Oftalmix - Clinica de oftalmologie pediatrica si adulti Bucuresti

Operatii strabism

Tratamentul chirurgical pentru strabism se adreseaza formelor la care prin tratamentul propriu-zis nu se elimina deviatia ochilor si nu se ajunge la o vedere buna.

Interventia chirurgicala pentru strabism nu are doar un scop estetic, de eliminare a deviatiei si de realiniere a ochilor, ci si un scop functional – de a restabili vederea binoculara la copii, iar in cazul adultilor de a elimina vederea dubla.

Atunci cand strabismul apare sub varsta de 6 luni, operatia se recomanda sub varsta de 1 an pentru sanse optime de recuperare a vederii binoculare.

Daca strabismul nu este eliminat prin purtarea ochelarilor, este recomandata interventia chirurgicala in cel mai scurt timp posibil. Pe masura ce momentul operatiei este amanat, sansele de recuperare a vederii binoculare scad considerabil.

Operatia se poate efectua pentru un singur ochi sau chiar pentru ambii – decizia asupra tipului de interventie chirurgicala se face in functie de tipul de strabism. Daca deviatia ochilor prezinta un grad ridicat, este posibila si necesitatea unei a doua interventii.

Corectia deviatiei strabice se face prin operatii de slabire sau de intarire a muschilor extraoculari sau prin schimbarea directiei vectorului fortei musculare (transpozitii musculare).

Pacientii sau, in cazul copiilor, parintii sau ocrotitorii legali sunt informati verbal si în scris asupra scopurilor interventiei, a momentului favorabil, a potentialelor riscuri ale interventiei sau ale amanarii ei si semneaza un consimtamant prin care isi exprima acordul cu privire la efectuarea interventiei.

Informatiile postoperatorii sunt primite verbal si in scris, cuprinzand reguli de reluare a alimentatiei si modul de administrare a tratamentului local si/sau general.

Se detaliaza imediat post-operator toate regulile de igiena, evitarea frecarii ochilor cu mainile, evitarea expunerii la praf, curent, aer conditionat, eforturile fizice timp de 4 saptamani, evitarea intrarii în colectivitate la mai putin de o saptamana post-operator.

Pacientii sau parintii sunt informati ca daca observa unul din semnele de infectie: secretie conjunctivala muco-purulenta, inrosirea si umflarea pleoapei sau febra, sa anunte medicul si sa revina la control cat de repede posibil.

Pansamentul steril ocluziv se aplica doar in cazul operatiei pe mai multi muschi la un ochi - daca exista sangerare post-operatorie, daca pacientul pacientul pleaca din localitate sau daca igiena pare greu de intretinut corect. Se evita pansamentul steril aplicat binocular.

Galerie foto
  • ...