Coama leului eneficii
- nootropic,
- bun antioxidant,
- suporta sistemul imunitar,
- promoveaza productia de mielina,
- ajuta in procesul de invatare, ajuta memoria
- este un supliment alimentar ce se administreaza usor.
Ciuperca cu coama leului este o specie cunoscuta sub o varietate de nume. Numele sau stiintific, Hericium erinaceus, este modul in care micologii - oamenii de stiinta care studiaza ciupercile - se refera oficial la el. Este cunoscut si sub numele de Yamabushitake in japoneza si ca coama leului in engleza. Alternativ, numita ciuperca dintilor cu barba sau ciuperca cu pompon datorita suprafetei sale foarte texturate, ciupercile cu coama de leu sunt originare din muntii din nord-estul Asiei si pot fi gasite si in Europa si America de Nord.
O specie importanta in medicina traditionala din China, Coreea si Japonia, unde a fost folosita de mii de ani, coama leului a crescut in popularitate recent, in parte datorita unei alte porecle. Supranumita ?ciuperca inteligenta\" datorita sprijinului sau pentru functia cognitiva si sanatatea neurologica, coama leului primeste atentie in intreaga lume pentru potentialul exceptional de sustinere a creierului. Investigarea beneficiilor ciupercii cu coama de leu va va ajuta sa determinati daca aceasta ciuperca inteligenta este ceva de care aveti nevoie in viata voastra.
Intelegerea beneficiilor ciupercii cu coama de leu
Fie ca sunteti in cautarea unor modalitati de a va supraincarca ziua de lucru, de a va imbunatati concentrarea in acele zile in care nu va amintiti unde ati pus cheile de la masina (doar pentru a le gasi in mana), de a indeparta ceata creierului, de a promova vigilenta si un sentiment pozitiv. starea de spirit, sau declanseaza creativitatea si claritatea mentala, iata cateva dintre beneficiile de top ale coamei de leu si modalitati in care poti incorpora aceasta ciuperca functionala puternica in rutina ta zilnica.
Alimente functionale
Ciupercile cu coama de leu sunt ciuperci comestibile, culinare. Cand sunt gasite proaspete si sotate, unii oameni compara gustul cu fructele de mare, in special cu crabul sau homarul. Dar mai mult decat un fel de mancare delicioasa, coama leului a fost clasificata ca o ciuperca functionala, un aliment care ofera mai mult decat o simpla nutritie.
In timp ce coama leului poate contribui cu proteine, carbohidrati complecsi, vitamine si minerale la dieta ta, contine, de asemenea, substante bioactive care sustin o varietate de functii si procese ale organismului. In aceasta calitate, utilizarea regulata a coamei de leu poate ajuta organismul sa functioneze mai eficient si sa ramana echilibrat in prezenta stresului intern si extern.? Din acest motiv, multi oameni apeleaza la suplimente pentru a avea acces facil la beneficiile acestui aliment functional.
Nootropic
Compusii care au un efect protector asupra creierului, sustinand in acelasi timp functiile cognitive naturale ale acestuia, se numesc nootropi. Coama leului contine o gama larga de compusi bioactivi naturali, inclusiv erinacine si hericenone, cunoscuti pentru beneficiile lor cognitive pentru sanatate. Deoarece erinacinele se gasesc in miceliu, iar hericenonele sunt limitate la corpul fructifer, obtinerea beneficiilor ambelor poate fi realizata doar prin consumul unui produs intreg de ciuperci care incorporeaza ambele parti ale ciclului de viata al ciupercii.?
Acesti compusi nootropi importanti gasiti in coama leului pot traversa bariera de protectie hemato-encefalica. Ele stimuleaza sinteza NGF (factor de crestere a nervilor) si BDNF (factor neurotrofic derivat din creier), substante chimice care au activitate biologica puternica. NGF si BDNF ajuta la promovarea cresterii, repararea si functionarea normala a neuronilor, celulele nervoase care sunt elementele de baza ale creierului si ale sistemului nostru nervos. Acesti factori sunt necesari pentru neuroplasticitate, generarea de noi cai neuronale in creier dupa leziuni sau boli.?
Mai multe studii de cercetare au concluzionat ca suplimentarea cu coama de leu sprijina functia cognitiva si regenerarea nervilor la animalele de laborator.?
? Un studiu de laborator a demonstrat ca coama leului a promovat productia de mielina (invelisul protector) pe celulele nervoase din culturile de tesuturi animale.
? Un studiu de cercetare in Japonia a concluzionat ca coama leului a avut un efect protector impotriva deficitelor de invatare si memorie la soareci.
? Un studiu realizat in Taiwan a demonstrat ca extractele miceliale de coama de leu care contin erinacine au avut un efect de ameliorare asupra sobolanilor cu leziuni cerebrale.
? Extractele facute cu corpi fructiferi de coama de leu au fost date sobolanilor cu leziuni ale nervilor periferici. Extractele de ciuperci au sustinut regenerarea mai devreme si mai completa a tesutului nervos in comparatie cu sobolanii care nu l-au primit.
Au fost efectuate studii limitate pe subiecti umani, dar cercetatorii au...
Pagina pe care doriti sa o accesati poate sa contina elemente care nu sunt recomandate minorilor!
Va rugam sa confirmati ca aveti peste 18 ani!