Alcor - Clinica de Oftalmologie Bucuresti

Cataracta

Cataracta este o afectiune caracterizata prin opacifierea unei parti a ochiului numita cristalin. Cristalinul este o lentila naturala biconvexa cu rol în focalizarea si proiectarea imaginilor pe retina. Odata cu înaintarea în vârsta cristalinul ,îmbatrâneste”, se opacifiaza astfel ca majoritatea persoanelor cu vârsta de peste 60 de ani prezinta un grad de opacifiere a cristalinului. Evolutia naturala a cataractei este spre agravare pâna la pierderea totala a vederii.

Nu exista tratament care sa poata preveni sau opri dezvoltarea cataractei. Cel mai eficient tratament pentru cataracta este cel chirurgical. Operatia consta în îndepartarea cristalinului opacifiat si înlocuirea sa cu un cristalin artificial. Cea mai avansata metoda de operare a cataractei permite îndepartarea cristalinului printr-o incizie foarte mica. Aceasta metoda se numeste facoemulsionare. Cristalinul artificial ramâne în ochi pe toata durata vietii si permite îmbunatatirea vederii în 95% din cazuri.

Exista mai multe cauze care duc la aparitia cataractei. Cataracta legata de varsta este, de departe, tipul de cataracta cel mai frecvent întâlnit. Cataracta poate fi prezenta de la nastere si este denumita cataracta congenitala. Ea se datoreaza de cele mai multe ori unei infectii pe care copilul a contactat-o în cursul vietii intrauterine fiind transmisa de la mama. Infectia mamei în perioada de graviditate cu virusul rubeolei sau cu citomegalovirus duce la apartia cataractei congenitale. Au fost semnalate cazuri de cataracta congenitala la nou nascutii din cadrul aceleiasi familii. Unele traumatisme oculare duc în timp la dezvoltarea cataractei denumita posttraumatica. Cataracta mai poate aparea în cursul unor boli cronice; (ex. diabet zaharat ), dupa expunerea îndelungata la radiatii (inclusiv cele solare), dupa socuri electrice, arsuri.

Tratamentele medicamentoase, în special corticoterapia (administrarea de prednison, dexametazona, etc) pe termen îndelungat si necontrolat duc la aparitia cataractei. Fumatul si consumul abuziv de alcool cresc riscul dezvoltarii cataractei. Pacientii cu cataracta se plâng de încetosarea vederii (mai ales în lumina puternica), vedere neclara la citit, (pacientul nu poate distinge literele), sensibilitate la lumina, dificultati de adaptare. Tulburarile de vedere se instaleaza progresiv în luni sau ani, nu se însotesc de dureri oculare sau de congestie (roseata) la nivelul ochilor. Gradul de diminuare a vederii depinde de tipul si densitatea cataractei.

Cataracta poate fi depistata de medic chiar daca este în faza precoce. Evolutia naturala a cataractei este spre agravare pâna la pierderea totala a vederii. Nu exista tratament care sa poata preveni sau opri dezvoltarea cataractei. Tratamentul local pe baza de picaturi (colir) administrare în sacul conjunctival duc doar la o ameliorare a simptomelor. Cel mai eficient tratament al cataractei este cel chirurgical. Tulburarile functiei vizuale reprezinta criteriul principal al deciziei chirurgicale.

Galerie foto
  • ...
Categorii
Date de contact
0213268014; 0743519098
Bd. Unirii nr. 71, bl.G2C, Sector 3
Distribuie