Amident Clinic - Clinica Stomatologica Popesti Leordeni

Ce este endodontia?

Ce este endodontia?
Endodontia este o specialitate a medicinei dentare care se ocupa cu tratamentul afectiunilor pulpare: îndepartarea tesutului pulpar afectat de la nivel coronar si radicular si restaurarea spatiului ramas liber (extirpare vitala, obturatie, sigilare apex, canal si camera pulpara)

Pulpa dentara, sau continutul camerei pulpare, este reprezentata de tesuturile moi din interiorul dintelui (artere, vene, terminatii nervoase si tesut conjunctiv).

Cand este necesar tratamentul endodontic?
În cele mai multe cazuri tratamentul endodontic este necesar în cazurile:
          -infectarea pulpei dentare provocate de caria profunda, atunci când a penetrat tesuturile dentare dure;
          -traumatismul dentar: fractura dentara, lucrari protetice sau odontale necorespunzatoare;
          -terapeutic: în multe cazuri, datorita extractiei unui dinte sau migrarilor dentare, se închide spatiul liber printr-o lucrare protetica, folosindu-se un implant, sau o punte. În al doilea caz se folosesc dintii apropiati ca stalpi sa sustina puntea protetica, caz în care acestia se devitalizeaza, se slefuiesc, se deschide camera pulpara si se face tratament endodontic;

Ce este tratamentul endodontic?
Tratamentul endodontic presupune doua etape principale:

-curatarea eficienta si completa prin îndepartarea tesutului pulpar la nivel coronar si radicular, utilizând ace endodontice si prin spalaturi ale canalelor;

-restaurarea spatiului ramas liber;

Tratamentul endodontic nu presupune ca dintele va fi extras în urmatorii ani. Un tratament endodontic corect, presupune pastrarea acestui dinte în structurile osoase un timp îndelungat.

Cum poate fi evitat tratamentul endodontic?
De multe ori pulpa dentara are o afectare incipienta, da semne de durere la ingestia de lichide sau alimente calde sau reci. În acest caz, pentru a salva vitalitatea dintelui, medicul poate aplica un tratament specific numit coafaj dentar. Daca acest tratament specific esueaza atunci se apeleaza la tratamentul endodontic.

Galerie foto
  • ...