15ml Ce sunt colicile?
Colicile sunt definite ca fiind episoade repetate de plans excesiv si neconsolabil, la copiii sanatosi si corect hraniti si ingrijiti, care se manifesta cel putin 3 ore pe zi, cel putin 3 zile din saptamana, pe o perioada de cel putin 3 saptamani. Colicile pot afecta intre 5% si 30% dintre sugari. Apar in primele saptamani de viata si dispar catre varsta de 3-4 luni. Dupa luna a 4-a, la 90% dintre sugari aceasta problema dispare. Colicile sunt o stare fiziologica, nu sunt o boala. Ele apar in mod egal la cele doua sexe, independent de tipul hranei sugarului (lapte matern sau lapte praf).
Cum recunoasteti colicile sugarului?
Cand are colici, bebelusul plange puternic si timp indelungat, si tipa intr-un mod specific, se agita, se inroseste, strange genunchii spre burtica sau tine picioarele intinse si incordate, le freaca, iar cateodata strange si pumnii. Burtica este rigida, umflata si elimina gaze. La sugarii mici se poate observa o invinetire in jurul gurii. Aceste episoade se pot repeta de cateva ori pe zi, fiind mai puternice spre seara. Deseori durerile se calmeaza dupa eliminarea gazelor. Colicile apar si la copiii hraniti neregulat si la cei supraalimentati.
Care este cauza colicilor la bebelusi?
Bebelusul se hraneste numai cu lapte (matern sau lapte praf formula). Carbohidratul de baza in lapte - peste 90% este lactoza. Lactozaeste necesara sugarului pentru aportul sau de energie. Diminuarea cantitatii de lactoza ar duce la un dezechilibru fiziologic in organismul sugarului. Lactaza este o enzima care scindeaza lactoza in glucoza si galactoza, pentru a putea fi asimilata integral.
Pagina pe care doriti sa o accesati poate sa contina elemente care nu sunt recomandate minorilor!
Va rugam sa confirmati ca aveti peste 18 ani!