Grand Gaz Instal Termo - Executie instalatii gaze, instalatii termice si sanitare Bucuresti

Detectoare gaze

S.C. GRAND GAZ INSTAL TERMO S.R.L. ofera servicii de montare si procurare detector si electrovana gaze de toate dimensiunile 1/2” si 8” si asigura toate materialele necesare.

INFORMARE: privind montarea detectoarelor automate de gaze naturale: 

Conform NTPEE/2008, a Ordinului ANRE 179/2015 si a clarificarii ANRE din 13.10.2017, este obligatorie existenta detectoarelor de gaze in incaperile in care exista aparat consumator de gaze si tamplaria ferestrelor este de tip termopan.La cladirile tip blocuri cu retea comuna de gaze ce trece dintr-un apartament in celalalt este interzis montarea electrovanei in spatele masinii de gatit intrucat nu sunt acoperite eventualele pierderi de gaze de pe coloana verticala ce traverseaza respectivele apartamentele.

Cand se monteaza detectoarele de gaze formate din electrovana si senzor:

Avand in vedere interesul pe care atat mass-media, cat si consumatorii de gaze naturale il manifesta cu privire la obligativitatea  montarii detectoarelor automate de gaze naturale si pentru corecta informare a acestora, facem urmatoarele precizari: 

Obligativitatea montarii detectoarelor de gaze a aparut pentru prima data în cadrul prevederilor pct. 8.3 din Normele tehnice pentru proiectarea si executarea sistemelor de alimentare cu gaze naturale, aprobate prin Anexa 1 la Ordinul M.E.C nr. 58/2004, publicate în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 173 bis din 27 februarie 2004, cu modificarile si completarile ulterioare.

Totodata, dispozitiile Art. I pct. 1 din Ordinul M.E.C. nr. 713/2004 privind modificarea unor prevederi din Anexa nr. 1 “Norme tehnice pentru proiectarea si executarea sistemelor de alimentare cu gaze naturale” la Ordinul M.E.C. nr. 58/2004 prevedeau ca: ”Începând cu anul 2008, este obligatorie montarea detectoarelor automate de gaze naturale pentru încaperile în care sunt aparate de utilizare a gazelor naturale si suprafetele vitrate necesare, conform prezentelor norme, sunt partial sau în totalitate constituite din geamuri cu grosimea mai mare de 4 mm sau din geamuri de constructie speciala (securizat, termopan etc.).”În prezent, sunt în vigoare dispozitiile Normelor tehnice pentru proiectarea, executarea si exploatarea sistemelor de alimentare cu gaze naturale, aprobate prin Ordinul ANRE nr. 5/2009, cu modificarile si completarile ulterioare, denumite în continuare Normelor tehnice care au abrogat prevederile Ordinului M.E.C. nr. 58/2004 si care prevad la pct. 8.3 alin.(2) urmatoarele: ”Pentru cazul în care geamurile au o grosime mai mare de 4 mm sau sunt de constructie speciala (securizat, tip Thermopan etc.) este obligatorie montarea detectoarelor automate de gaze cu limita de sensibilitate de cel putin 2% metan (CH4 ) în aer, care actioneaza asupra robinetului de închidere (electroventil) a conductei de alimentare cu gaze naturale a aparatelor consumatoare de combustibili gazosi.”

De asemenea, printr-o adresa transmisa ANRE în anul 2010, Inspectoratul General pentru Situatii de Urgenta mentioneaza faptul ca ”solicita echiparea tuturor spatiilor unde se afla aparate de prepare a hranei cu detectoare automate de gaze, indiferent de grosimea si tipul geamului (securizat, tip Thermopan etc.) folosit în aceste încaperi, pentru realizarea unui nivel de securitate ridicat”.

Astfel, având în vedere ca instalatia de utilizare a gazelor naturale este proprietatea clientului final, acesta are obligatia sa asigure respectarea conditiilor tehnice pentru functionarea în siguranta a instalatiei de utilizare a gazelor naturale.În situatia în care, în urma verificarii sau a reviziei tehnice a instalatiei de utilizare, operatorul economic autorizat ANRE constata ca nu sunt îndeplinite conditiile tehnice de functionare în siguranta a instalatiilor de utilizare gaze naturale clientul final are obligatia sa faca toate demersurile necesare pentru îndeplinirea acestor conditii, inclusiv prin montarea detectoarelor automate de gaze cu limita de sensibilitate de cel putin 2% metan (CH4) în aer, care actioneaza asupra robinetului de închidere a conductei de alimentare cu gaze naturale a aparatelor consumatoare de combustibili gazosi.       De retinut este faptul ca montarea detectorului automat de gaze este obligatorie doar în situatia în care operatorul economici autorizat ANRE constata, în urma verificarii sau a reviziei tehnice a instalatiei de utilizare, ca nu sunt îndeplinite conditiile tehnice de functionare în siguranta a instalatiei de utilizare a gazelor naturale. 

Galerie foto
  • ...