CABINET MEDICAL ECHO MEDICA - CONF. DR. COSTACHE ADRIAN

Ecografia doppler

Ecografia Doppler permite evidentierea unui flux de sange, urina sau orice alt fluid, inclusiv ascultarea semnalului emis de fluidele examinate. Imaginea si sunetele sunt proiectate pe un monitor si se pot imprima pe hartie.

Permite vizualizarea unei structuri anatomice (inima, artere, vene), la fel ca la orice ecografie, in vederea identificarii anomaliilor functionale. In neurologie, examenul Doppler permite studierea miscarilor sangelui in creier. In oftalmologie, sonda permite vizualizarea fluxului retinian sau a celui din artera principala a retinei, putand depista o tromboza de vena retiniana oftalmica

In afectiunile membrelor, ecografia Doppler este utila pentru diagnosticul arteritelor, al trombozelor venoase, afectiunilor reumatice sau a celor tumorale.

De acest tip de ecografie pot beneficia bolnavii cu diverse patologii: arteriopatii periferice, suferinte venoase periferice, patologie carotidiana si vertebrala, patologie tumorala diversa, patologie hepatica, biliara, gastro-intestinala, urogenitala etc.

Ecografia Doppler este o investigatie noninvaziva care masoara fluxul sangvin in anumite regiuni anatomice ale fatului (cordon ombilical, creier, ficat, cord) pentru a evalua starea generala de sanatate a acestuia.

Ecografia doppler se poate realiza concomitent cu ecografia normala (de morfologie) care urmareste conformatia anatomica a fatului si foloseste de asemenea acelasi echipament.

Majoritatea aparatelor de ecografie noi, sunt prevazute si cu doppler, astfel ca in momentul localizarii unei anumite regiuni anatomice vascularizate, se poate actiona butonul special pentru doppler care va evalua fluxul sangvin la acest nivel. Cel mai des este urmarit fluxul sangvin de la nivelul arterelor ombilicale, cerebrale si cordului.

Cand este recomandata sonografia Doppler?

Sonografia Doppler este utilizata cel mai frecvent in ultimul trimestru de sarcina, atunci cand majoritatea organelor vitale sunt suficient dezvoltate.

Este recomandata gravidelor cu risc si anume celor cu: - incompatibilitate Rh;- oligoamnios (cantitate redusa de lichid amniotic); - sarcina gemelarasau multipla (feti care impart aceeasi placenta);- malformatii congenitale cardiace ale fatului; - anomalii cerebrale.

In anumite situatii sonografia doppler devine vitala. De exemplu, in cazul in care apare insuficienta placentara (placenta matura) si se evidentiaza de asemenea anumite modoficari ale fatului secundare acesteia, se poate stabili nasterea prematura si aparitia unor complicatii grave este astfel evitata.

Acest lucru ramane valabil si in cazul incompatibilitatii Rh cand fatul poate dezvolta anemie hemolitica grava si chiar fatala daca nu este tratata corespunzator.

Galerie foto
  • ...
Categorii
Date de contact
0216485417; 0744654136
Str. C-tin. Brancusi , nr. 11, bl. D16 (Potcoava), sc. 2, ap. 43, sector 3,
Distribuie