CABINET CHIRURGIE ESTETICA Dr. Brezeanu Cristina
Augumentarea mamara
Sanii mari au reprezentat intotdeauna un simbol al frumusetii si feminitatii, motiv pentru care in prezent multe dintre femei aleg sa isi mareasca sanii cu ajutorul implantelor mamare. Desi au existat o serie de controverse legate de acest tip de interventie chirurgicala, in prezent nu exista nici o dovada stiintifica cum ca utilizarea implantelor mamare ar favoriza aparitia cancerului de san, sau a altor afectiuni grave, astfel ca aceasta operatie este in prezent una dintre cele mai solicitate interventii practicate in scop estetic atit pe plan mondial cat si in tara noastra. In continuare voi trece in revista cateva informatii utile pacinentelor, care reprezinta raspunsul la cele mai frecvente intrebari ale pacientelor.
In primul rand "cui se adreseaza acest tip de intervetie?"
Tuturor acelor femei care doresc sa isi mareasca volumul sanilor, sau sa isi modifice forma acestora. O asimetrie a sanilor ( de regula congenitala), sau o usoara ptozare a acestora ( care poate sa apara dupa sarcina, alaptare sau variatii importante ale greutatii), pot deasemenea sa se corecteze foarte bine cu ajutorul implantelor mamare. In fine implantele mamare pot reprezenta solutia ideala pentru pacientele care au suferit traumatisme, arsuri sau interventii chirurgicale mutilante al nivelul sanilor ( tumorectomii, mastectomii, etc.)
O alta intrebare frecventa este "daca si cum va fi influentata alaptarea viitorului copil prin prezenta implantelor mamare?"
Implantele mamare se introduc fie in spatele glandei mamare, fie in spatele muschiului pectoral, prin urmare in cursul interventiei chirurgicale nu este alterata in nici un fel structura anatomica sau functia glandei. Pacientele cu implante mamare pot alapta normal , deoarece "siliconul nu trece in lapte".
"Pot implantele mamare sa favorizeze aparitia cancerului de san?"
Studiile efectuate pe plan mondial au demonstrat ca incidenta cancerului de san este aceeasi atat la femeile cu implante cat si la cele fara implante, prin urmare prezenta implantelor mamare nu favorizeaza aparitia cancerului de san.
"Cum alegem implantele?"
La ora actuala exista numeroase modele de implante mamare. Acestea difera in functie de forma (rotunde sau anatomice), si de continut (ser fiziologic, gel siliconic cu diverse densitati, mixte, etc). Forma, volumul si continutul implantelor, sunt esentiale in obtinerea rezultatului dorit. Prin urmare, alegerea implantelor reprezinta un moment deosebit de important, care necesita experienta din partea chirurgului. Acesta trebuie sa tina cont atat de dorinta pacientei cat si de rezultatele unor masuratori obiective, care permit adaptarea formei si dimensiunilor implantelor la marimea sanilor, aspectul acestora precum si la tipul constitutional al pacientei (inaltime, greutate, circumferinta toracelui, etc). Un alt criteriu deosebit de important in alegerea implantului potrivit il constituie calitatea partilor moi ale sanului (piele si tesut glandular). In fine, calitatea implantelor este importanta, motiv pentru care nu pretul trebuie sa fie principalul criteriu de alegere al acestora!
"De ce vom tine seama inaintea operatiei?"
O astfel de interventie trebuie programata din timp, deoarece exista o serie de tratamente care trebuie intrerupte preoperator (exemple: anticonceptionalele, antiinflamatoriile, antidepresivele, etc). Nu este de dorit ca aceasta interventie sa coincida cu perioada menstruatiei (deoarece creste semnificativ riscul unor sangerari importante). Deasemenea sunt necesare o serie de analize preoperatorii (la indicatia medicului), precum si a unei ecografii mamare sau a unei mamografii (in functie de varsta pacientei, antecedentele sale, istoricul familial,etc) pentru depistarea unor eventuale afectiuni preexistente operatiei.
"Dupa cat timp este necesara schimbarea implantelor mamare?"
Este o alta intrebare frecventa, la care pacientele pot primi raspunsuri diferite. Producatorii de implante mamare, recomanda schimbarea implantelor dupa un interval de 10-15 ani. In realitate aceasta este doar o recomandare, schimbarea implantelor nefiind obligatorie. Implantele se vor schimba in mod obligatoriu, doar in cazul in care apar complicatii (ruperea implantului, contractura capsulara st.IV, etc.), sau la dorinta pacientei.
Detalii despre interventia chirurgicala si perioada postoperatorie imediata.
- Interventia dureaza aproximativ 1-2 ore si necesita anestezie generala. Dupa operatie, pacienta va ramane internata cel putin o zi.
- Introducerea implantelor, necesita o incizie tegumentara de apoximativ 4-5 cm., unde ulterior va ramane o cicatrice. Locul inciziei poate fi diferit ( periareolar, in santul submamar sau in regiunea axilara), in functie de preferinta pacientei dar si de alte realitati obiective (dimensiunea areolei, volumul si continutul protezei, etc.) care pot impune un anumit abord chirurgical.
- Protezele mamare pot fi introduse, atat sub glanda mamara cat si sub muschiul pectoral, sau mai NOU... se pot introduce partial subglandular si partial submuscular (prin tehnica "dual-plane"), dar aceasta decizie o va lua chirurgul, in functie de forma si dimensiunea sanilor, volumul implantelor alese si calitatea tegumentelor pacientei.
- Discomfortul postoperator, concretizat in special prin dureri , este mai accentuat in primele 24-48 de ore dupa operatie, acesta fiind insa ameliorat cu ajutorul antialgicelor. Durerile sunt ceva mai intense in cazul implantelor introduse submuscular, si sunt aproape inexistente in cazul inlocuirii unor proteze puse cu ceva timp in urma.
- Postoperator se introduc tuburi de dren in cavitate. Acestea se vor mentine atata timp cat va fi necesar (de regula 3-5 zile).
- Timp de aproximativ o luna dupa operatie, este utila purtarea unei bustiere elastice. In aceasta perioada sunt contraindicate miscari ample ale bratelor (tenis, inot, fittnes), purtarea de greutati sau dormitul pe burta.
"Care sunt principalele complicatii ce pot sa apara dupa o interventie de marire a sanilor?"
Pe langa complicatiile imediate ce pot survenii in urma oricarei interventii chirurgicale ( sangerare, hematom, infectie, dehiscenta plagii,etc.), in cazul augumentarilor mamare pot sa apara si o serie de complicatii specifice acestei interventii. Un exemplu il reprezinta "contractura capsulara" care este de fapt o reactie cicatriceala la prezenta implantului. In mod obisnuit, orice implant mamar determina o reactie cicatriceala, generand formarea unei capsule care il izoleaza de tesuturile din jurul sau. De regula aceasta capsula nu se vede si nu se simte. Uneori, aceasta capsula poate deveni groasa si retractila, modificand forma sanului in timp. O astfel de complicatie, poate fi rezultatul unui viciu de cicatrizare al pacientei sau poate fi determinata de un implant de calitate proasta. In prezent incidenta acestei complicatii a scazut foarte mult (sub 5%), ca urmare a eforturilor facute de firmele producatoare de proteze mamare, de a imbunatatii continuu calitatea acestora. In cazul in care totusi aceasta complicatie apare, este necesara schimbarea implantelor printr-o noua interventie. Alte complicatii pot fi: ruptura implantelor ( ca urmare a unor traumatisme foarte puternice) sau deplasarea acestora (in cazul unor eforturi fizice deosebite, si doar in cazul implantelor introduse submuscular).
10 informatii utile pacientelor ce doresc o augumentare mamara:
In concluzie
"Augumentarea mamara" reprezinta una dintre cele mai populare operatii estetice, adesea cu rezultate spectaculoase, care se adreseaza tuturor femeilor care isi doresc modificarea dimensiunilor sau formei sanilor, corectarea unor asimetrii mamare, ptoze sau mai grav, a unor sechele.