Angajarea cu cazier pătat - misiune imposibilă?

Pentru ce joburi îți trebuie cazier judiciar curat? * Poate angajatorul să-ți solicite cazierul judiciar oricând? * Cum și când se șterg antecedentele din cazierul judiciar?

Pe lângă copiile după actele de identitate, diplome de studii și/sau atestate numai bune de pus la dosarul personal cu șină, mulți angajatori cer cazierul judiciar care arată dacă ai avut probleme cu legea în trecut (formularea corectă este, de fapt, „certificat de cazier judiciar", pentru că ți se eliberează doar o hârtie de către autorități, nu tot registru'). Dacă e făr' de pată, te poți angaja oriunde vrei. Însă, dacă ai făcut nefăcute, acestea apar în cazier și pot dăuna carierei tale.

Anunturi sugerate
...
2.650 RON
Bucuresti 15 Apr
...
7.000 RON
Bucuresti 09 Apr
...
5.000 RON
Bucuresti 15 Apr

Unde NU te poți angaja dacă ai cazierul pătat?

Principalele joburi pentru care se solicită cazier judiciar, iar acesta e musai să fie „lacrimă" sunt:

  • avocat, consilier juridic - aceștia nu trebuie să fi fost condamnați penal pentru infracțiuni care aduc atingere profesiilor lor, potrivit Legii nr. 51/1995 și Legii nr. 514/2003;
  • gestionar care se ocupă cu primirea, păstrarea și eliberarea de bunuri administrate, folosite sau deținute de o firmă. Conform Legii nr. 22/1969, acesta nu trebuie să fi fost condamnat penal pentru fapte precum corupție, fals sau evaziune;
  • agent de pază, bodyguard - aceștia pot fi angajați în baza unui atestat profesional, însă Legea nr. 333/2003 privind paza obiectivelor, bunurilor mai prevede și că le trebuie un cazier judiciar fară antecedente penale;
  • funcționar public -  conform O.U.G. nr. 57/2019, persoana care dorește să ocupe acest post trebuie să nu fi suferit condamnări;
  • medic, stomatolog, farmacist - aceștia au nevoie de certificatul de membru al colegiului propriu pentru a-și face meseria, iar acest document se acordă și în baza cazierului judiciar conform Legii nr. 95/2006.

Important! Pe lângă cazierul judiciar, angajatorul este îndreptățit să ceară certificatul de integritate comportamentală celor care urmează să lucreze cu copiii (profesorii, medicii pediatri, de familie sau specialiştii, actorii de la teatrele de copii, animatorii de la petreceri, antrenorii de la cluburi sportive, psihologii etc.). Conform Legii nr. 118/2019 este obligatorie la angajarea în aceste funcţii prezentarea acestui document eliberat de Poliţie din care să reiasă că nu s-au săvârşit fapte de natură sexuală, de exploatare a unor persoane sau asupra minorilor.

„În cazul meseriilor, activităților care nu implică direct ori indirect exercițiul autorității de stat, existența condamnărilor nu impiedică exercitarea respectivelor activități, cu excepția cazului în care există interdicții care decurg din hotărârea de condamnare (ex. interdicția de a conduce anumite autovehicule, interdiciția de a purta arme etc.)", spune Antonia Nastasiuc – Avocat specializat în drept penal (cabinetavocatonline.ro).

Deci teroretic te poți angaja orice, mai puțin avocat, gestionar, agent de pază, farmacist etc. și fără să prezinți cazierul. În realitate, acesta ți se cam cere peste tot, chiar și dacă vrei să lucrezi ca agent de curățenie. Practica de a cere certificatul de cazier la angajare este un abuz, fiindcă sunt foarte multe locuri de muncă care nu justifică necesitatea lui. Angajatorii spun că nu vor să-și asume riscuri. Primul care discriminează e statul, unde nu te poți angaja nici ca fochist fără să vii cu certificatul de cazier la concurs, așa că ce pretenții să avem de la cei din mediul privat? 

Anunturi sugerate
...
Bucuresti 12 Apr
...
4.500 RON
Bucuresti 18 Apr
...
Bucuresti 16 Apr

Important: tinerii care vor să se angajeze pentru prima oară, dar se știu cu musca pe căciulă pentru că au făcut prostii înainte de majorat, pot sta liniștiți, deoarece ilegalitățile respective nu apar în cazierul judiciar. Acum de ei depinde ca acest certificat să rămână curat în continuare. 

Ce faci dacă află șeful că ai cazierul pătat?

undefined

Nu faci nimic, căci teoretic șeful nu are voie să-ți ceară cazierul când vrea el. „Un angajator poate cere potențialilor angajați cazierul judiciar numai dacă legea îi impune această obligație. Dacă potențialul angajat nu urmează să ocupe o funcție cu regim special, iar angajatorul insistă să solicite fișa de cazier judiciar a acestuia, pot apărea probleme din pricina protecției datelor cu caracter personal (articolul 10 din GDPR)", transmite Av. Antonia Nastasiuc.

Așadar, dacă angajatorii solicită candidaților cazierul judiciar fără o justificare legală, ei riscă niște amenzi de mamă-mamă! (din pricina prelucrării inutile a datelor personale sensibile, cum sunt antecedentele penale ale unei persoane). Autoritatea Națională de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal (ANSPDCP) anunță că acestea pot ajunge până la 20 de milioane de euro sau până la 4% din cifra de afaceri totală în cazul multinaționalelor.

Recomandările pentru angatori sunt:

E OK să ascunzi că ai cazier pătat la interviu?

Dacă omiți să spui niște lucruri la interviul de angajare, asta nu înseamnă că minți. Deci nu e musai să-i spui angajatorului că ai fapte în cazier. Însă, dacă ești întrebat despre acest lucru, e bine să nu ascunzi adevărul. Reticenţa recrutorului poate fi transformată într-un accept dacă ai atitudinea potrivită și-l convingi că ce ai făcut în trecut a fost o greșeală pe care o regreți, că ți-ai învățat lecția și că nu vei mai recidiva. În niciun caz nu încerca să-ți falsifici certificatul de cazier judiciar pentru că intri în alte probleme! Vei fi acuzat și condamnat pentru fals și uz de fals și... ce-ai rezolvat? 

Poți fi dat afară dacă se află după ce ai fost angajat că aveai cazierul pătat?

Pe scurt, nu. Pe lung, avocatul spune că „aflarea despre existența unor antecedente penale ale angajatului nu poate reprezenta un motiv de desfacere a raportului de muncă, în ipoteza în care legea nu îi impune angajatorului obligația de a solicita fișa de cazier angajatului în momentul încheierii contractului individual de muncă". Totuși, dacă ocupi o funcție cu regim special și se află că ai antecendete penale, atunci se poate pune problema concedierii tale. 

Anunturi sugerate
...
10.000 RON
Bucuresti 18 Apr
...
4.800 RON
Bucuresti 12 Apr
...
3.000 RON
Bucuresti 13 Apr

În cât timp se șterge trecutul... infracțional?

Cum nu există niciun detergent-minune pentru antecedentele din cazier, trebuie să aștepți reabilitarea (îndreptarea cum ar veni) pentru ca acesta să fie din nou fără pată. Legea prevede ștergerea faptelor de natură penală după câțiva ani de la executarea pedepsei, cu condiția să nu mai faci prostii între timp. Cu cât pedeapsa a fost mai mică, cu atât numărul anilor care trebuie să treacă până la reabilitare e mai mic.

Antonia Nastasiuc spune că „reabilitarea de drept (când ofițerii de la serviciul de cazier judiciar șterg antecedentele) intervine la 3 ani de la data executării ori considerării ca executată a pedepsei închisorii până la doi ani sau amenzii penale în funcție de tipul soluției primite. În cazul reabilitării judecătorești, legea prevede mai multe termene în funcție de pedeapsa aplicată".

Atenție! Amenda penală trebuie plătită, altfel riști închisoarea.

„Prescripția amenzii penale este, în realitate, o... ficțiune. În practică, imediat ce instanța vă condamnă la pedeapsa amenzii, iar hotărârea e definitivă, în termen de 3 luni biroul de executări penale poate solicita înlocuirea pedepsei amenzii cu închisoarea dacă nu o plătiți", explică avocatul. Cât despre reabilitarea judecătorească, Codul Penal spune că aceasta intervine la: 

  • 4 ani, în cazul condamnării la pedeapsa închisorii mai mare de 2 ani, dar care nu depășește 5 ani;
  • 5 ani, în cazul condamnării la pedeapsa închisorii mai mare de 5 ani, dar care nu depășește 10 ani;
  • 7 ani, în cazul condamnării la pedeapsa închisorii mai mare de 10 ani sau în cazul pedepsei detențiunii pe viață, comutată sau înlocuită cu pedeapsa închisorii;
  • 10 ani, în cazul condamnării la pedeapsa detențiunii pe viață, considerată executată ca urmare a grațierii, a împlinirii termenului de prescripție a executării pedepsei sau a liberării condiționate.

Cum faci cerere ca să cureți cazierul?

Deși legea prevede că, în cazul reabilitării de drept, mențiunile din cazier se elimină din oficiu, totuși acest lucru se întâmplă foarte rar și este necesară formularea unei cereri de constatare a intervenirii reabilitării de drept. Dacă vorbim de reabilitarea judecătorească, legea prevede că este în interesul persoanei condamnate și trebuie făcută o cerere expresă în acest sens, cu îndeplinirea mai multor condiții (ex. achitarea cheltuielilor judiciare stabilite prin hotărârea de condamnare, plata despăgubirilor morale și materiale acordate victimei)."

Sfatul nostru este să apelezi la un avocat în drept penal pentru întocmirea acestei cereri care să-ți asigure obținerea reabilitării direct în speța ta.

Anunturi sugerate
...
3.300 RON
Bucuresti 18 Apr
...
Bucuresti 11 Apr
...
4.500 RON
Ilfov 17 Apr
...
5.000 RON
Ilfov 18 Apr

Angajare după... reabilitare

După reabilitare ai același regim juridic ca o persoană care nu a suferit vreodată vreo condamnare penală. În ceea ce privește ocuparea funcțiilor publice, O.U.G. nr. 57/2019 prevede că te poţi angaja într-o funcţie publică dacă a intervenit reabilitarea.

9.495 vizualizari Autor Raluca Cincu 28.02.2023
Distribuie articolul
Reproducerea partiala sau integrala a informatiilor sau imaginilor prezentate in acest articol, fara acordul scris al SC Anuntul Telefonic SRL, constituie incalcarea drepturilor de autor detinute de SC Anuntul Telefonic SRL, urmand a se raspunde pentru daunele provocate conform legilor romanesti aflate in vigoare.