Aqua Dental - Cabinet stomatologic Bucuresti

Implanturi dentare

...
Implant dentar

Dintii lipsa sau cu probleme irecuperabile pot fi o sursa de frustrare pentru multe persoane. Acestia pot afecta nu numai felul în care aratam si ne simtim, ci pot avea un impact considerabil si asupra sanatatii noastre orale sau chiar generale.

Implantul dentar este un dispozitiv din titan cu forma de surub, scopul sau fiind de a realiza o radacina artificiala, un suport pentru coroana dentara definitiva. Reconstructia dintelui pierdut este realizata atât intraosos – prin implant, cât si supraosos prin bontul protetic. Deasupra bontului protetic se va fixa lucrarea, care poate varia în functie de caz, coroana individuala, punte sau proteza pe implanturi.

Cum te afecteaza lipsa dintilor?

Înlocuirea dintilor lipsa ne asigura ca putem mentine functionalitatea muscaturii. Daca nu înlocuim un dinte lipsa, dintii naturali din jur nu au suport si, prin urmare, pot migra si provoca probleme cu ocluzia, zâmbetul si masticatia. Acest lucru poate afecta desigur si estetica zâmbetului, dar aspectul mai îngrijorator sunt problemele de uzura pe dintii învecinati.

Gingia poate avea si ea de suferit, fiind mai expusa alimentelor si zaharurilor, ceea ce duce la un risc mult mai mare de boala a gingiilor, care poate fi dureros si necesita un tratament dentar suplimentar.

O alta problema care poate aparea este reprezentata de pierderea tesutului osos. Osul maxilarului nu mai primeste presiune în zona dintilor lipsa si înceteaza sa mai produca tesut. În cel putin 12 luni, zona afectata a maxilarului ar putea pierde pâna la 25% din densitatea osoasa. Acest lucru va afecta modul în care manânci, vorbesti si mesteci, astfel încât înlocuirea mai multor dinti lipsa cu implanturi dentare nu poate decât sa te asigure ca functia este restabilita, dar si ca osul maxilarului tau ramâne sanatos.

Care sunt beneficiile unui implant dentar?

  • Implanturile dentare se comporta ca dintii naturali

 

Unul dintre cele mai mari avantaje ale unui implant dentar este ca restabileste foarte eficient puterea de masticatie. Majoritatea pacientilor nu simt diferenta dintre dintii lor naturali si implantul dentar. Pot mânca cu el complet normal si se pot peria la fel ca pe dintii naturali.

  • Implanturile dentare împiedica pierderea/atrofierea osului

 

Pierderea osoasa are loc în maxilar atunci când nu exista radacini de dinti (sau implanturi) care mentin oasele maxilarului stimulate.

Acolo unde nu exista dinte, osul maxilarului se deterioreaza din cauza lipsei de stimulare. Daca nu se pune implant în primul an de la pierderea unui dinte, acea zona osoasa poate pierde 25% din volumul sau, iar pierderea osoasa continua de-a lungul anilor.

Protezele pot chiar accelera pierderile osoase, deoarece ele devin deseori slabite, apoi se freaca de creasta osoasa. Deoarece un implant înlocuieste radacina, precum si dintele, mestecarea este restabilita la normal si asigura stimularea necesara.

  • Implanturile dentare  pot preveni afectiunile gingivale

 

Lipsa dintilor contribuie la retentia alimentelor si bacteriilor si poate contribui la aparitia sau agravarea afectiunilor gingivale.

  • Implanturile dentare au o durata foarte lunga de viata

 

Cu o igiena corespunzatoare si controale stomatologice periodice, implanturile dentare pot dura chiar si toata viata. Durata de viata depinde însa de igiena, afectiunile preexistente si de stilul de viata al pacientului, bolile parodontale, fumatul sau diabetul pot reduce considerabil durata de viata. Implantul este fabricat din titan si se integreaza în mandibula. Este bio-compatibil, ceea ce înseamna ca nu este toxic si nu este respins de organism.