Delta Smile - clinica stomatologica Bucuresti
Implantologie
Implantologia este o ramură a medicinii dentare, specializată în implantarea unor noi formațiuni dentare artificiale, ce înlocuiesc dinții care lipsesc, în urma extracțiilor dentare, a loviturilor sau a bolii parodontale.
In rândul pacienților s-au născut mituri referitoare la costuri și durere. Implantul dentar este o soluție medicală în care raportul preț versus beneficii medicale pe termen lung este optim. În ceea ce privește durerea, etapele chirurgicale ale implantului au loc sub anestezie, procedura fiind nedureroasă.
Beneficiile implantului dentar
Spre deosebire de proteica dentară unde sunt aplicate coroane sau proteze, în variate forme, cu rolul de a reda funcționalitatea și estetica aparatului dentar, implantul aduce un beneficiu suplimentar, prin reconstruirea și menținerea într-un volum optim a osului alveolar(osul pe care se susțin dinții).
Un avantaj imediat și vizibil al implantului constă în faptul ca procedura nu afectează dinții învecinați. În cazul punților, spre exemplu, stâlpii, dinții de susținere, sunt piliți, șlefuiți înainte de montarea lucrării. În cazul implantului, se restaurează strict în zona golului, prin introducerea unei pseudo-rădăcini artificiale din titan, metal tolerat de corpul uman.
Un alt avantaj constă în efectul estetic al implantului care creează aspectul de dinte natural.
În ce situații este implantul o soluție?
Implantul este o soluție în cazul în care pacientul și-a pierdut un dinte (sau mai multi) în urma unei infecții, parodontozei, a unei lovituri. Este de-a dreptul salvator când pacientul și-a pierdut dinții din întreg aparatul dentar, iar din motive estetice sau medicale (intoleranța) nu suportă un o proteză dentară. Prin implant, dinții sunt reconstruiți, unul cate unul.
Un medic stomatolog vă poate recomanda soluția implantului dentar, în urma investigației cavității bucale, dar și în baza unui istoric medical general, existând persoane pentru care această procedură medicală nu este recomandată.
Când sunt contraindicate implanturile?
Evaluarea medicală a pacientului este necesară pentru a stabili dacă implantul este recomandat pacientului sau nu. Implantul este contraindicat persoanelor cu boli autoimune, care au suferit un infarct in ultimele 6 luni, afecțiuni reumatice acute, pacienți cu afecțiuni sanguine grave/rare, hipertensiune arterială foarte mare, tinerilor/adolescenților în creștere.
Diferența dintre implant și coroana pe pivot
Implantul reconstruiește un dinte, de la rădăcină, prin integrarea unui corp artificial în osul maxilarului. Componentele, ulterior exterioare, cu rol estetic și funcțonal în masticație, sunt montate pe implant, componenta din titan, sub forma unui șurub.
In cazul pivotului, rădăcina dintelui există, iar medicul stomatolog montează pivotal, folosindu-se de canalele existente care, anterior, au fost tratate endodentic. Astfel, refacerea dintelui se referă la exteriorul acestuia și la partea de suport ce o implică. În cazul implantului, prin introducerea piesei din titan, se poate considera că se restaurează inclusiv rădăcina dintelui.
Etapele implantului dentar
Implantul dentar constă într-o procedură chirurgicală care se desfășoară sub anestezie locală și din acest motiv nu doare. În prima etapă, se decupează gingia pentru a expune osul alveolar. Folosind diferite tipuri de freză, medicul stomatolog creează un orificiu în care înșurubează componenta din titan, cea care înlocuiește rădăcina lipsă.
În cazul în care osul alveolar (maxilarul) nu are o grosime adecvată (minim 10-12 mm înălțime, 5 mm grosime) medicul dentist trebuie să execute, înaintea implantului, o intervenție chirurgicală dentară de adiție de os.
Implantul din titaniu este lăsat sa se sudeze, să fie acceptat de corp, între 3 și 6 luni, în funcție de fiecare pacient. În această perioadă, controalele medicale și igiena orală sunt esențiale.
În etapele ulterioare, medicul montează un bont proteic, un suport artificial, pe care va cimenta coroana dentară. În condiții de igienă orală corectă, implanturile dentare creează același confort, precum dinții naturali.
Implantul este tratamentul dentar optim în cazul dinților lipsă.