Dr. Carmen Giuglea
Marire fese
MARIREA FESELOR
Obiectivul operatiei este reprezentat de marirea volumului feselor si accentuarea proiectiei acestora. Scopul este obtinerea unui profil si a unui volum natural, cu o trecere neteda spre talie si coapse. Exista 2 metode prin care se poate obtine aceasta: - introducerea de implante fesiere siliconice - prin injectarea de grasime proprie (lipofilling)
Anestezie
Epidurala sau generala.
Tehnica
In cazul maririi cu implante - Printr-o incizie in zona coccigiana (in partea superioara a santulului interfesier) se creaza un spatiu prin disectia sub fesierul mare. Implantele sunt plasate in jumatatea superioara a fesei, pentru a se evita lezarea nervului sciatic.
In cazul lipofilling-ului - Grasimea necesara maririi feselor se obtine prin liposuctie din zone precum coapsele, abdomenul sau trunchiul posterior. Aceasta grasime preparata in mod adecvat este injectata prin multiple tunele, pentru a obtine o buna uniformitate. Este vorba practic de o redistributie a grasimii. Stiut fiind faptul ca inevitabil se va produce un grad de resorbtie, este necesara injectarea unui volum mai mare cu 30-50%. Interventia este mai indelungata decat in cazul implantelor, dar are marele avantaj ca cicatricile postoperatorii sunt minime, aproape inobservabile.
Postoperator
Este recomandat repaus relativ pentru 2-3 zile. Reintoarcerea la munca obisnuita depinde de tehnica adoptata: astfel, dupa implante se recomanda 7-15 zile, iar pentru lipofilling intervalul este mai scurt. In cazul protezelor fesiere, este necesara evitarea unor anumite tipuri de exercitii fizice timp de 4-6 saptamani, iar pe viitor se recomanda evitarea injectiilor intramusculare.
Riscuri
In cazul interventiei chirurgicale de introduce a implantelor, exista posibilitatea aparitiei in postoperator a urmatoarelor complicatii: hematom, infectie, extruzia protezei, contractura capsulara, deplasarea implantului, etc. In cazul lipofillingului, complicatiile posibile pot fi urmatoarele: hematoame, infectie, resorbtia grasimii, usoare asimetrii. Prin folosirea adecvata a tehnicii operatorii si prin punerea indicatiei corecte, aceste complicatii raman pur teoretice