Cu totii am auzit de melatonina. Dar stim ce este cu adevarat?
Melatonina a aparut foarte devreme in evolutie. Se gaseste in bacterii, eucariote unicelulare, nevertebrate si vertebrate, alge, plante si ciuperci, precum si in diverse alimente precum legume, fructe, ierburi si seminte. Mai simplu spus, in corpul uman, melatonina este principalul hormon secretat de glanda pineala. Glanda pineala este implicata in multe functii ale organismului prin secretarea hormonului melatonina, care se caracterizeaza prin pleiotropie functionala, ceea ce inseamna ca are capacitatea de a actiona in mai multe directii. Melatonina este sintetizata din triptofan in celulele glandei pineale, secretia sa incepe in absenta luminii si este ridicata noaptea. Opusul se intampla in timpul zilei - cantitatea de melatonina din corpul nostru este cea mai mica in faza de lumina.
Invatand despre actiunea melatoninei, trebuie sa intelegeti mecanismul formarii acesteia
Sinteza si secretia melatoninei amplifica intunericul si inhiba lumina. Informatia luminoasa este transmisa de la retina la glanda pineala. La om, secretia sa incepe la scurt timp dupa apusul soarelui, atinge varfuri in miezul noptii (intre 2 si 4 dimineata) si scade treptat in a doua jumatate a noptii. Aproape 80% din melatonina este sintetizata noaptea, iar cantitatile acesteia in timpul zilei (comparativ cu noaptea) sunt scazute (Tordjman et al., 2017).
Exista o multime de materiale si studii stiintifice disponibile care descriu efectul melatoninei asupra corpului uman. Cu siguranta, acest hormon este implicat in adaptarea organismului la ciclul lumina-intuneric al mediului. De asemenea, s-a dovedit ca este implicat in reglarea ritmurilor biologice (Kostoglou-Athanassiou, 2013).
Ai probleme cu adormirea? Astepti prea mult sa dormi?
Melatonina poate fi solutia, deoarece ajuta la reducerea timpului necesar pentru a adormi. Cu toate acestea, trebuie amintit ca efectul benefic al melatoninei apare atunci cand se consuma 1 mg - cu putin timp inainte de culcare.
Amintiti-va ca a adormi mai repede este o odihna mai eficienta. Consumul de melatonina in cantitate de 1 mg cu putin timp inainte de a merge la culcare poate fi solutia la problemele tale legate de adormire!
Supliment alimentar cu melatonina. Melatonina contribuie la reducerea timpului necesar pentru a adormi. Efectul benefic se obtine prin consumul a 1 mg de melatonina aproape de culcare.
Mod administrare
Luati 1 capsula o data pe zi, fara a se mesteca si cu o cantitate suficienta de lichid. Luati 1 portie pe zi, timp de 30 de minute. inainte de culcare.
Avertismente
Nu utilizati in timp ce conduceti si folositi utilaje, nu combinati cu consumul de alcool si alte droguri, inclusiv cele pe baza de plante. Nu utilizati daca sunteti alergic la oricare dintre compusii suplimentului. Nu utilizati copii, in timpul sarcinii si alaptarii. Nu depasiti doza zilnica recomandata. Suplimentele alimentare nu trebuie folosite ca substitut pentru o alimentatie variata si bine echilibrata. Se recomanda o dieta echilibrata si un stil de viata sanatos.
Depozitare
A nu se lasa la indemana copiilor mici. A se pastra intr-un loc uscat si racoros. A se proteja de lumina directa a soarelui. Dupa deschidere se consuma in 3 luni.
Compozitie:
pentru 1 capsula
% DZR*
Melatonina
1 mg
Pagina pe care doriti sa o accesati poate sa contina elemente care nu sunt recomandate minorilor!
Va rugam sa confirmati ca aveti peste 18 ani!