Dr. Dragus-clinica stomatologica- Bucuresti
Condilografie
Condilografie – ce este? Condilografia este o tehnica de diagnosticare neinvaziva a articulatiei temporo-mandibulare (ATM). Este recomandata in cazurile reabilitarilor complexe, pe dinti naturali si implanturi dentare, precum si in tratamentele ortodontice.
Clinica Dr. Dragus se diferentiaza printr-o abordare medicala integrata, prin tratamente interdisciplinare si metode digitalizate de planificare a tratamentului.
Condilografia este una dintre aceste tehnici de ultima ora de care pot beneficia cei care ne trec pragul. Este vorba practic de o metoda de dignoza de mare precizie care permite sa tratam 100% corect si eficient probleme ce tin de disfunctii ale sistemului cranio-mandibular sau au impact asupra acestuia.
Condilografie – Sa intelegem sistemul cranio-mandibular
Sistemul cranio-mandibular are 6 functii:
- respiratie
- vorbire
- deglutitie
- masticatie
- estetic
- stres-management Toate aceste 6 functii sunt sustinute si se realizeaza cu ajutorul miscarilor de dinamica mandibulara. Miscarile de dinamica ale mandibulei sunt miscari de rotatie si translatie complexe si unice fiecarui pacient, realizate cu ajutorul muschilor sistemului cranio-mandibular. De fapt aceste miscari sunt reflexe ale organismului uman.
Toate aceste miscari au fost studiate in ultimii 300 ani de foarte multi medici dentisti si au fost descifrate, apoi proiectate, dupa care au fost realizate diverse articulatoare programabile simple si complexe.
In secolul 21 datorita digitalizarii si tehnologiilor avansate (scanarea intraorala, diagnosticarea cariilor cu Diagnocam sau endodontia microscopica), medicii dentisti contemporani au la dispozitie articulatoare complexe si exacte care redau identic toate miscarile de dinamica ale mandibulei.
Condilografie – Afectiuni ale sistemului cranio-mandibular
Optand pentru o condilografie putem depista afectiuni cranio-mandibulare precum: articulatii cu discul articular dislocat si articulatii artrozice.
Aceste afectiuni se pot manifesta sub forma unei inflamatii acute sau cronice a articulatiei temporo-mandibulare, care conecteaza mandibula de craniu.
Persoanele care au probleme la nivelul cranio-mandibular prezinta simptome precum: durere la nivelul articulatiei temporo-mandibulare, in zona urechii, a cefei, a gatului, la deschiderea larga a gurii si chiar in timpul masticatiei.
Diagnosticarea se face cu ajutorul condilografului electronic, iar tratamentul dureaza intre 6 si 8 luni si presupune repozitionarea mandibulei. Repozitionarea mandibulei se face fie prin lucrari protetice indirecte sau directe, fie prin mutarea dintilor naturali cu ajutorul aparatelor ortodontice.
Sunt cazuri in care pacientul trebui urmarit pe o perioada de cateva luni, pentru a ne asigura ca lucrarea si-a atins obiectivul, dar de cele mai multe ori rezultatul este definitiv, iar tratamentul nedureros.
Condilografie – Avantaje
O condilografie transmite informatii exacte si vitale din cabinetul de medicina dentara in laboratorul de tehnica dentara, cum ar fi pozitia osului maxilar fata de diverse planuri de referinta (Frankfurt sau Camper), pozitie ce se regaseste pe modelul superior.
Tot condilografia transmite toti indicatori programabili ai articulatorului.
Printre acestia se numara:
- inclinarea sagitala a fiecarui condil, valoare ce este in directa legatura cu anatomia osului temporal si mai exact cu fosa glenoida si eminenta
- unghiurile Benett care sunt in directa legatura cu inclinarea orizontala a condililor
- ISS care este legat de traseul orizontal al condilului
- Shift angle este un unghi ce se regaseste pe partea lucratoare, iar condilul descrie o miscare de laterotruzie in plan orizontal. Toate aceste miscari de dinamica ale mandibulei combinate participa la functionalitatea sistemului cranio-mandibular.
Parametri ca SCI< Bennet< ISS< Shift Angle odata setati pe un articulator, vor sustine predictibilitatea, eficienta si profesionalismul planului de tratament protetic si preprotetic.
Cu alte cuvinte toate tratamentele noastre protetice indirecte trebuiesc realizate atat intraoral, cat si extra oral intr-un laborator de tehnica dentara.
Indiferent ca avem un plan de tratament protetic cu protezare pe implanturi sau combinat implanturi cu dinti naturali, un wax-up diagnostic , un aparat ortodontic, o repozitionare mandibulara, o interventie de chirurgie dentara ortognata etc, toate aceste planuri de tratament trebuiesc realizate extra oral. De aceea este nevoie de un dispozitiv care sa le sustina foarte exact fata de realitatea intraorala.
Un astfel de articulator asociat cu un condilograf electronic ce poate inregistra micronic dinamica mandibulei in toata functionalitatea ei este indispensabil pentru reusita si succesul planului de tratament. Aceasta mai ales in cazurile cu protetica pe implant unde lucrurile sunt mai complexe decat in cazul unor lucrari clasice pe dintii naturali.
Practic, este vital ca lucrarile protetice sa nu fie doar de estetica dentara si functionale, ci sa fie realizate intr-un echilibru articular. Apeland la condilografie eliminam riscul de dezechilibrare a sistemului cranio-mandibula
Medicina Interdisciplinara – Terapia SANUM
Terapia SANUM reprezinta o cale naturala de sustinere a posibilitatilor deja existente ale organismului de a se regla, regenera si vindeca, oferind o alta perspectiva in abordarea bolilor cronice si anume tratarea lor.
Conceptul SANUM se bazeaza in mare parte pe cercetarea extensiva a microbiologului german Prof. Dr. Gunther Enderleinn si pe principala sa lucrare, “Cyclogenia Bacteriei”, publicata in 1925. In urma unor studii amanuntite asupra organismului uman, acesta a descoperit fenomenul de pleomorfism in ceea ce priveste microorganismele din corpul uman, concept potrivit caruia microbii iau numeroase forme in cadrul unui ciclu de dezvoltare pe care l-a numit ciclogenie. Spre deosebire de medicina moderna care considera ca fiecare microorganism exista intr-o forma unica de-a lungul vietii prin intermediul careia ataca organismul uman, cercetatorul german vine cu o idee diferita si anume ca microorganismele pot trece prin diferite stadii de dezvoltare, de la formele initiale nepatogene la cele ulterioare, patogene, de la particule cu dimensiuni submicronice pana la virusi, bacterii si culminand ca ciuperci. Stadiul in care acestea se gasesc este intr-o stransa interdependenta cu mediul intern si mai exact cu prezenta sau absenta toxicitatii, in functie de care ele pot declansa sau nu bolile virale, fungice sau bacteriene. Un aspect deosebit de important in aparitia majoritatii bolilor il constituie si starea de hiperaciditate ce reprezinta un mediul prielnic de dezvoltare a patogenilor si totodata unul nefavorabil si distrugator pentru organismul uman.
El a descoperit de asemenea ca exista un proces natural prin care ecosistemul microbian intern mentine un echilibru al sanatatii organismului. Pe baza acestui concept, cu scopul de a reusi sa repare dezechilibrele aparute si declansatoare de boli, a dezvoltat remedii izopate unice derivate din culturi fungice. Prin utilizarea remediilor fungice corespunzatoare, formele virulente pot fi regresate la cele avirulente, astfel schimband privirea de ansamblu asupra bolii in sine si anume rezolvarea cauzei si nu mascarea ei prin ameliorarea simptomelor.
Avand la baza in mare parte aceeasi idee si anume posibilitatea schimbarii formei de existenta a patogenilor in functie de conditiile mediului intern, cercetatorul american Royal Rife a izolat de la nivelul a sute de tumori un virus pe care l-a analizat la microscop. A ajuns la concluzia ca direct proportional cu cresterea gradului de toxicitate, acesta exista sub forma de E. Coli, apoi Salmonella typhi si in cele din urma M. tuberculosum. Cand gradul de toxicitate ajunge la un nivel extrem de ridicat, acesta se transforma in virusul BX si BY, gasite la nivelul tumorilor. In mod evident, cancerul este deci o boala generala a organismului, iar tumora este un simptom. Tratamentul tumorii si lipsa tratamentului cauzei permite astfel recidivarea in aproximativ 3-5 ani.
Luand in considerare aceste aspecte, Sanum-Kehlbeck ofera o gama variata de remedii (remedii izopate unice derivate din culturi fungice, remedii bacteriene potentate, suplimente nutritive, remedii pe baza de plante si substante alcalinizante si imunomodelatoare) produse la un nivel de calitate inalta de catre compania Sanum-Kehlbeck GmbH & Co KG situata in nordul Germaniei. Unicul reprezentant in Romania este dr Viviana Bogdan. Pe langa acestea, de asemenea exista posibilitatea de a folosi o metoda de scanare (Delta Scan VIP) prin care pacientul poate sa-si faca o imagine de ansamblu asupra starii de sanatate actuale, dar si asupra riscurilor sau predispozitiei spre imbolnavire.
Diagnosticarea este un pas foarte important in recuperarea completa a sanatatii organismului. In numai 15 min, Delta Scan ofera o scanare completa a organismului, recunoaste, pana la cele mai mici detalii, diferite tipuri de patologii, paraziti, influente toxice sau biologice (de exemplu alergii), malnutritia si chiar influentele emotionale/psihologice si afectiuni genetice printr-o metoda neinvaziva. Aceasta ofera informatii asupra tuturor aparatelor si sistemelor organismului uman.
Functioneaza pe baza bio-energetica (camp morfogenetic) si permite:
-examinarea sangelui prin analize de sange, a microflorei ( virusi, bacterii, ciuperci, paraziti ) si analiza firului de par;
-detectarea bolilor prezente in organism precum si cauzele evolutiei lor;
-detectarea echilibrului acidobazic;
-determinarea prognosticului bolii cu 1-5 ani inainte;
-selectarea celui mai eficient tratament, avand posibilitatea de a testa orice medicament ( remediu) in camera speciala de biorezonanta, putand determina efectul acestuia asupra organismului;
-prepararea remediului individual electronic.
Practic, in cazul oricarei boli, cauza o reprezinta un dezechilibrul al organismului care permite agentilor patogeni sau altor mecanisme daunatoare sa produca simptomele caracteristice fiecareia. Este astfel necesara tratarea dezechilibrului inainte de toate, In medicina dentara, se aplica aceleasi idei, iar conceptul Sanum reprezinta astfel o metoda superioara de diagnosticare si tratament pentru cavitatea orala si regiunile asociate la fel ca pentru orice alta parte a organsimului, putand fi abordate probleme precum bolile parodontale si cancerele orale.