sausau

Harta Adauga

Stiri Anuntul Telefonic
3545 vizite

O tara de proprietari in cautarea chiriasilor

Incheiem ciudatul an 2020 cu un numar record de apartamente de inchiriat in Bucuresti, chirii mai mici cu 10% si perspective pentru o rubrica de imobiliare internationale pe www.anuntul.ro

Cand scriam, la inceputul acestui an, despre dilemele imobiliare ale vecinei mele – care nu stia daca sa-si vanda apartamentul sau nu - si ale nepotului meu – care nu stia daca sa-si inhame viata la rate sau sa ramana chirias – habar nu aveam, niciunii, ca anul 2020 urma sa ne dea peste cap vietile si ca vom ajunge la finele anului sa ne dorim sa mai avem dilemele alea de la inceput.

Pe scurt, vecina nu si-a vandut apartamentul cu doua camere, cumparat in 2007 inainte de criza, in speranta unui castig speculativ, dar nici de inchiriat nu mai are cui acum, asa ca sta cu el gol. Nepotul, care voia sa schimbe chiria in Crangasi cu o rata la "Prima casa", a ramas in vara fara servici si s-a mutat cu sotia la tara la socri, unde a descoperit ca-i place sa lucreze pamantul, desi era baiat de birou.

Sunt doua apartamente in plus, care-si asteapta chiriasii, intre cele peste 30.000 de anunturi lunare de pe Anuntul Telefonic, in ultima jumatate de an. Sunt multe sau putine? Din statisticile noastre sunt cele mai multe anunturi de inchirieri pe care le avem, din 1990 incoace.

In 2019 de exemplu am avut o medie lunara de 22.000 de anunturi de inchiriere, in conditiile in care anul trecut a fost unul bun in materie de tranzactii imobiliare. 2020 a cunoscut o cadere abrupta in prima jumatate, din cauza carantinei si a dezorientarii oamenilor in acele prime luni de pandemie, cu 11.000 de anunturi de inchiriere in aprilie, apoi si-a revenit spectaculos in ultima jumatate de an, ajungand la 32.000 de anunturi in octombrie si cu siguranta cel putin tot atatea in noiembrie.

"Onlaiu" si somaju' afecteaza piata chiriilor

In martie 2020, vecina mea se temea sa se si intalneasca cu vreun potential chirias, darmite sa-si dea si apartamentul pe mana unuia. Acum ar vrea sa gaseasca chiriasi, dar nu-i vine nimeni. "Onlaiu" asta, domnu' Nuntu, asta ne omoara, ascultati la mine! Niciun student nu mi-a calcat pragu' toamna asta. Pai unde o sa ajungem?!

Cat despre turism... cine a mai vazut picior de turist prin Bucuresti anul asta? Garsoniera unui prieten, inchiriata cu ziua pe un site turistic international, a avut ultima data vizitatori in februarie 2020. Garsoniera e bine pozitionata, aproape de centru, si avea in general chiriasi straini veniti sa guste din viata ieftina a Bucurestiului. Omul nu vrea sa o inchirieze pe termen lung, preferand sa aiba control asupra ei, asa ca o tine goala de cand s-a golit si Centrul istoric de turisti. Dar nu toti cei care traiau din astfel de castiguri estivale sunt la fel de relaxati ca el, asa ca multe din apartamentele astea sunt acum oferite spre inchiriere pe termen lung.

Iar la noi statistica inca nu e catastrofala, pentru ca Bucurestiul nu apucase sa-si dezvolte prea mult zona asta de apartamente inchiriate cu ziua, pentru turism. Am citit prin presa internationala ca disperarea e mult mai mare in orasele in care, traditional, locuitorii se plangeau ca turistii le-au cotropit orasele, le-au influentat calitatea vietii si nivelul chiriilor. Acum isi dau seama ca neplacerile din varf de sezon erau mai mici decat spectrul crizei economice.

Avem asadar acum un surplus de apartamente de inchiriat pe piata, fie ca provin din turismul inexistent, din trecerea cursurilor in online sau din somajul care i-a afectat pe multi chiriasi in perioada asta. Ca urmare, chiriile s-au mai micsorat si ele, insa nu atat de mult deocamdata. O scadere de 10% la un apartament cu doua camere pare importanta – de la 400 de euro in februarie, la 370 azi - dar nu conteaza atat de mult cand esti somer. Vom vedea probabil scaderi mai mari in lunile care vin, daca se mentine trendul crescator al anunturilor de inchirieri.

Cotroceni, Paris sau Barcelona?

Scaderea chiriilor si cresterea numarului de case de inchiriat de pe piata pare sa aiba un efect si asupra vanzarilor. Amatorii de investitii, care cumparau apartamente chilipir, pentru a le inchiria, sunt ceva mai prundeti acum. Media lunara in 2019, pe Anuntul Telefonic, a fost de 62.000 de anunturi de vanzare, iar anul asta avem o medie de 51.000 de anunturi pe primele 11 luni. Dupa scaderea fireasca din aprilie-mai, anunturile de vanzare si-au revenit oarecum, dar nu au reusit inca sa egaleze valorile inregistrate in 2019.

Oamenii care erau hotarati sa cumpere un apartament, la inceputul pandemiei, probabil au mers mai departe, dar multi dintre cei care doreau sa vanda, ca si vecina mea, au dat un pas inapoi, considerand ca e mai sigur sa ai banii blocati intr-un apartament decat sa se devalorizeze la banca. Ce se afla acum la vanzare pe piata sunt in general dezvoltari imobiliare noi, pentru ca in ciuda pandemiei, constructiile au cunoscut o crestere si anul acesta.

Dar, ca orice perioada dificila, si pandemia ne arata provocarile ei. Printr-o conjunctura interesanta, am ajuns sa extindem zonele imobiliare din Anuntul Telefonic, de la Bucuresti-Ilfov, Constanta sau Prahova, la alte tari in care viata si afacerile i-au purtat pe romani. De curand am adaugat pe Anuntul Telefonic o rubrica dedicata anunturilor imobiliare din strainatate. Multi romani care traiesc de ani de zile in diaspora au ajuns sa detina acolo si imobile, asa ca le oferim ocazia sa le tranzactioneze si pe piata romaneasca, prin rubrica Imobiliare din strainatate. Cine mai are inca bani de investit va putea astfel sa compare randamentul unui apartament de lux din Cotroceni cu unul la Paris, Londra sau Barcelona. Chiar sunt curios care va castiga?

Toate astea vin in intampinarea acelei dorinte a romanului trecut prin comunism si neostoita inca, dupa 30 de ani de democratie: aceea de a fi proprietar de casa. Stim deja din statisticile europene ca Romania are cel mai mare procent de proprietari din UE ((94% comparativ cu media UE de 70%), dar si cel mai mare procent de populatie care traieste in locuinte supraaglomerate (46% fata de doar 17% media UE). Acesti indicatori ne arata ca mai sunt multi romani care viseaza la propria casa, in timp ce impart acelasi apartament cu familia extinsa. Pentru ca fie pandemia cat de rea, tot mai bine o treci in casa ta. Vom vedea daca cu chirie sau cu rate la banca.

Eu va spun deocamdata ramas bun pentru 2020. A fost un an ciudat. Vom vedea cum va fi si 2021. Orice ar fi, insa, noi va asteptam pe Anuntul Telefonic cu oferte pentru toate buzunarele, proprietari, chiriasi sau investitori de ocazie, si chiar cu o surpriza, despre care vom povesti mai multe la anul: Detectorul de servicii. Un loc in care vom aduce impreuna nevoia cu oferta de orice fel din Bucuresti.

Domnul A.Nuntu - Negustor cinstit, vinde, cumpara, intermediaza, de peste 30 de ani. A prins si vremurile cand cele mai vii anunturi din ziar erau la rubrica "decese" din Romania libera. Asa ca apreciaza cum se cuvine azi diversitatea unui ziar facut din dorintele si nevoile catorva milioane de oameni liberi. Domnul A. Nuntu a vazut si auzit multe, si nu vrea sa le tina pentru el. Il veti mai citi pe aici.