Contello Audit - Contabilitate financiara, consultanta fiscala, Bucuresti

Audit

...
Auditul statutar

Contello efectueaza auditul statutar atunci cand legislatia le impune societatilor comerciale sa isi supuna situatiile financiare operatiunii de audit financiar sau cand efectueaza voluntar auditul financiar si publica situatiile financiare auditate impreuna cu raportul de audit.

 

Auditorul statutar este persoana fizica autorizata, de catre autoritatea competenta, respectiv Camera Auditorilor Financiari din Romania (CAFR), sa efectueze audit statutar;

Firma de audit este persoana juridica sau orice alta entitate, indiferent de forma juridica a acesteia, care este autorizata de autoritatea competenta, respectiv CAFR, in conformitate cu prevederile prezentei ordonante de urgenta, sa efectueze audit statutar;

Raportul de audit reprezinta raportul prevazut de Directiva 78/660/CEE, respectiv de Directiva 83/349/CEE, asa cum sunt prezentate  in legislatia nationala;Standardele internationale de audit (ISA) fac referire la  Standardele internationale de audit, declaratiile si standardele aferente, atata tinp cat  sunt relevante pentru auditul statutar, emise de Consiliul pentru Standarde Internationale de Audit si Asigurare (IAASB) din cadrul Federatiei Internationale a Contabililor (IFAC);

 Standardele internationale de raportare financiara reprezinta Standardele internationale de raportare financiara (IFRS), Standardele internationale de contabilitate (IAS) si interpretarile aferente (Interpretarile SIC-IFRIC), amendamentele ulterioare la acele standarde si interpretarile aferente, standardele si interpretarile viitoare aferente, emise sau adoptate de catre Consiliul pentru Standarde Internationale de Contabilitate (IASB), asa cum sunt aprobate de Uniunea Europeana, traduse si publicate in limba romana;Camera Auditorilor Financiari din Romania, denumita pe parcursul prezentei ordonante de urgenta Camera, este persoana juridica autonoma infiintata potrivit legii, care functioneaza ca organizatie profesionala de utilitate publica fara scop patrimonial, in domeniul auditului statutar;

 Organismul de supraveghere publica a activitatii de audit statutar este organismul infiintat in Romania , in scopul supravegherii in interes public a activitatii de audit statutar, cu respectarea cerintelor Directivei 2006/43/CE din 17 mai 2006 a Parlamentului European si a Consiliului privind auditul statutar al conturilor anuale si al conturilor consolidate, de modificare a directivelor Consiliului 78/660/CEE si 83/349/CEE si de abrogare a Directivei 84/253/CEE a Consiliului, publicata in Jurnalul Oficial al Uniunii Europene nr. L 157 din 9 iunie 2006.

Auditorul statutar trebuie sa aiba cunistinte temeinice in urmatoarele domenii:

1.principiile si tratatele de contabilitate  financiara

2.Standarde referitoare la intocmirea situatiilor financiare anuale ,respectiv a situatiilor financiare consolidate;3. cunoasterea IFRS;4. cunostinte de analiza financiara;5.contabilitatea costurilor si contabilitatea manageriala;6. managementul riscului si controlul intern;7. auditul ,precum si aptitudinile profesionale; 8.Standarde profesionale cu privire  la auditul statutar si la auditorii statutari; 9.ISA;10.  cunostinte privind codul etic profesional si independenta auditorilor statutari;

De asemenea, auditorul statutar cunoaste foarte bine : legea societatilor comerciale, legea falimentului,codul fiscal, codul civil, codul comercial,codul muncii,matematica, statistica,principiile care stau la baza managementului financiar.

 Formarea profesionala continua  a auditorului statutar 

Camera Auditorilor Financiari din |Romania  trebuie sa se asigure ca auditorii statutari participa la programe adecvate de formare profesionala continua pentru a-si mentine cunostintele teoretice, competentele si valorile profesionale la un nivel suficient de inalt.Standardele de audit si raportarea auditului

Auditorii statutari si firmele de audit trebuie sa efectueze auditurile statutare in conformitate cu ISA.Raportul de audit 

In urma   efectuarii auditului  statutar al situatiilor financiare anuale , raportul de audit este semnat cel putin de auditorul statutar , care efectueaza auditul statutar in numele firmei de audit. Raportul de audit trebuie sa contina in clar numele persoanei care l-a intocmit, precum si numarul individual de inregistrare in Registrul public.

 

 

...
Auditul intern

Auditul intern al activitatii unei societati reprezinta activitatea de examinare obiectiva a cumultului de activitati ale unei societati , cu scopul furnizarii unei opinii independente a managementului riscului, controlului ,respectiv a proceselor de conducere a acesteia.

Contello efectueaza auditul statutar atunci cand legislatia le impune societatilor comerciale sa isi supuna situatiile financiare operatiunii de audit financiar sau cand efectueaza voluntar auditul financiar si publica situatiile financiare auditate impreuna cu raportul de audit.

 

Auditul intern 

Auditul intern  este o activitate independenta si se practica prin respectarea normelor elaborate de CAFR; aceste norme cuprind reguli de organizare, reguli de exercitare, reguli de implementare a auditului intern dar si Codul de etica pentru profesia de autidor intern. Serviciul de Audit Intern este o componenta esentiala a sistemului de control intern din cadrul societatilor.

Auditul intern  poate fi exercitat atat de persoane din interiorul societatii in cauza, cat si de persoane din exteriorul acesteia, cum ar fi auditorii financiari. Acesta furnizeaza consiliere independenta, avize si recomandari.

Scopul auditului intern este urmatorul:

•  verificare daca  activitatea societatii este in conformitate cu politicile, programele si managementul acestuia, conform prevederilor legale;•  evaluare daca controalele financiare ,cat si cele nefinanciare   sunt aplicate si daca acestea conduc la cresterea eficientei activitatii societatii respective;• verifica daca informatiile atat financiare, cat si financiare furnizate de catre sistemele informatice interne furnizeaza  realitatea atat economica, cat si manageriala a               activitatii societatii.oferirea de recomandari pentru imbunatatirea activitatii organizatiei.

  •  identificare a riscurilor la care este supusa activitatea organizatiei, cat si proceduri si politici de eliminare a acestora, respectiv a fraudelor sau a pierderilor.
  • oferirea de recomandari pentru imbunatatirea activitatii organizatiei.

Pentru auditorii financiari , pe durate desfasurarii auditului propriu-zis, ei se bazeazasi pe rezultatele auditului intern, acesta constituind proba de audit pentru efectuarea unui audit statutar, respectiv pentru intocmirea raportului de audit final. 

Pentru regiile autonome, companiile nationale si societatile nationale, precum si pentru alte entitati economice cu capital majoritar de stat, auditul intern trebuie organizat in conformitate cu legislatia privind auditul intern din entitatile publice.

...
Audit fonduri europene

Servicii de audit pentru proiecte cu fonduri europene

Servicii de audit financiar pentru proiecte finantate din fonduri europene in scopul exprimarii unei opinii independente, conform standardelor si procedurilor de audit.

Contello efectueaza auditul statutar atunci cand legislatia le impune societatilor comerciale sa isi supuna situatiile financiare operatiunii de audit financiar sau cand efectueaza voluntar auditul financiar si publica situatiile financiare auditate impreuna cu raportul de audit.

 

Audit Proiecte Fonduri Europene

Proiectele cu finantare nerambursabila reprezinta o oportunitate importanta pentru fiecare antreprenor, aceasta putand contribui in mod semnificativ la dezvoltarea propriei afaceri.

Activitatea de audit financiar proiecte europene atesta ca finantarea nerambursabila acordata a fost cheltuita in conformitate cu termenii si conditiile contractului de finantare. Asadar, aditorul de proiect verifica absolut toate informatiile necesare din cererea de rambursare, iar modul de cheltuire a acestor fonduri este verificat riguros de catre specialistii financiar-contabili ai Contello in etapele de derulare a proiectelor, respectiv implementare, finalizare, cat si ulterior a finalizarii rapoartelor.

Serviciile de audit proiecte europene, dintre care se pot mentiona audit financiar POSDRU, audit POS MEDIU, audit POS CCE, sunt realizate pe baza standardului de audit ISRS 4400 ce poarta titlul de „Misiuni pentru efectuarea procedurilor convenite privind informatiile financiare”. 

Certificarea obtinua in urma cursurilor „Auditarea proiectelor finantate din fondurile europene”, vasta experienta in auditarea proiectelor finantate din programele nationale de cercetare dezvoltare, iti asiguram urmatoarele servicii:

  • Verificarea realitatatii, legalitatii si eligibilitatii cheltuielilor din cererea de rambursare.
  • Verificarea respectarii cuantumului cheltuielilor aprobat prin bugetul proiectului.
  • Verificarea corectitudinii aplicarii procedurilor de achizitie.
  • Intocmirea raportului de audit financiar independent

Toate aceste servicii respecta cu strictete cerintele impuse de Autoritatea de Management.

Tarifele aferente serviciile financiare pentru proiecte europene cu finantari sunt personalizate in functie de mai multi factori.

  • Complexitatea si marimea proiectului cat si numarul de persoane ce pot fi implicate in aceasta analiza.
  • Timpul necesar pentru realizarea obiectivelor propuse.
  • Numarul de parteneri implicati in proiect cat si numarul de cereri de rambursare ale fondurilor.

Contello este membra a Camerei Auditorilor Financiari, fiind formata dintr-o echipa de profesionisti ce sustin activitatea de audit fonduri europene pe baza unor metodologii si instrumente de actualitate.