Hope Clinica Psihoterapie Bucuresti
Consultatie si tratament de psihiatrie
Se recomanda tratament medicamentos pentru:– episod depresiv, in special mediu si sever, cu sau fara elemente psihotice– tulburari de anxietate (generalizata, tulburare de panica, tulburare de stres post traumatic, tulburare obsesiv-compulsiva)– tulburare afectiva bipolara– schizofrenie– tulburare schizoafectiva– tulburari de comportament– sevraj alcoolic– demente
Medicul va stabili daca pacientul necesita spitalizare si va primi bilet de trimitere catre Spitalul „Al Obregia” in cazul in care se considera necesar.
Dupa stabilirea diagnosticului, se poate ca medicul sa recomande tratament medicamentos, prin:– reteta simpla– scrisoare medicala catre medicul de familie sau– din mai-iunie 2010, retete compensate si gratuite, direct de la cabinet, daca ati adus bilet de trimitere de la medicul de familie si dovada de asigurat.
Va fi nevoie de consultatii de control de 15-30 minute la 1-2 saptamani, in prima luna de tratament si apoi lunare.
De retinut:– tratamentul psihiatric nu are efect imediat de a doua zi, ci va fi nevoie de cateva zile sau chiar 2 saptamani pana la initierea efectului– veti obtine toate informatiile necesare despre efecte adverse, mecanismul de actiune al pastilelor, durata tratament etc– tratamentul psihitric nu da dependenta, cu exceptia benzodiazepinelor, care au un regim special si a caror administrare va fi urmarita de medic si va fi limitata, in principiu la o luna.
Daca exista suspiciunea unor probleme psihice unul dintre primii pasi este consultatia psihiatrica.
Consultatia de catre medicul specialist psihiatru va dura 45-50 minute si va urmari:– stabilirea diagnosticului sau– ce analize sunt necesare pentru stabilirea acestuia si a tratamentului (trebuie excluse alte boli si trebuie stabilita starea generala de sanatate a organismului)
– hemoleucograma
– transaminaze, GGT, uree, creatinina, glicemie, ionograma
– EKG– EEG– nivelul hormonilor tiroidieni
– examen neurologi
c– examen de medicina interna
– tomografie computerizata cerebrala
– felul in care se va institui tratamentul: ambulator/spitalizare, in functie de gravitatea bolii– tipul de tratament– psihofarmacologic– psihofarmacologic si psihoterapeutic– psihoterapeuticE posibil ca medicul sa doreasca sa stea de vorba si cu membrii ai familiei dumneavoastra, cu acordul dumneavoastra.
Uneori va fi nevoie de mai multe consultatii initiale pana la stabilirea diagnosticului si al tratamentului.Consultatia psihiatrica este confidentiala ca si datele medicale scrise legate de cazul dumneavoastra. Ele nu pot fi obtinute decat de catre autoritatile statului sau procuratura si doar in cazul in care aceste date au o relevanta legata de ceea ce investigeaza acestea. Ele nu pot fi solicitate de rude, cunostinte sau de la locul de munca.Evaluarea psihiatrica se bazeaza foarte mult pe datele care le comunicati dumneavoastra medicului.
De aceea, daca doriti sa primiti ceea mai buna ingrijire posibila, fiti sincer cu psihiatrul dumneavoastra si spuneti-i toate problemele sau modificarile starii dumneavoastra psihice.
Spre deosebire de psihoterapie, cu care este „ruda” foarte apropiata, se axeaza mai mult pe rezolvarea unor situatii curente de criza relationale sau situationale, la care facilitarea gasirii de solutii rapide este esentiala. De asemenea, scaderea simptomelor de anxietate, cultivarea asertivitatii, deprinderea de noi comportamente pot fi facute prin consiliere. Aspecte mai profunde si vechi ale personalitatii nu sunt analizate si nici modificabile prin consiliere.
Consilierea se face printr-un numar mai scurt de sedinte decat psihoterapia (de exemplu 10-12), cu durata de 50 de minute/sedinta, cu frecventa de o data pe saptamana.