Irastom-cabinet stomatologic-Bucuresti
Servicii ortodontie
Increderea in sine este imbunatatita printr-un tratament ortodontic care va face ca dintii, buzele si fata sa fie proportionale. In acest sens, un tratament ortodontic va aduce beneficii in cariera si viata sociala, la fel cum va imbunatatii atitudinea generala asupra vietii.
Poate veti fi surprinsi sa aflati ca dintii drepti sunt mai putin expusi la traume, carii si probleme gingivale decât dintii cu probleme ortodontice netratate. Dintii frumosi aliniati aduna mai putina placa bacteriana, o pelicula subtire, lipicioasa compusa din bacterii, saliva si mâncare. Placa bacteriana creste riscul aparitiei bolilor parodontale si a cariilor. Atunci când dintii sunt frumos aliniati, placa bacteriana nu se va mai atasa de ei, scazând astfel aceste riscuri. Cel mai important fapt este ca dintii aliniati sunt mai usor de curatat si de ingrijit.
Un tratament ortodontic aplicat din timp corecteaza posibile distructii ale osului ce sustine dintii aflati intr-o pozitie gresita, eventualele dificultati in masticatie sau durerile in articulatii ale fetei sau gatului facând tratamentul sa fie mai usor de efectuat si mai putin costisitor decât atunci când tratamentul este efectuat tardiv, iar problemele ortodontice sunt mult mai grave. La sfarsitul tratamentului nu numai ca veti avea dintii aliniati intr-o pozitie ideala din punct de vedere estetic dar si alte aspecte vor fi imbunatatite cum ar fi masticatia si digestia iar toata dantura dumneavostra are sanse sporite de a se mentine mai mult in decursul vietii.
In zilele noastre tratamentul ortodontic a avansat foarte mult, de altfel ca toate ramurile stomatologiei. Aparatele dentare sunt de electie si au rezultatele cele mai bune la copii ce au varsta cuprinsa intre 7 si 10 ani dar pot fi purtate acum la orice varsta. Tot mai multi adulti opteaza pentru un aparat dentar pentru a-si alinia dintii. Cand ar fi cel mai bine sa iti duci copilul la un control ortodontic?
Cel mai bine ar fi sa il duci la medic cand are inca dintii de lapte in jurul varstei de 6 ani. Un semn ca ar fi putea fi o problema este caderea lor la o varsta prea mica, dar si intarzierea. Alte semne care sa-ti dea de gandit sunt dificultatile atunci cand mananca, respiratia pe gura, sugerea degetelor, pozitia neobisnuita a dintilor, contactul anormal al acestora sau lipsa lui, disproportia dintre maxilar, dintii si restul fetei.
Chiar si in lipsa acestor semne, ar trebui sa duci copilul la o consultatie stomatologica. Cel mai probabil va fi doar pentru a te a asigura ca este bine, dar in unele cazuri pot fi depistate probleme care nu sunt vizibile. Acestea s-ar putea agrava mai tarziu si vor fi mai greu de tratat, este de retinut si faptul ca o problema grava avuta pe un dinte de lapte poate afecta formarea si eruptia dintelui permanent astfel incat chiar daca dintele de lapte va cadea nu inseamna ca si problema se va termina.
De ce este nevoie de indreptarea dintilor?
Ai putea sa crezi ca este doar o problema estetica si ca nu trebuie sa-i dai prea mare importanta. Dar, pe langa faptul ca poti fi complexat din cauza danturii, iti poate afecta modul in care mesteci mancarea si in care vorbesti. Spatiile dintre dinti si locurile in care acestia se suprapun fac dificila spalarea si astfel creste riscul de a face carii in zonele respective. Aceste probleme pot provoca in timp aparitia parodontozei.
Care este tratamentul potrivit?
Ortodontul va hotari ce tratament va aplica si cand va incepe. In cazul copiilor uneori este nevoie de un timp de asteptare, pentru ca dintii de lapte sa cada sau pana cand maxilarul atinge un anumit stadiu de dezvoltare. In unele cazuri este nevoie de extractia anumitor dinti dupa care se pune un aparat ortodontic. Acesta poate fi fix sau mobil la copii.
In cazul adultiilor toate aparatele dentare sunt fixe si pot fi:
- metalice - ceramice (de culoarea dintilor) - safir (transparente) – cele mai estetice
O metoda speciala de tratament in cazul adultiilor ce vor sa evite un aparat fix este metoda Invisalign ce implica o serie de gutiere personalizate care in timp obliga dintii sa se alinieze corect.
Aparatul fix nu poate fi scos de catre pacient si necesita o ingrijire speciala pentru a asigura igiena in aceasta perioada. Pentru rezultate vizibile si de durata este bine sa se respecte indicatiile medicului si sa nu se intrerupa tratamentul. De obicei, orice aparat dentar fie el fix sau mobil trebuie purtat intre 6 si 18 luni, dar numai ortodontul hotaraste durata acestuia pentru fiecare caz in parte.
La sfarsitul tratamentului ortodontic trebuie purtat un aparat pentru mentinerea dintilor in pozitia corecta nou obtinuta – Contentia. Se poarta de obicei noaptea (este un aparat mobil) si are rolul de a stabiliza pozitia dintilor. Uneori contentia poate fi fixa si consta in cimentare pe fata interna a dintilor – cel mai frecvent pentru dintii inferiori. Durata purtarii contentiei difera in functie de durata tratamentului ortodontic – minimum jumatate din perioada anterioara si se reduce in timp gradat astfel ca daca la inceput o veti purta 7 nopti pe saptamana in timp veti ajunge la 1-2 nopti pe saptamana.