Expert Service - mentenanta si service Usi automate, industriale si sisteme de andocare Otopeni, Ilfov

Service Usi Lemn

O prima clasificare a usilor din lemn ar fi dupa destinatie: de exterior si de interior. Cele de exterior sunt folosite indeosebi in zona rezidentiala datorita aspectului si izolarii termice si fonice foarte bune, insa intretinerea lor este mult mai scumpa decat a usilor metalice sau din tamplarie PVC / aluminiu deoarece necesita lucrari de intretinere a suprafetei protectoare a acestora, in special pe fata exterioara, cel putin o data la 2 ani sau mai des in functie de gradul de expunere la intemperii.

Aceste usi sunt produse in general din lemn masiv stratificat si protejate cu lacuri speciale rezistente la intemperii. Sistemele de inchidere sunt de obicei antiefractie cu inchideri multiple si bolturi fixe pe cantul balamalelor. Pe piata romaneasca sunt disponibile usi exterioare produse atat local cat si importate din Italia, Austria, Germania, etc.

Usile de interior se pot clasifica dupa mai multe criterii respectiv: functionalitate, materialul din care este confectionata foaia de usa / tocul, finisaj, design, destinatie. Din punct de vedere al functionalitatii avem 2 mari categorii: usi de interior fara cerinte deosebite pe care le regasim atat in zona rezidentiala cat si in cea industriala / comerciala / turism si usi de interior tehnice sau cu cerinte speciale respectiv de izolare fonica si / sau rezistenta la foc, antiefractie, rezistenta la umezeala. Aceste specificatii se regasesc in special la usile interioare din hoteluri unde cerinta in cadrul marilor lanturi hoteliere este atat de izolare fonica (in general aproximativ 42 dB) cat si de rezistenta la foc 30 de minute. Usile de interior antiefractie se regasesc in special la intrarea in apartamente iar cele rezistente la umezeala in zona industriala, comerciala si hoteliera.

Un alt mod de clasificare a usilor de interior poate fi dupa materialul din care este confectionata foaia de usa si / sau tocul: lemn masiv, lemn masiv stratificat (materiale nerecomandate pentru usile interioare de uz general din cauza greutatii mari a foii de usa), PAL, MDF, combinatii de poliamida si polistiren pentru usile rezistente la umezeala, etc. In general usile interioare plane sunt alcatuite dintr-o rama pe 4 laturi care poate fi din lemn masiv de rasinoase sau esente exotice, din MDF sau din PAL si structura interioara care poate fi celulara (carton impregnat cu rasini fenolice), PAL cu structura costala, tubulara sau plina. Usile cu design clasic sau country au o structura constructiva diferita de cea a usilor plane si sunt compuse dintr-o rama de minim 20 cm latime din lemn masiv stratificat, MDF sau PAL si o tablie frezata confectionata in general din MDF. Grosimea usilor de interior este cuprinsa in general intre 38 si 43 mm dar se intalnesc si cazuri in care grosimea foilor de usa este de 30 mm (cele de productie Spania).

Tocul usilor de interior poate fi fabricat din lemn masiv, PAL sau MDF cat si combinatii de MDF cu sambure din lemn de rasinoase (in special la usile produse in Italia cu design clasic), solutia constructiva si de montaj fiind diferita in functie de producator. Usile interioare din lemn mai pot fi clasificate si dupa finisaj respectiv: furnir, folie decor, melamina sau CPL si HPL. In functie de destinatia usilor, furnirul si melamina se regasesc indeosebi in zona rezidentiala si hoteliera, finisajul de HPL fiind destinat in general pentru zona industriala, comerciala si hoteliera. Finisajul de CPL a aparut la inceputul anilor 50 ca o alternativa la clasicul furnir avand avantajul uniformitatii, unei intretineri facile, rezistenta ridicata la zgarieturi si actiunea UV cat si al pretului mult mai mic decat al furnirului. Folia decor este utilizata in special cand se impune un pret de achizitie foarte mic, fara pretentii de rezistenta la zgarieturi.

Intretinerea usilor de interior pentru zona industriala/ comerciala/ hoteliera se recomanda a se face cel putin anual, in special pentru usile rezistente la foc si acustice. La aceste usi din cauza greutatii mari a foilor de usa se impune verificarea starii balamalelor, a garniturilor de etansare (in mod deosebit la usile izolante fonic), a feroneriei si altor accesorii cum ar fi: sistemele de autoinchidere, sisteme de control acces (electroyale), contacti magnetici etc.

PROCEDURI SI REGULI DE SERVICE SI MENTENANTA PENTRU USI DE LEMN:

Control functional componente specifice: Control componente (broasca, manere, garnituri, bara antipanica, amortizor, contact magnetic, etc); Verificare si reglare inchidere pe toc; Verificare sistem de incuiere; Verificare garnituri de etansare; Verificare verticalitate si planeitate toc si foaie; Verificare functionare sisteme de siguranta (electromagnet, contact magnetic, contact Riegel); Reglaj amortizor, balamale, manere, bara antipanica si gresare componentelor mobile; Verificare etanseitate usa; Strangeri si refaceri imbinari, reglaje.

Control actionare electrica: Control impamantare; Control izolatie electrica; Control si verificare motoare si aparataj de comutare; Control sisteme de comanda si sisteme de siguranta; Probe functionale si reglaje (conform prescriptii furnizor).

PROCEDURI DE MENTENANTA CORECTIVA PENTRU USI DE LEMN: Controlul, verificarea si refacerea prinderilor de pereti; Curatare si gresare sistem de glisare si balamale; Reglare angrenaje; Gresare angrenaje; Strangeri si refaceri imbinari, reglaje; Probe functionale si reglaje finale (conform prescriptii furnizor).

Producatorii de usi interioare si exterioare din lemn pentru care firma noastra poate asigura service si mentenanta precum si piese de schimb sunt: Westag&Getalit – Germania, Lebo-Turen – Germania, Dierre-Italia, Dana – Austria, Porta Doors – Polonia, Jeld-wen Franta, Jeld-wen Germania etc.

Galerie foto
  • ...