sausau

Harta Adauga

Stiri Anuntul Telefonic
7100 vizite

How to fuck* a business in Romania 2017

Un site de anunturi e acuzat de proxenetism pentru ca a publicat oferte de sex pe bani. In SUA, unde prostitutia e ilegala, site-ul nu pateste nimic. In Romania, unde prostitutia nu e incriminata, site-ul e hartuit de doi ani prin tribunale. CEDO si Curtea Suprema a SUA considera ca libertatea de exprimare e mai presus de orice pudibonderie. Dupa ce au cenzurat pana si dictionarele de argou, autoritatile romane sunt decise sa ne transforme intr-o natie care se inmulteste numai prin masaj neprotejat, cu finalizare. La multi ani de ziua presei si a libertatii de exprimare!

Anul trecut, de ziua mondiala a libertatii presei, va povesteam de singurul ziar din Romania acuzat de proxenetism – anuntul.ro – si de decizia controversata a unui judecator de a interzice o rubrica din acel ziar, ca urmare a acestei acuzatii. Unii au strigat cenzura!, altii au tacut cu subinteles, ca nu e totusi normal sa se faca reclama la prostitutie, chiar daca n-o mai incrimineaza Codul penal, ca bunele moravuri, ca sotietatea, ca printipurile...

A mai trecut un an si nu s-a schimbat nimic: niste procurori vor in continuare sa inchida un site si pe redactorul lui sef pentru proxenetism, niste judecatori tot cantaresc probele, ziarul nu mai publica deja de doi ani de zile anunturile de sex pe bani pentru care a fost acuzat, chiar daca astfel isi pierde un sfert din cifra de afaceri. Intre timp, piata anunturilor de acest fel a explodat pe alte site-uri din Romania si din lume. Prostitutia merge mai departe, justitia bate pasul pe loc.

Dupa cum va spuneam si anul trecut, dilema asta morala a sprijinirii prostitutiei prin publicitate online nu e mioritica si nici de ieri de azi. Internetul a schimbat radical raporturile dintre prostituate, pesti si clienti, mutand fenomenul (80% zic unele studii) din strada in apartamente. Ceea ce aparent multumeste opinia publica, pentru ca prezenta fetelor pe strazi nu-i mai lezeaza ochiul sensibil. Totusi, daca s-au mutat la apartament, fetele trebuie cumva sa-si faca cunoscuta oferta, asa s-au nascut anunturile de mica publicitate deocheate.

Lumea buna a traversat deja etapa asta in care ne zbatem noi de doi ani, unele site-uri populare si-au inchis rubricile care scandalizau opinia publica, alte site-uri le-au luat locul si nimic nu s-a schimbat. Prostitutia, surprinzator, continua sa existe. In lume sunt mii de site-uri specializate in publicitate de servicii pentru adulti, iar de cativa ani a aparut (in Germania) chiar si o aplicatie online care iti recomanda prostituate in apropiere de tine, daca te lasi localizat de GPS. Marile site-uri de profil sunt si ele structurate pe continente, tari si orase, ceea ce ofera o imagine globala a fenomenului care face sa paleasca mica noastra ancheta damboviteana, cu pretentii de asanare morala a societatii.

Cazurile Craiglist si Backpage

In SUA, primul care a avut soarta Anuntul.ro a fost Craiglist.org, care a fost presat de public (chipurile), dar mai ales de procurori, sa cenzureze apoi sa renunte definitiv, in 2010, la rubricile cu anunturi din SUA destinate adultilor, pe motiv ca incurajau prostitutia (anunturi din restul lumii sunt in continuare pe site). In SUA prostitutia e ilegala, cu exceptia statului Nevada. Legal site-ul nu putea fi incriminat pentru anunturile pe care le publica. SUA are din 1996 o lege care se numeste Communications Decency Act, care zice ca platformele online nu sunt raspunzatoare pentru continutul pe care il publica altii pe ele. Craiglist castiga 44 de milioane de dolari din anunturi pentru adulti (sursa), iar banii astia s-au mutat, firesc, pe alte site-uri.

De exemplu pe site-ul Backpage.com, care are anunturi aproape din toata lumea, inclusiv din Romania. Backpage tocmai a fost achitat de o curte din California de acuzatia ca ar fi contribuit la fortarea unor femei sa se prostitueze, prin publicarea unor anunturi. Curtea a decis ca nu site-ul le-a traficat pe femei, ci pestii care au platit si publicat anunturile in sine, prin urmare site-ul a fost exonerat. In speta a fost sesizata chiar si Curtea Suprema de Justitie, sa se pronunte asupra Communications Decency Act (CDA). Curtea suprema a decis in ianuarie 2017 ca sustine decizia curtii californiene in privinta Backpage si nu se va pronunta asupra legii. Cazul nu se opreste aici, doi senatori au facut un raport si planuiesc o audiere si o punere la zid a reprezentantilor Backpage, printre altele pentru ca ar fi implementat un mod de a cenzura anunturile dupa cuvinte cheie, adica ceea ce in cazul Anuntul.ro cereau chiar procurorii in primul dosar. Pe reteta "daca nu ar fi fost cu poze si limbaj explicit nu se lua nimeni de voi!"

Sustinatorii Craiglist si Backpage considera ca e absurd sa condamni sau sa inchizi exact acele canale oficiale prin care eventualele acte ilegale de trafic de copii sau de femei pot fi interceptate si anihilate de autoritati. De altfel si in Romania spunea acelasi lucru Comisarul sef de politie Marius Negrescu, cum ca anunturile astea ii ajuta pe anchetatori sa destructureze retele de traficanti, si ca in niciun caz ele nu pot fi incadrate la proxenetism. Inchizand rubricile din site-urile care functioneaza legal, la vedere, nu starpesti prostitutia sau traficul de carne vie, ci le muti pe alte siteuri la care autoritatile nu vor mai ajunge deloc. Conform unei analize facute de anuntul.ro, jumatate dintre site-urile care publica in prezent anunturi cu continut sexual (explicit si ilustrat) pentru Romania sunt gazduite in afara tarii si deci aproape imposibil de tras la raspundere de autoritati.

Sunt interesante cateva pasaje din decizia Curtii in cazul Backpage:

Curtea a stabilit ca un site nu poate fi facut responsabil pentru continutul publicat de altcineva pe el, ca statutul de proxenet nu se aplica in cazul unei persoane care presteaza un serviciu profesionist legal unei prostituate, chiar daca acestuia i se achita din banii castigati de pe urma activitatii de prostitutie; prestatorul de servicii obtine profit de pe urma propriilor servicii prestate.

Decizia Backpage de a percepe o anumita suma de bani pentru a permite tertilor sa posteze continut, precum si orice decizii cu privire la regulile referitoare la postare, motoarele de cautare si informatiile referitoare la modul in care un utilizator isi poate spori nivelul de vizibilitate al anuntului, constituie toate decizii ce tin de modul traditional de publicare si beneficiaza, in general, de imunitatea conferita in virtutea CDA. Pe scurt, victimizarea rezulta din plasarea unui anunt de catre o terta parte, si nu din faptul ca Backpage a profitat de pe urma plasarii respectivului anunt.

Ce zice CEDO despre responsabilitatea site-urilor

O alta decizie interesanta, a justitiei europene de data asta, intr-un caz similar, este MTE si Index.Hu contra Ungariei Site-ul MTE a publicat o opinie cu privire la actiunile unui site de imobiliare, Index.hu a publicat si el o opinie la opinia MTE, iar mai multi comentatori au postat pe cele doua site-uri cuvinte injurioase la adresa site-ului de imobiliare. Considerand ca i-a fost lezata imaginea, site-ul de imobiliare a dat in judecata cele doua publicatii, MTE si Index, si desi ambele au sters comentariile injurioase, tot au fost condamnate de instanta nationala la plata unor amenzi. CEDO, insa, le-a dat dreptate celor doua publicatii, considerand ca Ungaria in acest caz a incalcat dreptul la libera exprimare, deoarece amenzile si condamnarile pot avea acest efect de autocenzura asupra publicatiilor.

Spre deosebire de celebrul caz Delfi contra Estoniei, in care aceeasi Curte Europeana condamnase publicatia Delfi pentru ca nu moderase niste comentarii care instigau la ura si jigneau o persoana fizica, in cazul MTE&Index contra Ungariei comentariile au fost considerate de Curte ca fiind doar injurioase, contra reputatiei unei societati comerciale, care in opinia Curtii nu are dimensiunea morala a demnitatii lezate a unei persoane.

*Revenind la anunturile noastre, e de asteptat probabil ca si Anuntul.ro sa devina un caz la CEDO in viitorul apropiat. Macar pentru durata procesului, daca nu pentru o sentinta nefavorabila. Romania are si ea o lege care protejeaza platformele online de astfel de acuzatii pentru continutul postat de altii (Legea comertului electronic, care transpune Directiva europeana 2000/31/CE), si deci teoretic Anuntul ar putea fi achitat de acuzatia de proxenetism, daca va incepe vreodata procesul asta. Este foarte posibil, insa, ca atunci cand va veni, verdictul sa nu mai incalzeasca prea mult biznisul in sine, care pierde bani (iar statul, impozite) din 2015 de cand i-a fost interzisa rubrica, in favoarea celorlalte multe site-uri care publica bine mersi in continuare acelasi gen de anunturi deocheate.

Cenzura politica, inlocuita de cenzura pudica

Si ca sa incheiem intr-o nota vesela, pentru ca asta e modul traditional romanesc de a lupta cu cenzura si pudibonderia, va recomand o carte senzationala, pe care am citit-o in ultimele zile. "Sexualitate si societate", de Andrei Oisteanu, este o scriere unica in Romania, la fel ca si acuzatia la adresa Anuntul, o carte care demonstreaza perfect ipocrizia milenara a societatii, cand vine vorba de un act atat de natural cum e sexul.

Oisteanu este antropolog si istoric al religiilor, si scrie detasat despre toate constipatiile mentale ale lumii vechi si noi, privitoare la sexualitate. De la epopeea lui Ghilgames pana la scandalul expozitiilor ICR-ului lui Patapievici, Oisteanu povesteste despre cat de libertini au fost anticii si cat de pudibond a ajuns omul nou, cel mai rasat animal din punctul de vedere al Culturii si, tocmai de aceea, cel mai ratat animal din punctul de vedere al Naturii.

Oisteanu remarca modul dietetic in care folclorul romanesc, in original plin de expresii suculente si directe, este transcris in culegerile oficiale, cu sinonime care ii stirbesc din savoare, ceea ce arata incapatanarea autoritatii de a cenzura exprimarea populara naturala. ("Ridica piciorul, lele/Sa vad casa pulei mele!" – Arges, 1928)

Marile nume ale literaturii romane au cazut si ele in pacatul pornografiei la vremea lor, scriind poezii sau povesti pe placul vulgului. Faptul ca n-am invatat la scoala de poeziile licentioase ale lui Eminescu, de Poemul invectiva al lui Geo Bogza (arestat si judecat in 1937 pentru asta), despre Povestea povestilor lui Creanga, despre Duduca mamuca a lui B.P. Hasedu, despre proza homo a lui Panait Istrati sau de Domnisoara Cristina a lui Eliade se datoreaza numai vigilentei autoritatilor care au avut grija fie sa le treaca la index, fie sa le pastreze ascunse in sectiuni secrete ale bibliotecilor publice.

Probabil peste ani, daca vreun cercetator va studia obiceiurile romanilor din secolul 21 si va gasi ziarele vremii la biblioteca, va trage concluzia ca eram un neam de mari iubitori de masaj de relaxare, cu sau fara finalizare, care facea numai dragoste in scop de procreere, folosind expresii stiintifice si latinesti ale actelor si organelor implicate. Din cartea lui Oisteanu am aflat de exemplu ca in Dictionarul Explicativ al limbii romane (editia 1998) lipsesc cuvinte considerate vulgare cum ar fi: fut, pizda, pula, coaie. Cuvintele or fi fost omise din DEX de comunisti, dar Oisteanu puncteaza ca dupa 89 cenzura politica a fost inlocuita de cenzura pudica. Cuvintele respective nu sunt prezente nici in dictionarele de argou, sustine Oisteanu, iar pudibonderia merge pana acolo incat in dictionarele de argou englez-roman si francez-roman, dick si zeb inseamna "penis", fuck inseamna "contact sexual", iar to fuck inseamna nici mai mult nici mai putin decat "a face dragoste".(*)

Cam asa s-ar traduce si ce i se intampla de doi ani afacerii Anuntul: lipsita de o buna parte din cifra de afaceri (in favoarea concurentei), tarata prin tribunale intr-un proces care nici nu incepe, nici nu se termina, dar amagita ca totul e pentru un scop utopic, totusi inaltator, denumit pompos eradicarea prostitutiei si asanarea morala a societatii.

02.05.2017
Dollores Benezic
https://www.dollo.ro/2017/05/how-to-fuck-a-business-romania-2017 (sursa articol)