Ce condiții trebuie îndeplinite pentru a beneficia de prima de inserție? * Ce acte sunt necesare pentru acordarea primei de inserţie? * Cât e prima de inserție în 2024?
Conform datelor Eurostat, în 2023 România a fost iar pe locul 3 de la coadă în clasamentul statelor UE după rata de angajare a proaspăt absolvenților: 74,8% a fost procentul celor cu vârsta între 20 și 34 de ani care după ce au absolvit o instituție de învățământ s-au îndreptat spre un loc de muncă. Iar unu din doi tineri cu vârsta cuprinsă între 15 și 19 ani nu lucrează (rata șomajului pentru această categorie a crescut anul trecut de la 41%, în primele luni, la 46% în ultimele). Carevasazică mulţi tineri aleg după absolvire „cariera" de şomer.
„Asta din pricina lipsei stagiilor de practică şi internshipurilor chiar din timpul liceului. Bine, lipsa asta se simte de vreo 30 de ani. Orele de practică din licee s-au mai ținut până pe la finele lui ’93 și gata, au dispărut. Au mai rămas doar prin liceele vocaționale (cele cu profil tehnic, sportiv, de alimentație publică etc.), dar nu e suficient. Dacă ar fi fost toți elevii obișnuiți cu practica încă din clasa a 9-a, alta era situația absolvenților acum", spune Gabriel Chicioreanu, consilier în carieră (4Carrer).
„Pe lângă lipsa de perspectivă din partea liceelor și facultăților (cu câteva excepții) mai e și factorul lene. Și îmi asum ce spun. Mulți absolvenți, mai ales cei care nu iau Bacul sau nu urmează o formă de învățământ superior, aleg să nu facă nimic și iau cu asalt sediile AJOFM ca să primească ajutorul ăla de șomaj, așa mic cum e el și pe termen scurt.
Acum... nu-i rea nici ideea ajutorului de șomaj, însă eu nu le recomand absolvenților să-și prelungească prea mult vacanța, ci le recomand să-și caute cât mai repede de muncă, pentru că vor avea mai multe beneficii: un venit constant care le va permite să-și acopere nevoile de bază și să-și planifice un viitor, asigurări de sănătate care îi vor proteja în caz boală sau accidente, beneficii extrasalariale, acumulare de experiență, oportunități de creștere și dezvoltare personală, pentru că de la fiecare job vor avea ceva nou de învățat și-și vor dezvolta abilitățile și competențele", mai transmite consilierul în carieră.
Dacă nu te-au convins sfaturile specialistului, poate te va convinge bonusul de angajare de la stat. Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă îi încurajează cu bani pe tineri să-și găsească o slujbă înainte de a apela la indemnizația de șomaj. Astfel, absolvenții promoției 2024 pot lua o primă de inserție la angajare dacă se înscriu în rețeaua publică ANOFM.
Conform legii, de prima de inserție beneficiază absolvenții instituțiilor de învățământ, dar și cei care au absolvit școli speciale, care au minimum 16 ani și care se înregistrează în termen de 60 de zile de la absolvire la o agenție pentru ocuparea forței de muncă județeană sau a municipiului București, în funcție de raza teritorială unde-și au domiciliul sau reședința. Din bugetul asigurărilor pentru şomaj acestora li se oferă un... premiu - o sumă de bani egală cu de 3 ori valoarea indicatorului social de referinţă (pe scurt ISR). Prima asta se acordă separat de salariul pe care-l vor încasa lună de lună de la angajator, desigur.
Atenție! Dacă nu ai situaţia încheiată la toate disciplinele în luna iunie (ai corigenţe, restanțe), te poți înregistra în evidențele agenției în termen de 60 de zile de la data promovării examenului de corigență/restanță (data înscrisă în adeverinţa eliberată de instituţia de învăţământ pe care ai absolvit-o). Iar în cazul în care tocmai ai absolvit liceul, indiferent dacă iei sau nu Bacul, termenul de 60 de zile se calculează din ziua următoare datei absolvirii studiilor.
De asemenea, pentru a lua prima de inserție de la stat, absolvenții nu trebuie să se regăsească în situațiile din articolul 73, alin. (3), Legea 76/2002. Adică NU beneficiază de prima de inserție absolvenții care, la data absolvirii studiilor, munceau deja ori cei care se încadrează la angajatori la care au mai lucrat în ultimii 2 ani sau la companii care au obligaţia, potrivit legii, să-i angajeze.
În calitate de proaspăt absolvent, trebuie să mergi la agenția de plasare a forțelor de muncă în raza căreia ai domiciliul sau reședința cu următoarele documente:
Prima de inserţie în 2024 este de 1.980 de lei (3 x ISR-ul care este 660 de lei). Banii îi vei lua în două tranşe:
a) 50% din sumă la data angajării;
b) 50% din sumă după expirarea perioadei de 12 luni de la angajare.
Important: Beneficiezi de prima de inserție și în situația în care, în perioada de 12 luni de la angajare, îți încetează raportul de muncă la primul angajator, dar te încadrezi, în termen de 30 de zile, la un alt angajator, în aceleași condiții ca la primul (adică cu normă întreagă și pentru o perioadă mai mare de 12 luni).
Aceştia încasează, pe o perioadă de 12 luni, pentru fiecare absolvent încadrat, 2.250 de lei. Angajarea trebuie să se facă pe baza unui contract individual de muncă pe perioadă nedeterminată.
Iar angajatorii absolvenților încadrați peste 12 luni beneficiază, pentru fiecare an de continuare a raporturilor de muncă, de un ajutor financiar egal cu suma aferentă contribuțiilor sociale datorate de angajator pentru aceste persoane. În cazul în care absolvenții sunt persoane cu handicap, angajatorii vor beneficia de subvenție pentru o perioadă de 18 luni.