Spitalul Clinic de Urgenta prof. dr. Bagdasar Arseni

Istoric

...
Istoric

Actualul Spital Clinic de Urgenta Bagdasar-Arseni s-a dezvoltat pe platforma Spitalului Central de Boli Nervoase si Endocrinologie (Spitalul Nr. 9), a carui constructie si dotare a debutat in 1909 si s-a terminat in 1912, si a devenit in scurt timp, la inceputul secolului, centrul de referinta al tarii in ceea ce priveste patologia neurologica si psihiatrica.

 

Dispus in sistem pavilion, corespunzand celor mai noi standarde arhitectonice spitalicesti ale epocii, Spitalul Central de Boli Nervoase si ulterior Endocrinologice a devenit centrul scolilor de neurologie si psihiatrie romanesti, aici ducandu-si activitatea si obtinand rezultate deosebite ilustre personalitati ale medicinii noastre, asa cum au fost Prof. Dr. C.I. Parhon, Prof. Dr. A. Kreindler, Prof. Dr. D. Bagdasar, Prof. Dr. C. Arseni, Prof. Dr. V. Voiculescu, Prof. Dr. Balaceanu Stolnici, etc. Spitalul a asigurat de-a lungul deceniilor, intr-o oaza de liniste si atat de necesara protectiei fata de stressul vietii cotidiene, posibilitatea unui tratament eficace, la nivelul corespunzator al tuturor etapelor de dezvoltare a stiintei medicale pe care le-a vazut parcurse in impresionanta sa istorie.

 

Spitalul Clinic de Urgenta “Bagdasar-Arseni” este unul dintre cele mai importante spitale din Bucuresti, deservind o populatie de aprox. 4 milioane de locuitori din capitala si judetele limitrofe. Spitalul dispune de un numar total de 558 paturi si în cadrul lui se realizeaza cca 8000 interventii chirurgicale/an. Din 1975 a functionat ca centru de referinta national de neurochirurgie sub conducerea Prof. Dr Constantin ARSENI, în cadrul Spitalului Ghe. Marinescu - de unde se desprinde ca entitate aparte în 1993 sub titulatura de spital de urgenta, multidisciplinar, redenumit “Spitalul Clinic de Urgenta Prof. Dr. D. Bagdasar” sub conducerea Prof. Dr. Al. CONSTANTINOVICI. Din anul 2001 sub conducerea Prof. Dr. AV. Ciurea a început construirea unui nou corp de cladire dotat la standarde europene, conceput ca Centru de Excelenta in Neurochirurgie care a fost inaugurat in anul 2005 si in care, din 2006, functioneaza Unitatea de Primiri Urgente (UPU), un sector de ATI cu 17 paturi, 7 sali de operatie ultramoderne, servicii de radiologie performante (CT, RMN, Angiografie digitala, neuronavigatie), cabinete medicale de diverse specialitati, si servicii unicat în Europa de Est (terapia prin gamma-knife (GK) si embolizare endovasculara cerebrala).

 

Sala operatorie Centrul Nou si sectorul de ATI din noul corp de cladire

Laboratorul de Terapie cu Energii Inalte (Gamma Knife)

 

Acest spital are valente de îngrijire clinica, cercetare stiintifica, diagnostic, recuperare si terapie oncologica. De asemenea, spitalul este si sediul a 4 fundatii medicale si sediul Societatii Române de Neurochirurgie (SRN). El detine o biblioteca de informare medicala care contine cca 5000 carti si 6500 reviste de diverse specialitati, anual reactualizate.

Aici au fost introduse la aparitia lor metodele moderne de contentie medicamentoasa a pacientilor cu boli psihice, metoda caracterizata de un inalt umanitarism ce a inlocuit perimata si dura contentie fizica. De asemeni, spitalul a fost martorul primelor tentative de tratament cu viza curativa a bolilor neurologice pe masura ce armamentariul medical s-a imbogatit. Nu trebuie uitata importanta deosebita pe care acest asezamant medical l-a avut in timpul celor doua razboaie mondiale, oferind prin capacitatile sale posibilitati de tratament chirurgical, neurochirurgical si refacere ostasilor romani.

 

Aparitia chirurgiei neurologice, crsitalizata ca o noua specialitate in cadrul neurostiintelor, intre cele doua razboaie mondiale, a adus noi valente acestei institutii de prestigiu a medicinei romanesti.

 

In Bucuresti, datorita sprijinului acordat de prof. dr. I. Iacobovici, prof. dr. N. Minovici, prof. dr. I.T. Niculescu, Dr. D. Bagdasar isi incepe activitatea neurochirurgicala, care a devenit treptat prodigioasa si s-a bucurat de incredere in cercurile medicale. In aceste conditii, in anul 1935 se infiinteaza primul serviciu de neurochirurgie din Romania, intr-un pavilion al Spitalului Central (ulterior Spital clinic "Prof. dr. Gh. Marinescu"); acest serviciu de neurochirurgie, condus de prof. dr. D. Bagdasar, era format din 8 paturi si o sala de operatie. Aceasta activitate de pionierat, in conditii dificile, cu prima echipa devotata acestei specialitati, formata din Dr. D. Bagdasar, Dr. C. Arseni, Dr. I. Ionescu si Dr. Sofia Ionescu, a pus practic bazele chirurgiei neurologice in Bucuresti in perioada dinanintea celui de-al doilea Razboi Mondial. Dr. D. Bagdasar, prin multiplele sale contributii stiintifice, clinice si operatorii, este numit Profesor de Neurochirurgie si ulterior membru al Academiei Romane (post mortem). Din nefericire, Prof. Dr. D. Bagdasar decedeaza in plina activitate creatoare. Ulterior, serviciul de Neurochirurgie se dezvolta, ajungand la 220 paturi si luind in totalitate structura de Clinica Universitara, sub conducerea Prof. Dr. C. Arseni (1912-1994).

 

Dezvoltarea complexa a Clinicii de neurochirurgie din Bucuresti, sub conducerea prof. dr. C. Arseni, culmineaza cu construirea Spitalului clinic de neurochirurgie "Prof. dr. D. Bagdasar" in anul 1975. Cel mai mare spital de neurochirurgie din lume, cu o dotare de 550 de paturi la inceput si ulterior cu 650 de paturi, constituie o incununare si o confirmare a valorii neurochirurgiei in cadrul specialitatilor medicale. In ultima perioada (din 1993) au avut loc multiple modificari in structura Clinicii de Neurochirurgie, care s-a transformat in Spital Clinic de Urgenta sub conducerea directa a Prof. Dr. Al. Constantinovici. In etapa actuala Spitalul Clinic de Urgenta Bagdasar-Arseni se afla intr-un proces de reevaluare a resurselor in vederea alinierii calitatii ingrijirii pacientilor la cele mai inalte standarde atinse de clinicile similare din tari cu medicina avansata. In componenta spitalului intra in momentul de fata patru clinici de neurochirurgie dintre care una de neurochirurgie pediatrica si una de chirurgie spinala, clinici de chirurgie generala, cardiologie, ortopedie, chirurgie plastica si recuperare neuro-motorie, departamente de oftalmologie, ORL, chirurgie BMF, un laborator de explorari functionale, Centrul National de Epilepsie, un laborator de analize medicale complet echipat, si una dintre cele mai performante sectii de Terapie Intensiva din Bucuresti.

 

Dotarea actuala, impresionanta pentru starea generala a sistemului de ocrotire a sanatatii din Romania, cuprinde o unitate de tomografie computerizata, un aparat I.R.M. de ultima generatie, angiograf digital, aparatura radiologica de inalta acuratete pentru examene speciale (mielografii, tomografii conventionale), ecografie abdominala, fibroscopie digestiva, ecocardiografie, electroencefalografie computerizata, potentiale evocate, scintigrafie radioizotopica, acces la imagerie prin rezonanta magnetica etc.

 

Cu deosebite eforturi se asigura existenta in farmacia spitalului a tuturor medicamentelor si substantelor encesare pentru ingrijirea pacientilor cu probleme severe, cu risc vital.

Cele doua blocuri operatorii (cu un total de 14 sali de operatii complet echipate), recent modernizate, asigura conditii optime desfasurarii celor mai delicate interventii neurochirugicale, de chirurgie generala, ortopedie, chirurgie plastica si reparatorie, chirurgie buco-maxilo-faciala, oftalmologie, ORL. Instrumentarul si echipamentul operator include microscoape operatorii, laser chirurgical, aspirator ultrasonic, radiologie si echografie intraoperatorie, echipament de abord stereotaxic, monitorizare video pentru invatamantul superior si postuniversitar medical.

 

Serviciului de terapie intensiva i se acorda o deosebita atentie in ceea ce priveste dotarea la cele mai inalte standarde cu toate restrangerile bugetare actuale (utilata de exemplu cu aparate de asistare a respiratiei artificiale). Rezultatele in sustinerea functiilor vitale a pacientilor in stare critica adresati spitalului nostru din toata tara sunt intr-un evident progres, apropiindu-se de cerintele actuale europene, inclusiv in ce priveste sustinerea functiilor vitale ale pacientilor decedati cerebral, potential donatori, ce se incadreaza in programul national de transplant de organe.

 

Clinica de Neurochirurgie ramane in continuare pivotul central al activitatii spitalului. Singurele sectii cu specific deosebit de neurochirugie pediatrica si traumatologie vertebro-medulara ale tarii se gasesc in spitalul Bagdasar-Arseni. Asistenta neurochirugicala generala oferita de clinica noastra include toata paleta extrem de vasta a patologiei sistemului nervos central (tumorala, degenerativa, malformativa, vasculara, traumatologie cranio-cerebrala si vertebro-medulara).

Aceeasi cuprindere totala a patologiei specifice este proprie si sectiilor de chirurgie generala, orptopedie, chirurgie plastica si reparatorie. Sectia de medicina interna, cu preponderenta implicare in asistenta medicala cardiologica de urgenta si cronica, isi aduce aportul in completarea armamentariului terapeutic al unui spital de urgenta, cu rezultate deosebite.

Baza de explorari functionale si laboratorul de analize medicale asigura actualmente rapid si eficient o investigare completa si complexa a pacientilor.

 

Activitatea de formare a tinerilor specialisti reprezinta un element caruia i se acorda o mare importanta. Atat in ceea ce priveste formarea personalului mediu (asistenti medicali), a stagiilor de pregatire a studentilor in medicina ai facultatilor de medicina de stat si particulare, in formarea postuniversitara a medicilor specialisti, clinicile spitalului nostru poseda deja o traditie de consecventa si calitate.

 

Se intreprind eforturi de asigurare a unui sistem de comunicatii multicanal (telefonie mobila, radio, fax, posta electronica) intre spitalul nostru si personalul aflat la domiciliu, serviciile de ambulanta, politie, Directia de Sanatate Publica a Municipiului Bucuresti etc., pentru o mobilizare eficienta si eliminarea timpilor morti in situatiile in care spitalul nostru se confrunta cu o afluenta masiva de pacienti in stare grava, victime ale unor accidente colective sau ale unor calamitati naturale. Relatiilor cu mediile de informare in masa li se acorda cuvenita importanta, cu respectul reciproc al cerintelor libertatii presei, a informarii corecte a publicului despre cazurile ilustrative precum si a nevoii de popularizare a masurilor de preventie a imbolnavirilor si accidentelor.

 

Programul de informatizare a activitatii administrative a spitalelor se afla in plina desfasurare si a dus la eficientizarea gestiunii resurselor, a arhivarii documentelor medicale, medico-legale precum si a cercetarii stiintifice.

Abordul pluridisciplinar al patologiei grave in conditii de colaborare eficienta, intr-o atmosfera colegiala, destinsa si condescendenta, reprezinta elementul central in obtinerea de bune rezultate si reprezinta conceptia de lucru a colectivului Spitalului Clinic de Urgenta Bagdasar-Arseni unitate medicala care prin eforturi deosebite se impune ca unul dintre punctele de sprijin majore ale sistemului de ocrotire a sanatatii din Romania.

Prof. Dr. A.V. CIUREA