Dental Care -clinica stomatologica-Bucuresti
Stomatologie copii
Preventia este cel mai bun tratament Vizitele regulate la stomatologie sunt un element important pentru sanatatea orala a copilului dvs. Pentru copii sunt recomandate cel putin doua vizite la stomatologie pe an. Daca copilul dvs are risc crescut de carie, poate avea nevoie de vizite mai frecvente.
Ca metode de preventie a cariei putem utiliza fluorizarile locale cu produse speciale cu concentratii crescute de fluor. De asemenea, in clinica noastra de stomatologie il vom invata pe copilul dvs tehnicile corecte de periaj si utilizare a atei dentare, precum si despre importanta unor obiceiuri alimentare sanatoase.
Chiar daca copilul dvs nu a avut niciodata o carie, el poate beneficia in continuare de controale regulate la stomatologie pentru a se evalua eventuale modificari in dezvoltarea orala si craniofaciala. Se vor identifica cu aceasta ocazie probleme ortodontice si veti fi directionati in timp util catre ortodont.
Sigilantii – cum functioneaza in cazul copiilor? Suprafetele ocluzale ale molarilor permanenti si ale premolarilor prezinta santuri si fosete care sunt foarte dificil de curatat, chiar si la un periaj atent. Astfel, se pot forma foarte usor carii in aceste zone (4 din 5 carii ale molarilor definitivi sunt pe aceste suprafete), fapt incurajat atat de relieful accidentat cat si de un smalt imatur al dintelui in momentul eruptiei. Sigilantii sunt materiale fluide care se aplica pe suprafetele ocluzale in santuri si fosete, pe care le umplu si impiedica in acest mod acumularea de resturi alimentare, placa bacteriana si astfel formarea cariei.
Sigilarile dureaza de obicei cativa ani. Vor fi verificate cu atentie la fiecare control bianual al copilului. Poate fi necesar sa se reaplice material de sigilare daca se observa ca sigilarea nu mai este integra sau s-a pierdut. Este important sa se detecteze in timp util orice lipsa de material de sigilare; de aceea, recomandam controale regulate.
Dintii de lapte – de ce sunt importanti? Dintii de lapte au un rol crucial in dezvoltarea dentara a copiilor. Fara ei, un copil nu poate mesteca si are dificultati in vorbire. Dintii de lapte sunt vitali pentru dezvoltarea oaselor maxilare si pentru ghidarea dintilor permanenti la locul potrivit in momentul eruptiei (in jurul varstei de 6 ani).
Dintii de lapte sunt importanti din mai multe motive: in primul rand ii permit copilului sa manance si sa aiba o stare de nutritie corespunzatoare. De asemenea , copilul poate pronunta corect cuvintele, si nu in ultimul rand ii dau copilului o buna imagine despre sine.
Daca un copil are carii in dentitia temporara, acestea ii vor cauza discomfort, durere, abcese, dificultati de alimentare si chiar tulburari de crestere. Infectiile repetate ale dintilor temporari pot afecta dintii permanenti care sunt inca in formare in interiorul osului si pot sa le cauzeze defecte de structura.
Recomandam prezentarea la stomatologie, daca copilul sufera de una sau mai multe dintre afectiunile de mai sus.
Pierderea prematura a unor dinti de lapte, mai ales a celor din zona laterala poate sa fie cauza unor viitoare probleme ortodontice, din cauza ca dintii permanenti succesori nu mai au spatiu pe arcada in momentul eruptiei, dand nastere diverselor forme de anomalii dento-maxilare.
De aceea, este important sa pastram pe arcada in stare de sanatate buna dintii temporari pana in momentul de exfoliere fiziologica (ultimul dinte de lapte va cadea in jurul varstei de 11-12 ani).
Prevenirea cariei de biberon Caria de biberon afecteaza dintii de lapte foarte devreme, inca din momentul eruptiei pe arcada a incisivilor (fara cei inferiori), ca apoi sa prinda rand pe rand molarii si caninii. Dintii de lapte pot ajunge in perioade scurte de timp la stadiu de resturi radiculare, cauzand durere, abcese, etc. Cariile la sugari pot fi prevenite nepermitand copilului sa adoarma la san sau cu biberonul cu lapte sau alte lichide dulci in gura. Copiilor care au nevoie sa adoarma sugand, trebuie sa li se dea un biberon cu apa simpla sau o suzeta. De asemenea, nu se vor pune lichide indulcite in biberon sau produse dulci pe suzeta (ex. Miere).
Dintii vor fi stersi cu o compresa umeda dupa fiecare masa pentru a indeparta resturile de alimente.
Prima vizita la stomatologie a copilului Prima programare la stomatologie ar trebui sa aiba loc in jurul primei aniversari a copilului. Este foarte important ca prima vizita sa fie cat se poate de agreabila si pozitiva. Copilului ii vor fi prezentate intr-un mod prietenos ustensilele din cabinetul stomatologic, iar fiecare procedura ce va fi efectuata ii va fi explicata in detaliu si in termeni pe intelesul sau.