sausau

Harta Adauga

Stiri Anuntul Telefonic
3110 vizite

Stat european serios, cautam muncitori cu sau fara experienta. Rugam seriozitate

Stat european serios

O radiografie a pietei de munca bucurestene, la zece ani de la aderarea la UE. Ce se ofera si ce se cere de la cei ramasi in tara, in ziarul oamenilor muncii, Anuntul Telefonic / anuntul.ro

Ca multi bucuresteni, in pauza de masa sau in drum spre casa ma abat si eu printre rafturile de la Mega, pentru de-ale gurii. La casa ma intampina, la cateva luni odata, alta fata zambitoare. Cu semn de incepator in piept, cu stangacia si lentoarea speriata a oricarui novice, ucenicul de azi devine angajatul lunii, apoi avanseaza sef de magazin sau dispare intr-un univers misterios al angajatilor model care la un moment dat s-au plictisit sau au gasit ceva care sa-i merite mai mult.

La fel se intampla la shaormaria din colt (unde garnitura de baieti cu cutite lungi se schimba mai des decat turnurile alea cu carne invartita in fata focului), la pizzerie, la impinge tava si in multe alte servicii de alimentatie publica si nu numai. Rulajul angajatilor pare sa fie la fel de mare ca al marfurilor si nu ma aventurez sa dau o motivatie, pentru ca nu sunt angajator, ci un simplu consumator.

Patronul roman se plange de neseriozitatea angajatilor, iar angajatii se simt pacaliti sau exploatati de nemilosul capitalist. Adevarul e undeva intre cele doua variante si e influentat tot mai mult de conditiile geo-politice in care traim. Eu pot sa spun cum se vede relatia asta angajat-angajator din paginile ziarului si site-ului nostru, care le face legatura.

Pe la inceputul anilor 2000, Anuntul Telefonic a facut un schimb de anunturi cu ziare similare din Occident. Anunturile romanilor apareau in Franta, Germania, Elvetia, Spania, iar ale lor apareau la noi. Ai nostri cautau sa munceasca la ei, iar ai lor cautau sa se insoare la noi. Va povestesc alta data cum s-a terminat aventura, cert e ca dorinta asta a romanului, de a pleca la munca afara, e veche, dar a devenit mai facila dupa 2007, de cand am intrat in UE.

Noi, la Anuntul Telefonic, am simtit plecarea masiva a populatiei active in volumul de anunturi din ziar si de pe site-ul anuntul.ro. Creste emigratia, creste si numarul de anunturi de locuri de munca in tara. In Revista Romana de Statistica se spunea, prin 2017, ca rata emigratiei a fost mare in primul an de dupa aderare, apoi a scazut constant pana in 2012. Dupa 2014 (anul liberalizarii pietei muncii si in UK pentru romani) emigratia a inceput sa creasca din nou, iar in 2017 atinsese cel mai ridicat nivel de dupa 2009. De anul asta se liberalizeaza si piata muncii din Elvetia, asa ca e de asteptat sa se mentina trendul.

Grafic

Cam la fel se vede in statisticile noastre de locuri de munca full time, care incepand din 2014 incoace au inregistrat in lunile de varf de anunturi(mai-iunie si septembrie-octombrie) cresteri de la peste 2000 de anunturi/zi la peste 4000. In aceeasi perioada a crescut treptat si numarul de anunturi de locuri de munca in strainatate (de la cateva zeci pe zi in 2007-2012 la 200-400/zi in 2015-2018. O meserie noua, videochat-ul, a aparut timid prin vara lui 2011, iar din 2012 s-a instalat confortabil, ajungand in 2014-2015 sa aiba cate 3-400 anunturi zilnic. In ultimii ani au scazut la jumate, dar job-urile in videochat inca tin sus media salariilor oferite in anunturi, pentru ca numai acolo vedem mii de euro pe luna, ceea ce nici macar un sudor cu experienta sau un rigipsar bun nu reusesc sa castige.

Emigratia combinata cu sporul natural negativ a dus la o scadere constanta a populatiei active ramase in tara, deci la o penurie tot mai mare de forta de munca. Asta in ciuda faptului ca in aceeasi perioada a crescut si imigratia (in special din Republica Moldova) iar salariul mediu net in Romania a crescut de la 1042 de lei in 2007 la peste 2700 de lei in 2018.

Desigur, nevoia tot mai mare de forta de munca se poate datora si dezvoltarii economiei – dupa cum ne-ar spune guvernantii – dar daca am intreba orice patron de firma de constructii sau de intreprindere de orice fel am afla ca toti tanjesc dupa meseriasi mai mult decat dupa bani.

Anuntul Telefonic este singurul site de anunturi care are si ziar tiparit, iar asta e un avantaj cautat de acei angajatori care tintesc personalul inca nefamiliarizat cu Internetul. Nu suntem neaparat un site de head hunting (vanatori de capete) - desi avem si anunturi in care se cauta cercetatori stiintifici in robotica – ci mai degraba un site de hands hunting (vanatori de maini) asa ca pe anuntul.ro veti gasi cereri si oferte de munca pentru toate gusturile, varstele si meseriile, in special cu calificari si studii medii. La noi gasiti de la talpa tarii pana dincolo de piept, spre creier.

Fata la vase versus cercetator

O incursiune prin rubrica de job-uri full time ne arata ce se cauta cel mai mult in Bucurestiul de azi. Incerc un top 10:

Se mai cauta facturist cu spirit de echipa, lucrator operativ pentru autocompactoare, cu varianta "operator autocompactoare firma de salubrizare" - adica gunoier; "sudori electrici", fierar-betonist cu experienta, instalator cu sau fara experienta, electricieni si ajutoare de electricieni, tinichigii si menajere, "barman metalist" - persoana sociabila, la barul Trei Betivi; fata munca simpla sau fata pentru feliat mezeluri, distribuitori pliante, bone, manichiuriste, taxatori de parcare, personal monitorizare camere video. In 2019 se cauta insistent asistente medicale.

Pentru part time, cel mai mult se cauta: ambalatori, receptioneri, zilieri, menajere, femei la vase, public spectator la diverse emisiuni, distribuitor flyere/promoter, bone sau "asistenta personala dezinvolta pentru afacerist".

Se cere si se ofera seriozitate, ingredient care probabil le lipseste tuturor, de vreme ce e cuvantul cel mai invocat in toate anunturile. Candidatul ideal nu e musai sa aiba experienta sau chiar vreo calificare, ci trebuie sa fie: organizat si serios, ordonat, cu spirit tehnic si de echipa, dornic sa realizeze lucrari de calitate, comunicativ, capacitate de lucru cu termene stricte, atentie la detalii, orientare catre client si calitatea proiectelor livrate.

Nici macar acolo unde postul ar cere studii de specialitate nu se mai cere neaparat pricepere, ci "o persoana serioasa, amabila, zambitoare, dornica de a invata lucruri noi, punctuala si politicoasa pentru functia de economist. Reprezinta un atu dar nu este obligatoriu: cunoasterea programului de devize de lucrari Windev sau Delta2000"...

Salariul e intotdeauna "atractiv", plus "diferite bonusatii", cum zicea un constructor. Se promit bonuri de masa, asigurari medicale, program flexibil, conditii extraordinare de munca, intr-un "pachet salarial avantajos (salariu fix+tips+taxi decontat)" sau "acces facil la Metrou Tineretului".

Romania pe care o vedeti in anunturile de locuri de munca este o realitate care scapa de multe ori legiuitorului sau stirilor de media. E tara in care salariul minim e mai mic decat in Monitorul oficial, la rubrica "cereri locuri de munca" gasesti mai mult pensionari, iar regulile antidiscriminare sunt superflue.

Am fost si noi, ca multi altii, victime ale politicii antidiscriminatorii, care impun ca anunturile de angajare sa nu faca referiri la varsta sau sex. Asa ca am avut ocazia sa refuzam, cu regret, o bunica de 80 de ani care venise sa se angajeze redactor de publicitate sau doua surori zen care spuneau ca fac "meloterapie pe muzica de Schopenhauer" cand au fost intrebate ce programe de operare cunosc. Sigur ca regulile care apara angajatul de abuzuri sau nedreptati sunt necesare, insa ele nu trebuie duse pana acolo incat sa te faca sa pierzi timp aiurea.

Viata nu e usoara pe niciuna dintre baricade. In caz ca va aflati vreodata intr-o postura sau alta, imi permit sa va dau cateva sfaturi din experienta noastra, pentru a avea un anunt de succes:

Cu alte cuvinte, e nevoie si de sinceritate pe langa seriozitatea aia pe care o cere toata lumea.

Pentru a consulta ofertele actuale de locuri de munca vizitati www.anuntul.ro

Domnul A.Nuntu - Negustor cinstit, vinde, cumpara, intermediaza, de peste 20 de ani. A prins si vremurile cand cele mai vii anunturi din ziar erau la rubrica "decese" din Romania libera. Asa ca apreciaza cum se cuvine azi diversitatea unui ziar facut din dorintele si nevoile catorva milioane de oameni liberi. Domnul A. Nuntu a vazut si auzit multe, si nu vrea sa le tina pentru el. Il veti mai citi pe aici.