Centrokinetic- clinica de recuperare medicala- Bucuresti

Elongatii vertebrale

...
Elongatiile vertebrale

Elongatia vertebrala este o manevra fizica prin care se urmareste largirea temporara a spatiului dintre vertebre, in scopul degajarii discurilor intervertebrale. Anatomia Coloana vertebrala este alcatuita din: 7 vertebre cervicale, 12 vertebre toracale, 5 vertebrelombare, 5 vertebre sacrate si din 4-5 vertebre coccigiene (ele se sudeaza, dand nastere la 2 oase: sacrul si coccisul). O reprezentare schematica a vertebrei cuprinde: procesul spinos, lama vertebrala, procesul transvers, pediculul, corpul vertebrei, gaura vertebrala, procesul articular. In medie, lungimea coloanei vertebrale este de 73 cm la barbat si 63 cm la femeie, reprezentand astfel aproximativ 40% din lungimea totala a corpului. Latimea maxima a coloanei vertebrale este cea de la baza sacrului unde aceasta masoara 11 cm. De aici merge descrescand atat in jos cat si in sus. Coloana vertebrala nu este rectilinie, ci are doua feluri de curburi:

  • In plan sagital, orientate cu convexitatea inainte, si se numesc lordoze sau cu convexitatea inapoi, si se numesc cifoze. La coloana vertebrala aceste curburi sunt in numar de patru: curbura cervicala cu o convexitate inainte, curbura toracica cu rotunjirea inapoi, curbura lombara cu rotunjirea inainte si curbura sacro-coccigiana cu convexitatea inapoi. Curburile in plan frontal sunt mai putin pronuntate. In mod obisnuit se intalnesc: curbura cervicala (convexitatea la stanga), curbura toracica (convexitatea la dreapta), curbura lombara (convexitatea la stanga).
  • Conformatia exterioara a coloanei vertebrale: fata anterioara (coloana cilindrica rezultata din suprapunerea corpurilor vertebrelor); fata posterioara (prezinta pe linia mediala procesele spinoase, care formeaza impreuna creasta spinala; de fiecare parte a crestei spinale se gasesc santuri profunde numite santuri vertebrale; aceste santuri adapostesc muschi ce actioneaza asupra coloanei vertebrale); fetele laterale (varful proceselor transverse, pediculii vertebrali, gaurile intervertebrale si portiunile laterale ale corpilor vertebrali). Canalul vertebral este format prin suprapunerea gaurilor vertebrale. El se continua in sus cu cavitatea neurocraniului iar in jos se deschide prin hiatul sacrat. Diametrele canalului vertebral variaza, ele fiind mai mari in regiunea lombara si cervicala.

Importanta functionala a coloanei vertebrale:

  • Protectia maduvei (maduva spinarii invelita in meninge)
  • Rolul static (ortostatism, rol de sustinere a capului, a trunchiului si a membrelor superioare)
  • Rol biomecanic (coloana vertebrala este antrenata in miscari numeroase si ample)

Mobilitatea coloanei vertebrale: Miscarile intre vertebre sunt posibile in anumite planuri si axul acestor miscari trece aproximativ prin centrul discurilor intervertebrale. Pe toata lungimea sa, miscarile de flexie, extensie si flexie laterala sunt posibile. Elongatia vertebrala:Este o tractiune in ax a diverselor regiuni ale coloanei cu scopul de a scade presiunea intervertebrala, ajutand la realinierea coloanei. Aceasta se aplica cu ajutorul unui program si echipamente specializate care neutralizeaza fortele de compresiune prin relaxarea musculara, detensionarea ligamentara si marirea spatiului intervertebral.Clinica Centrokinetic dispune de cea mai noua tehnologie de elongatii: masa Triton de la Chattanooga, USA.Aceste elongatii le efectuam in departament special dedicat afectiunilor coloanei vertebrale si neurochirurgicale, in care se efectueaza si kinetoterapie, terapii manuale, masaj, electroterapie, electrostimulare, Tecar, Taping. Acest departament este condus de kt. Gabriel Bors, cu peste 5 ani de experienta in reabilitarea coloanei vertebrale si supervizat de Kt. Christos Poulis, cu o experienta de 16 ani, licentiat in recuperare la facultatea din Liverpool 2001, master in NY in kinetoterapie sportiva 2003, preparator fizic a numeroase echipe de club si nationale de basket printre catre: nationala de basket a Greciei, a Romaniei, echipele de club Panatinaikos Atena, AEK Atena, CSM Bucuresti. Christos este specializat in numeroase tehnici de recuperare, implementate in clinica noastra, printre care amintim: dynamic taping, manual therapy, ART active release technique, Graston technique, Kinesio Tape, IASTM, Leuko Tape.