Rabla pentru sobe – tot ce trebuie să știi despre program, chiar dacă nu te ajută iarna asta
Guvernul anunță din nou că va da câte 10.000 de lei pentru românii care stau la munte și vor să-și cumpere sobe noi; Condiții pentru accesarea finanțărilor și lista județelor eligibile
Ministrul mediului, Mircea Fechet, a declarat recent că „în câteva săptămâni” începe programul Rabla pentru sobe. „Pentru că e o perioadă propice pentru astfel de discuţii, e cel legat de un program drag mie, finanţat de Administraţia Fondului pentru Mediu, care se numeşte Rabla pentru sobe. În România, din păcate, marea majoritate a locuinţelor care se încălzesc cu lemn de foc sunt slab izolate din punct de vedere energetic, sunt ineficiente, iar despre sobele folosite pentru a încălzi aceste locuinţe nu mai vorbim. Din estimările specialiştilor, randamentul mediu al unei sobe, în mediul rural, în România, este de 20-25% şi din acest motiv - şi nu numai - am pregătit un program pilot în premieră în România, finanţat prin Administraţia Fondului pentru Mediu, respectiv 500 de milioane de lei, să finanţăm localităţile din cele 27 de judeţe ale României din zona montană”, a spus Mircea Fechet. (sursa)
Înainte de a ne entuziasma prea tare, subliniem expresia ministrul „astfel de discuții”, pentru că de fapt sunt doar niște vorbe de campanie până la urmă. Trebuie să ne amintim că acest program a mai fost promis și acum aproape un an, mai exact în ianuarie 2024, când proiectul a și fost pus în dezbatere publică pe site-ul ministerului. De atunci nu s-a mai auzit nimic de el, a trecut iarna – dacă și aia se mai poate numi iarnă – iar guvernanții, care n-au auzit niciodată de „iarna car și vara sanie” s-au trezit acum din nou, în prag de alegeri altă iarnă, că vor să arunce cu bani în populația care încă se încălește cu lemne. Adică vreo 3,5 milioane de gospodării, conform aceluiași Minister al mediului.
Firește că 10.000 de lei sunt de luat, nu de dat, așa că oricând ar veni această sumă e binevenită. Însă din capul locului e bine să fim conștienți că acest programul NU ne ajută cu nimic iarna asta. Și poate că nici în alta, dar vom trăi și vom vedea.
Până atunci, dacă locuiți într-unul din cele 27 de județe cu munte, la care se referă ministrul, iată ce trebuie să știți despre condițiile de accesare a acestor finanțări pentru eficientizarea sobelor din gospodării.
Cine poate accesa finanțarea prin „Rabla pentru sobe”
Conform proiectului dezbătut deja, care se așteaptă a fi publicat cât de curând în Monitorul oficial, solicitantul de finanţare în acest program este persoana fizică cu domiciliul în raza teritorială a unui UAT (Unitate Administrativ Teritorială, adică comună, oraș...) care a încheiat contract de delegare cu Administrația Fondului de Mediu în cadrul programului, și care se înscrie în aplicația informatică în vederea obținerii finanțării pentru achiziția de aparate pentru încălzirea propriei locuințe.
Lista județelor eligibile
Programul „Rabla pentru sobe” are caracter multianual (adică teoretic se vor da bani în fiecare an, timp de mai mulți ani ) şi se aplică numai în unitățile administrativ teritoriale incluse în Lista localităţilor din zona montană stabilite conform Legii muntelui nr. 197/2018.
Așadar eligibil este orice cetățean care locuiește într-o casă încălzită cu sobă, într-o localitate de munte din județele: Alba, Arad, Argeș, Bacău, Bihor, Bistrița Năsăud, Brașov, Buzău, Caraș Severin, Cluj, Covasna, Dâmbovița, Gorj, Harghita, Hunedoara, Maramureș, Mehedinți, Mureș, Neamț, Prahova, Satu Mare, Sălaj, Sibiu, Suceava, Timiș, Vrancea și Vâlcea.
Uite și zonele stabilite în tabelul anexă din Legea muntelui:
Câți bani se dau pentru înnoirea sobelor
Cuantumul finanţării de la Fondul de mediu este de maximum 70% din costul sobei, dar nu mai mult de 10.000 de lei/persoană inclusiv TVA. Finanțatul trebuie să pună de la el restul de 30%.
Finanţarea se acordă beneficiarului numai după încheierea de către UAT a contractului de delegare cu AFM şi în baza contractului de finanţare.
Înscrierile în aplicaţia informatică se vor face în limita bugetului alocat unei sesiuni de înscriere – nu mai mult de 500.000 de lei/localitate.
E de așteptat ca după demararea acestui program să crească și prețul sobelor, așa cum s-a întâmplat la panourile fotovoltaice, ale căror prețuri pe pachetele de instalare s-au „aliniat” cu subvențiile oferite de stat în programele Casa verde fotovoltaice.
Care e traseul banilor de la Fondul de mediu până la soba omului
Spre deosebire de alte programe „rabla”, cel pentru sobe pune în primul rând primăriile la treabă. Sau altfel zis, împarte banii de la Fondul de mediu, prin primării. Că cine știe mai bine ca primarul cine ce arde în sobe sau în afara lor într-o localitate. Nu?
Așadar, proiectul prevede că UAT-urile trebuie să se înscrie ele însele în acest program, înaintea oamenilor doritori de finanțare. Primăriile vor declara în cererea de înscriere trimisă la Administrația Fondului de Mediu (AFM) cam câte sobe estimează că ar avea nevoie de modernizare în localitățile lor și deci la ce sumă s-ar ridica finanțarea necesară. AFM virează banii în contul primăriei și apoi le cere oamenilor să aplice la program.
Oamenii care vor finanțare și îndeplinesc și condițiile, se vor înscrie în aplicația de pe site-ul AFM, iar dacă vor fi eligibil și vor prinde și un loc în suma alocată în acel an vor fi trimiși de AFM la primărie, să primească banii de acolo.
AFM va verifica ulterior cum s-au împărțit și cheltuit banii, așa cum se verifică respectarea tuturor legilor în țara noastră.
Condiții de eligibilitate pentru persoanele fizice
Este considerat eligibil solicitantul de finanţare care, la data depunerii cererii de finanțare la primăria de care aparține, îndeplineşte următoarele condiţii:
a) este persoană fizică cu domiciliul pe raza teritorială a localității;
b) domiciliază la adresa unde se va monta aparatul pentru încălzirea locuinței;
c) este proprietar al imobilului-construcţie care va beneficia de aparatul pentru încălzirea locuinței care urmează a fi finanțat în cadrul programului;
d) imobilul pe care se implementează proiectul nu este afectat de sarcini în favoarea unei persoane juridice sau a unei entităţi care desfăşoară activităţi economice, cu excepţia cazului în care este afectat de o ipotecă imobiliară; de asemenea, destinaţia construcţiei, aşa cum reiese din extrasul de carte funciară, este doar pentru locuinţă sau anexe care o deservesc;
e) nu este eligibil, dar fără a se limita la acest exemplu, imobilul cu proprietăţi comune şi proprietăţi individuale, sub formă de bloc/condominiu, cu mai mult de două apartamente;
f) nu este înregistrat cu obligaţii restante de plată a taxelor, impozitelor, amenzilor şi contribuţiilor către bugetul de stat şi bugetul local, conform prevederilor legale în vigoare;
g) nu este condamnat pentru infracţiuni împotriva mediului, prin hotărâre judecătorească definitivă. În cazul acestui criteriu, eligibilitatea se poate verifica prin declaraţie pe propria răspundere a solicitantului de finanţare;
În situaţia în care imobilul este deţinut în coproprietate, solicitantul de finanţare va depune la primărie şi acordul coproprietarilor privind participarea în cadrul programului.
Așadar toate aceste condiții vor trebui probate prin încărcarea în aplicația de pe site-ul AFM a documentelor doveditoare: contract de proprietate, act de identitate, extras de carte funciară, cazier fiscal, declarație pe proprie răspundere că nu aveți datorii sau amenzi neachitate la buget.
Cum ar trebui să fie noile sobe
Criteri de eligibilitate au și sobele care vor fi achiziționate prin aceste finanțări. Așadar, ele trebuie să fie alimentate cu combustibil solid sub forma lemnelor pentru foc, a peleților și a brichetelor, respectiv:
a) sobe;
b) termosobe;
c) șeminee;
d) termoșeminee.
Sobele finanțabile trebuie să fie aliniate cerințelor ECODESIGN 2022 stabilite prin Regulamentul UE nr. 2015/1185 de punere în aplicare a Directivei 2009/125/CE a Parlamentului European și a Consiliului în ceea ce privește cerințele în materie de proiectare ecologică aplicabile aparatelor pentru încălzire locală cu combustibil solid.
Sobele vor respecta următoarele condiții minime:
a) putere nominală: 8 kW – 35 kw;
b) randament minim: 80%;
c) emisii de particule fine (PM) sub 40 mg/m3;
d) emisii de gaze volatile organice (OGC) sub 120 mgC/m3;
e) emisii de monoxid de carbon (CO) sub 1500 mg/m3;
f) emisii de oxizi de azot (NOx) sub 300 mg/m3.
Nu vă rămâne acum decât să stați cu ochii pe site-ul AFM și să vă înscrieți în aplicația dedicată programului Rable pentru Sobe, atunci când el se va lansa cu adevărat. Poate iarna lui 2025-2026 chiar o să vă găsească cu o sobă nouă în casă, cine știe.
825 vizualizari Autor D.B. 30.10.2024