Cum îți schimbi pașaportul în 2024

Acte, taxe și noua modalitate de programare pentru preschimbarea pașaportului expirat

undefined

 

Reînnoirea pașaportului expirat

Dacă vă gândiți deja la concediu și ați pus ochii pe vreo destinație exotică, dați fuga la sertarul cu acte și verificați întâi dacă mai e valabil pașaportul. Dacă a expirat sau e pe aproape, iată ce trebuie să faceți ca să căpătați altul nou.

În primul rând trebuie să știți că indiferent unde locuiți în România, puteți să cereți eliberarea unui paşaport la oricare serviciu public comunitar de paşapoarte din țară. Așadar, chiar dacă locuiți la Văscăuți, vă puteți face pașaport la București.

Anunturi sugerate
...
137.000 €
Bucuresti 11 Apr
...
175.000 €
Bucuresti 11 Jun
...
64.500 €
Bucuresti 13 Jun

În străinătate, vă puteți adresa misiunii diplomatice şi oficiilor consulare ale României din țara în care vă aflați. Acolo nu prea aveți de unde alege.

Programarea e sfântă

Cererile de pașapoarte simple electronice sau temporare se depun, în țară, preponderent în baza programărilor online. Dacă nu vă pricepeți să faceți programarea online, găsiți instrucțiuni chiar în formularul de programare.

Ce e nou în modalitatea de programare direct pe site-ul MAI

  • puteți programa până la 4 persoane în același timp - adică dacă aveți copii sau părinți bătrâni cărora vreți să le face pașapoarte în același timp, le puteți face programare la același ghișeu;
  • programarea se poate face începând cu ziua în curs, până la maximum 90 de zile înainte;

Puteți încerca și fără programare, dar e păcat să pierdeți timpul atârnând pe la uși în așteptarea unui slot orar liber. Programarea funcționează, garantăm, pe testate.

Anunturi sugerate
...
85.900 €
Bucuresti 04 Jun
...
83.500 €
Bucuresti 13 Jun
...
95.500 €
Bucuresti 10 Jun
...
88.000 €
Bucuresti 06 Jun

Programul de lucru cu publicul este în general între 8.30 și 16.00, de luni până vineri, și nu pot exista confuzii dacă vă faceți programare și vă țineți de ea.

Pe platforma MAI veți observa că se depun cereri și pentru caziere judiciare, se pot plăti și taxele aferente pe ghișeul.ro și în curând se va putea face și buletinul cel nou, electronic, în aceeași manieră. În sfârști avem acel „ghișeu unic” cu adevărat, pe care ni l-au tot promis autoritățile în ultimele decenii, dar care nu s-a realizat niciodată.

 

Acte necesare schimbare pașaport

  • Actul de identitate (carte sau buletin),
  • Dovada achitării taxei (copie sau în format electronic) și
  • Pașaportul anterior, dacă există.

Pentru minori e nevoie, pe lângă certificatul de naștere sau cartea de identitate, și de documente de identitate ale părinților și de procură/împuternicire din partea celuilalt părinte, plus o suită de alte hârtii pe care le găsiți aici.

Nu e nevoie să completați înainte niciun formular, totul se face de către funcționarul de la pașapoarte, direct pe computer, în fața dumneavoastră, iar între timp vă face și poze. Aveți grijă să nu stați cu ochii închiși că procedura se repetă până când învățați să stați la poză.

Taxa pentru eliberarea paşaportului simplu electronic este:
– 258 lei – pentru persoanele care au împlinit 12 ani
– 234 lei –  pentru persoanele cu vârsta mai mică de 12 ani

Taxa pentru eliberarea paşaportului simplu temporar este 96 lei, indiferent de vârstă.

Anunturi sugerate
...
77.000 €
Bucuresti 12 Jun
...
77.000 €
Bucuresti 06 Jun

Plata se poate face:

  • la casieriile CEC Bank, precum şi la staţiile de plată Selfpay ale CEC Bank;
  • online, exclusiv prin platforma de plăţi virtuale Ghiseul.ro

Atenție, că înainte se putea face plata și online, prin diverse aplicații bancare, dar nu se mai poate!

undefined

Termene de eliberare

Paşaportul simplu electronic nu se face în regim de urgenţă, dar în ţară el se eliberează suficient de rapid - 5 zile lucrătoare de la data înregistrării cererii. Dacă vă programați din timp, puteți să prindeți și avionul, dacă nu ați nimerit într-o perioadă aglomerată, în care vin în țară diverși expați ca să-și schimbe actele. Dacă trăiți în străinătate și încă mai aveți nevoie de pașaport românesc, eliberearea unuia nou poate dura de la 45 de zile (în țările UE) și chiar 60 de zile în țările din restul lumii.

Pașaportul simplu electronic e valabil 10 ani pentru persoanele majore, 5 ani pentru copiii cu vârste între 14 și 18 ani și 3 ani pentru copiii sub 12 ani.

Anunturi sugerate
...
72.000 €
Bucuresti 12 Jun
...
75.000 €
Bucuresti 10 Jun

Documentul care poate fi eliberat în regim de urgenţă este paşaportul simplu temporar (cu o valabilitate de 12 luni). Acest tip de document se eliberează în termen de cel mult 3 zile lucrătoare.

Asta e tot. Până când expiră și o luați de la capăt :)

Potrivit normelor legale, paşaportul este valabil până la data expirării înscrisă pe el - adică 5 ani cel simplu electronic și un an cel temporar. Dar unele țări cer ca la intrarea pe teritoriul lor pașapoartele să aibă o valabilitate minimă, de exemplu minim patru sau șase luni. E dreptul fiecărui stat să facă asta, deci nu putem comenta, dar ne putem informa înainte de călătorie, pe site-ul Ministerului Afacerilor Externe, sau vă puteţi adresa misiunii diplomatice a statului respectiv în România.

Anunturi sugerate
...
52.888 €
Bucuresti 10 Jun
...
53.000 €
Bucuresti 13 Jun
...
109.000 €
Bucuresti 11 Jun
...
120.000 €
Bucuresti 13 Jun

Dacă vedeți că vă expiră pașaportul peste câteva luni și vreți să dați fuga prin America latină, de exemplu, mai bine mergeți și schimbați pașaportul, că se poate și înainte de expirare. Nu se știe cât timp vă va lua ca să vă întoarceți de pe acele frumoase meleaguri, așa că e bine să aveți o valabilitate generoasă ;)

*sursa foto

43.565 vizualizari Autor D.B. 14.06.2022
Distribuie articolul
Reproducerea partiala sau integrala a informatiilor sau imaginilor prezentate in acest articol, fara acordul scris al SC Anuntul Telefonic SRL, constituie incalcarea drepturilor de autor detinute de SC Anuntul Telefonic SRL, urmand a se raspunde pentru daunele provocate conform legilor romanesti aflate in vigoare.