Matei Basarab, Colegiul National - Bucuresti
Istoric - monografie
Prestigioasa institutie de educatie si cultura româneasca, Colegiul National “Matei Basarab” îsi are începuturile în a doua jumatate a secolului al XIX-lea. În 25 noiembrie 1859, Alexandru Ioan Cuza emite Decretul Domnesc nr. 158, de “înfiintare a Gimnaziului “Matei Basarab”, ce poarta numele domnitorului ocrotitor al culturii si iubitor al artelor, care în afara de multe institute de pietate, a înfiintat tipografii spre a se tipari carti în limba româna, a scos limba slavona din biserici si a pus fundamentul culturii limbii nationale”.
Scoala a trecut prin încercari si reforme, prin lipsuri si dureri, dar a avut întodeauna si frumoase împliniri. Scoala a nascut deziluzii, dar a adus si multa speranta, scoala a coagulat valori, a format personalitati în toate domeniile vietii, care au stralucit în tara si pretutindeni. Scoala sta la baza formarii omului modern. Scoala, nascuta din vointa Domnitorului Unirii, C.N.M.B si-a câstigat locul de fruntasa printre scolile românetti datorita profesorilor talentati, dar si a ucenicilor lor, elevii mateisti.
Nu poate exista scoala fara profesori devotati si fara elevi însetati de dorinta cunoasterii. A preda nu este o meserie, ci o misiune, dupa cum a învata într-o scoala nu trebuie sa fie o obligatie impusa de autoritati, ci o dorinta, o sete, o iubire, a cuvântului scris, a literei care însufleteste si rodeste în mintea si inima primitorului.
La desavârsirea actului de învatamânt colaboreaza doi factori: profesorul si elevul, daruitorul si primitorul. Iar acest adevar l-au patruns în decursul timpului cei care au ostenit în aceasta scoala. În cei peste 150 de ani de existenta, C.N.M.B a avut parte de o pleiada stralucita de profesori si de o armata luminoasa de ucenici, care au contribuit la constructia României de azi.
Deschiderea oficiala a cursurilor Gimnaziului “Matei Basarab” a avut loc la 3 noiembrie 1860, în casele lui Ioan Urlateanu din Calea Craiovei ( Rahova ), urmând ca în anul 1865, în baza Legii instructiunii publice votate în anul 1864, sa devina al doilea liceu din capitala tarii, dupa Colegiul “Sfântul Sava”.
Pâna-n 1884, cursurile Liceului “Matei Basarab“ s-au desfasurat în mai multe cladiri apartinând proprietarilor Ioan Urlateanu si Tomita Atanasovici, precum si în încaperile din curtea bisericii Sf. Apostol. La îndemnul lui Spiru Haret, Ministerul Instructiunii Publice a cumparat de la mostenitorii lui August Treboniu Laurian locul si cladirea destinata a adaposti Liceul si internatul „Matei Basarab” în mahalaua Lucaci – Mircea Voda.
Din septembrie 1885, Liceul „Matei Basarab“ s-a mutat în cladirea formata initial din 4 sali la parter si 4 sali la etaj (ce constituie azi partea centrala a constructiei), extinsa apoi prin construirea a doua aripi: una spre strada Labirint, alta pe strada Matei Basarab. Dotat cu mijloace didactice necesare desfasurarii unui învatamânt modern, Liceul „Matei Basarab“ s-a afirmat prin rezultatele obtinute în domeniul instructiei si educatiei.
Cresterea populatiei scolare a permis, prin desprinderea de liceu, înfiintarea a înca doua gimnazii de sine statatoare: „Cantemir – Voda” – 1878; „Gheorghe Sincai” – 1892.
În 1888, cu ocazia sarbatoririi patronului liceului, s-a dezvelit bustul voievodului Matei Basarab care se afla si astazi în fata liceului. În perioada interbelica, s-au desfasurat ample lucrari de transformare si modernizare. S-au construit: etajul al II- lea, o noua aripa – secretariat, cabinet directori, sala de festivitati si sala de sport. Sala de festivitati a fost construita în perioada 1923 – 1928. Acest spatiu a fost locul de manifestare artistica si culturala a elevilor liceului, dar si locul de desfasurare a unor spectacole sustinute de Teatrul National dupa cel de al Doilea Razboi Mondial. Impunator, spatios, cu o linie arhitecturala deosebita, Liceul „Matei Basarab” dispunea de o dotare de exceptie: o biblioteca cu un fond de carte valoros, o colectie numismatica – initiata de prof. academician Constantin Moisil, o colectie de etnografie, arheologie, de valori bibliofile de carte rara, vechi manuale scolare, tablouri, obiecte de arta populara.
De-a-lungul existentei sale, Liceul „Matei Basarab” s-a afirmat prin rezultatele obtinute în domeniul instructiei si educatiei, în cartea sa de aur înscriindu-se nume de pasionati dascali, ilustri oameni de cultura.