Beneficii L-Arginina
- ajuta la cresterea nivelului de Oxid Nitric
- ajuta la cresterea vascularizarii si fluxului sanguin
- faciliteaza rezistenta la efort indelungat si suprasolicitare
- scade oboseala si timpul de recuperare
- ajuta la cresterea de masa musculara
- ajuta la imbunatatirea libidoului si potentei
- stimuleaza productia de spematozoizi
- ajuta la reducerea tensiunii arteriala
- ajuta la cresterea nivelului de hormoni de crestere
L-Arginina este un aminoacid esential bazic- conditionat implicat in principal in metabolismul si excretia ureei, precum si in sinteza ADN si productia de proteine. Este un precursor important al oxidului nitric (NO) si, astfel, joaca un rol in dilatarea vaselor de sange. L-arginina este un factor important in metabolismul muscular.
Ce este L-Arginina si de unde provine?
L-Arginina este un aminoacid esential semisintetic. Este un bloc de proteine care efectueaza o multitudine de functii fiziologice. Este un precursor cunoscut al oxidului de azot gazos [NO2]. L-arginina este un aminoacid pe care corpul nu il poate face in mod natural. Prin urmare, este important sa consumati alimente bogate in arginina.
L-arginina se gaseste in concentratii mari in nuci si seminte, cum ar fi arahidele si migdalele. Se poate gasi si in ciocolata si stafide.
Beneficiile L-Argininei
Exista studii clinice care arata o legatura intre rolurile L-Argininei in organism si alte beneficii pentru sanatate. Desi unele dintre acestea au nevoie de mai multe cercetari stiintifice pentru a fi recunoscute oficial, iata doar cateva dintre beneficiile cercetate si demonstrate ale acestui aminoacid:
Reduce riscul de aparitie al afectiunilor cardiovasculare. Prin dilatarea vaselor, oxidul nitric (gazul in care este transformat L-Arginina in organism) permite o circulatie mai buna a sangelui si impiedica astfel formarea cheagurilor care pot bloca arterele si cauza infarct sau alte probleme cardiovasculare.
Amelioreaza simptomele specifice bolii arteriale periferice (arterita). Acest beneficiu este strans legat tot de capacitatea L-Argininei de a imbunatati circulatia mare si circulatia periferica. Persoanele care au administrat acest aminoacid pe o perioada indelungata (8 saptamani) au inregistrat o crestere a fluxului sanguin si implicit o ameliorare a simptomelor specifice.
Imbunatateste fertilitatea masculina. Administrarea orala a 500mg de L-Arginina pe o perioada de minim 6 saptamani duce la cresterea numarului precum si a motilitatii spermatozoizilor se arata intr-un studiu publicat acum mai bine de 5 decenii. Mai mult, prin eliminarea alimentelor bogate in acest aminoacid, chiar si pentru o perioada scurta, acest numar scade cu aproximativ 90%.
De asemenea, in combinatie cu alte suplimente (cum ar fi Pycnogenol) L-Arginina poate ameliora simptomele disfunctiei erectile prin imbunatatirea erectiei.
Imbunatateste performantele sportive. L-Arginina contribuie la productia creatinei, substanta care sprijina organismul in depunerea efortului fizic intens pe o perioada scurta de timp. De asemenea, L-Arginina favorizeaza transmiterea oxigenului catre muschi, sporind astfel performantele sportive.
Sustine sistemul imunitar intrucat este necesara pentru inmultirea celulelor de tip B si T, limfocite responsabile pentru productia de anticorpi si consolidarea rezistentei organismului.
Grabeste procesul de ameliorare al ranilor prin imbunatatirea depunerii de colagen in zona respectiva si diminuarea raspunsului inflamator.
Ce face L-arginina si ce studii stiintifice ofera dovezi pentru a sustine acest lucru?
L-arginina este necesara pentru executarea multor procese fiziologice. Aceste procese fiziologice includ secretia hormonala, cresterea productiei de hormon de crestere, eliminarea deseurilor toxice din organism si apararea sistemului imunitar. Deoarece L-arginina este un precursor al oxidului nitric [care este responsabil de vasodilatare, este adesea folosit pentru a sustine functia sexuala sanatoasa.
Recent, suplimentele alimentare care contin L-arginina au devenit populare datorita capacitatii de producere a oxidului de azot din organism al argininei, capacitatii sale de a curata radicalii liberi, precum si capacitatii sale de a semnala celulele musculare, de a elibera hormonul de crestere, de a sustine colesterolul sanatos si de a spori metabolismul grasimilor. L-arginina ajuta la reglarea nivelului de sare din organism. Din acest motiv, ar trebui sa fie de interes pentru culturistii care concureaza, deoarece retinerea apei sub piele poate face ca aspectul sa fie neted, umflat si spalat. Abilitatile de pastrare a azotului de L-arginina sunt bine cunoscute in cadrul comunitatilor de culturism si stiintific. L-arginina este, de asemenea, considerata a fi cruciala pentru cresterea musculara datorita abilitatilor sale vasodilatatoare, precum si capacitatea sa de a participa la sinteza proteinelor.
Cine are nevoie de L-arginina si care sunt unele simptome ale deficientei?
Toata lumea. Populatiile in...
Pagina pe care doriti sa o accesati poate sa contina elemente care nu sunt recomandate minorilor!
Va rugam sa confirmati ca aveti peste 18 ani!