Dr. Durbac, Bucuresti - Stomatologie generala, implantologie, estetica dentara

Chirurgie dentara si maxilo-faciala

...
Doare sau ai ajuns la timp?

Doare sau ai ajuns la timp?

Te intreb pentru ca in general pacientii ajung sa caute genul acesta de informatii despre chirurgie dentara cand lucrurile au derapat putin. Poate nu ai mai mers la stomatolog de ceva timp.

Sau poate ai fost dar medicul tau nu a vazut problema la timp. Indiferent de situatie ce trebuie sa stii este ca astazi vei intelege mai bine care este problema. Tot astazi vei afla cum te pot ajuta eu sa treci de aceasta situatie.

Pe langa subiectele enumerate mai jos, in finalul articolului gasesti o sectiune FAQ legata de chirurgia dentara care va mai elucida o parte din intrebarile adresate de catre pacienti.

  • Extractii dentare
  • Sinus lift
  • Aditie osoasa
  • Implant dentar
  • Rezectie apicala
  • Gingivectomi

...
Extractiea dentara in general

Extractiile dentare sunt manopere pe care orice medic stomatolog ar trebui sa le realizeze. Am mai auzit printre colegi mei discutii cum ca “Eu nu fac chirurgie dentara” sau “Eu nu scot  masele pentru ca eu ma ocup doar de …”.

Atunci cand tu, ca si pacienti te prezinti la medic, acesta ar trebui sa fie capabil sa diagnosticheze cel putin 90 % dintre afectiunile stoamatologie. Trebuie sa poata trata orice urgenta.

...
Extractiea dentara simpla

Cand medicul realizeaza o extractie dentara este obligatoriu ca acesta sa se informeze de starea ta generala si locala. Daca este posibil, si situatia nu reprezinta o urgenta sa se realizeze o radiografie sau dupa caz un CBCT.

In timpul interventiei tu, ca pacient, nu trebuie sa simti nici o durere. Asta inseamna ca medicul trebuie sa realizeze o anestezie potrivita cazului tau.

Extractia dentara inseamna indepartarea tuturor resturilor radiculare si curatarea osului de infectiile aparute la acel dinte sau masea.

Dupa interventie stomatologul trebuie sa te informeze cu privire la rezultate si la ce se te astepti dupa ce trece anestezi. Tot el trebuie sa-ti ofere informatii legate de protocolul de igienizare pe care trebuie sa-l urmezi.

...
Extractiile complicate cu alveolotomie

Extractiile dentare complicate apar atunci cand dintele este rupt iar radacina acestuia a ramas in os. Fie in urma unor infecti care distrug foarte mult osul in care este radacina dintelui.

Alveolotomia se refera la indepartarea osului deteriorat sau indepartarea anumitor portiuni osoase. Indepartam os chiar daca acesta este sanatos, in vederea obtinerii unui mai buna acces spre restul de radacina ramas in os.

 

Apare necesitatea Indepartartarii resturilor radiculare mai ales atunci cand medicul stomatolog, cu mai putina experienta, rupe varful radacini sub nivelul osului iar abordarea acelei radacini este imposibila in maniera clasica.

...
Extractia maselei de minte

Extractia maselei de minte, atat timp cat acest dinte este pozitionat pe arcada si nu in os ar trebui sa fie o manopera relativ medie ca si complexitate pe care orice medic stomatolog bun ar trebui sa o poata realiza.

 

Molarul de minte sau maseaua de minte cum se mai numeste acesta in limbajul de zi cu zi este un dinte dificil din cauza pozitionarii incomode in spatele tuturor dintilor si din cauza anatomiei acestui dinte. Radacinile acestuia tind sa varieze ca numar si ca pozitionare. Acest dinte ar trebui scos numai cu radiograie dentara.

 

Molarii de minte inclusi si semiinclusi reprezinta o incercare pentru majoritatea medicilor dentisti. Sunt numiti inclusi sau semiinclusi pentru ca partea coronara este acoperita in general de gingie si o parte de os care trebuie indepartat asemanator cum realizam extractiile dentare cu alveolotomie.

...
Sinus lift

Sinus lift sau interventia chirurgicala de ridicare a podelei sinusale este o interventie efectuata in special in scopul realizari unui implant dentar pe zona laterala a maselelor. Aceasta interventie se realizeaza atunci cand dorim sa inseram un implant dentar insa osul disponibil este mai mic in volum decat dimensiunea implantului.

Exista doua mari abordari ale acestei interventii si anume Sinus Lift Inchis si Sinus Lift Deschis. Alegerea uneia sau alteia tine in primul rand de necesitate si apoi de priceperea medicului stomatolog care realizeaza aceasta interventie.

Cu toate acestea interventia chirurgicala duce la acelasi rezultat, ridicarea podelei sinusale pentru a acomoda un implant dentar. Dar sa le luam pe rand.

Sinus Lift Inchis

Procedura prin care realizam aceasta interventie este total diferita de aceea pentru sinus lift deschis insa rezultatul final este acelasi – ridicarea podelei sinusale. Apelam la Sinus Lift Inchis atunci cand avem nevoie sa ridicam mebrana sinusala nu mai mult de 2-3 mm.

Pentru a realiza acest lucru avem la dispozitie mai multe variante. Clasic, se realizeaza o gaura in locul in care urmeaza sa se puna implantul, spre exemplu de 6 mm adancime, pana ajungem sa lovim corticala sinusala, dupa care prin presiune aplicata pe aceasta, urmeaza fracturarea ei si decolarea mucoasei.

Tot in aceeasi sedinta se insera granulele de os si implantul dentar acesta avand o stabilitate primara buna.

Sinus Lift Deschis

Spre deosebire de Sinus Lift Inchis, unde abordarea se face relativ simplu, in interventia de sinus lift deschis aceasta este mult mai complicata si se face prin realizarea unei comunicari cu sinusul maxilar pin zona laterala.

 

In chirurgia dentara aceasta inetrventie este dedicata in ceneral medicilor cu experienta pentru ca necesita un grad ridicat de precizie.

Prin intermediul acestei interventii reusim sa ridicam podeaua sinusala si 10-12 mm fara sa avem grija unei fracturari a membranei. Aceasta interventie se realizeaza atunci cand cantitatea de os este de sub 4 mm. Uneori pacientii ajung cu mai putin de 1mm os. Prin aceasta procedura putem aditiona suficient de mult os cat sa punem un implant trainic.

Categorii
Date de contact
0733108757
Schitu Magureanu, Nr.7, Sector 1 (In cadrul clinici Stomatologice Delta Clinic Dent), Programari telefonice
Distribuie