DSA Environment - Consultanta de mediu Bucuresti, Ilfov

Raportari mediu catre Administratia Fondului pentru Mediu

Conform legislatiei în vigoare, operatorii economici trebuie sa depuna o serie de rapoarte (raportari mediu) privind situatia ambalajelor introduse pe piata nationala. Aceste raportari se fac atât pentru cele rezultate din activitati proprii, cât si pentru ambalajele importate.

Cadru legal
Legea care reglementeaza modalitatea de gestionare a ambalajelor si a deseurilor de ambalaje este Legea 249/2015. Un aspect foarte important la care face referire aceasta lege sunt obiectivele minime de reciclare ce trebuie îndeplinite anual pentru fiecare tip de deseu de ambalaj în parte.

Îndeplinirea obiectivelor se poate face individual, prin gestionarea propriilor ambalaje introduse pe piata nationala. Ea se poate face si prin intermediul unei organizatii de transfer de responsabilitate(O.I.R.E.P), care va îndeplini obiectivele în numele societatii dumneavoastra.

Oferta DSA Environment
Specialistii nostri ofera consultanta cu privire la eficientizarea costurilor. Punem la dispozitie cea mai buna solutie în îndeplinirea obiectivelor de reciclare/valorificare a ambalajelor introduse în piata. Pentru raportari mediu corecte, apelati la noi!

Neatingerea obiectivelor de reciclare stabilite prin lege atrage plata contributiei de 2lei/kg de ambalaj catre Administratia Fondului pentru Mediu.

Conform legislatiei în vigoare, declaratia privind ambalajele introduse pe piata nationala se întocmeste lunar. Ea se depune la Administratia Fondului pentru Mediu pâna la data de 25 ale fiecarei luni.

În functie de activitatea desfasurata, declaratia lunara poate cuprinde si alte elemente. Ele sunt stabilite conform Ordonantei de urgenta nr. 196/2005 privind Fondul pentru Mediu. Exemple: emisiile de poluanti în atmosfera, substantele clasificate ca fiind periculoase pentru mediu, anvelope, echipamente electrice si electronice, baterii.

Întocmirea actelor
Pentru întocmirea corecta a declaratiilor sunt necesare informatii privind cantitatile de ambalaje introduse pe piata. Aici sunt mai multe variante prin care pot fi identificate cantitatile de ambalaje pe fiecare tip de material. Metoda cu cea mai mare acuratete este cea a cântaririi ambalajelor. Daca nu au fost ambalaje pe piata nationala, în declaratie se va înscrie cifra 0 (zero) în câmpul indicat.

Începând cu anul 2020, declaratia se poate depune on-line prin intermediul serviciului “Depunere declaratii on-line”. Depunerea se face accesând site-ul Admministratiei Fondului pentru Mediu la adresa https://online.afm.ro. Înrolarea se face în baza unei împuterniciri notariale si a certificatului digital. Mai multe informatii se regasesc în Ghidul de utilizare pus la dispozitie de Administratia Fondului pentru Mediu.

Concluzie
DSA Environment va ajuta în procesul de identificare a tuturor tipurilor de ambalaje introduse pe piata nationala si a greutatii acestora. De asemenea, întocmeste în numele dumneavoastra declaratiile lunare care vor contine elementele specifice activitatii desfasurate, conform legislatiei în vigoare. Nu în ultimul rând, DSA Environment depune declaratiile la Administratia Fondului pentru Mediu, respectând termenul legal.

Daca activitatea pe care o desfasurati implica depunerea declaratiilor catre Administratia Fondului pentru Mediu, apelati cu încredere la serviciile noastre. Nedepunerea la termen a declaratiilor constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 2000 lei la 2500 lei. Acest cuantum este stabilit conform Ordonantei de urgenta nr. 196/2005 privind Fondul pentru Mediu.

Galerie foto
  • ...