BENEFICII SUNATOARE
- este cel mai eficient calmant natural de zi
- efecte calmante in perioadele de tensiune nervoasa si atenueaza anxietatea
- face somnul mai profund si creste capacitatea de rezistenta la stres
- tonic pentru a promova bunastarea mintala
- sprijina functionarea normala a sistemelor hepato-biliar si digestiv
Cunoscuta si sub denumirea de pojarnita, sunatoarea (Hypericum perforatum) se numara printre plantele folosite in mod frecvent in scop terapeutic. O administram de cele mai multe ori sub forma de ceai, insa aceasta se gaseste si in tincturi sau in capsule. Gratie principiilor active pe care le contine, sunatoarea este folosita pentru ameliorarea mai multor simptome si imbunatatirea starii de sanatate, asa ca, in cele ce urmeaza, analizam in detaliu proprietatile acestei plante, beneficiile sale si modurile de utilizare.
Din ce este facut?
Cele mai bine studiate componente active sunt hipericina si pseudohipericina, care se gasesc atat in frunze, cat si in flori. Cu toate acestea, cercetatorii nu sunt siguri daca aceste componente sunt responsabile pentru proprietatile benefice ale sunatoarei. Oamenii de stiinta studiaza uleiurile esentiale si flavonoidele din sunatoarea de sunatoare.
Forme disponibile
Sunatoarea poate fi obtinuta sub mai multe forme: capsule, tablete, tincturi, ceaiuri si lotiuni de piele pe baza de ulei. De asemenea, sunt disponibile si formele tocate sau sub forma de pulbere ale plantei uscate. Majoritatea produselor sunt standardizate pentru a contine 0,3% hipericina.
Alte utilizari
Sunatoarea s-a dovedit a fi promitatoare si in ameliorarea urmatoarelor afectiuni, dintre care cateva sunt legate de depresie.
Sindromul premenstrual (PMS). Cercetarile sugereaza ca sunatoarea poate ajuta la ameliorarea simptomelor fizice si emotionale ale sindromului premenstrual la unele femei, inclusiv crampele, iritabilitatea, pofta de mancare si sensibilitatea sanilor. Un studiu a raportat o reducere cu 50% a severitatii simptomelor.
Menopauza. Exista unele dovezi care sugereaza ca sunatoarea, combinata cu cohosh negru, ajuta la imbunatatirea starii de spirit si a anxietatii in timpul menopauzei.
Tulburare afectiva sezoniera (SAD). Folosit singur, sunatoarea a imbunatatit starea de spirit la persoanele cu SAD, un tip de depresie care apare in timpul lunilor de iarna din cauza lipsei de lumina solara. SAD este de obicei ajutata cu terapie cu lumina. Cercetarile arata ca utilizarea sunatoarei impreuna cu fototerapia functioneaza si mai bine.
Eczeme, rani, arsuri minore, hemoroizi. Sunatoarea are proprietati antibacteriene si poate ajuta, de asemenea, la combaterea inflamatiilor. Aplicata local (pe piele), poate ameliora simptomele asociate cu rani minore si iritatii ale pielii.
Tulburare obsesiv-compulsiva (TOC), fobie sociala. Un studiu deschis timpuriu a constatat ca administrarea de sunatoare 450 mg, de 2 ori pe zi, timp de 12 saptamani, a imbunatatit simptomele TOC. Cu toate acestea, alte studii arata ca sunatoarea nu amelioreaza TOC.
PROSPECT SUNATOARE
Cantitate per. 1 capsula
SUNATOARE EXTRACT-St. John?s Wort Extract
300 mg *
(Hypericum perforatum) (aerial)
(standardizat sa contina 0.3% Hypericin (0.9 mg))
Producator Puritan?s Pride Inc USA
Mod de administrare: Pentru adulti 1 capsula de 3 ori pe zi.
Alte ingrediente: gelatina, fosfat dicalcic. Contine
Pagina pe care doriti sa o accesati poate sa contina elemente care nu sunt recomandate minorilor!
Va rugam sa confirmati ca aveti peste 18 ani!