FarmaciaTa

Medicina de familie

...
Litiaza biliara

Litiaza biliara reprezinta fenomenul formarii si depunerii calculilor biliari care se dezvolta in timp, iar colica biliara presupune starea de criza in care nisipul sau pietrele incep sa migreze din vezica biliara pe caile biliare.

 

Litiaza biliara tine de simptomatologia ce afecteaza vezica biliara (colecistul sau, popular, „fierea”). Vezica biliara este un organ de mici dimensiuni, lung de aproximativ 9 cm, in forma de para, pozitionat imediat sub ficat. Are rolul de a depozita bila secretata de ficat si de a o elimina atunci cand, in procesul digestiei, este nevoie de ea.

 

Cum se formeaza calculii biliari?

 

Bila este un lichid galben-verzui, format din apa, saruri biliare, acizi biliari si colesterol. In cazul in care compozitia bilei se modifica, in vezicula biliara se depun cristale de colesterol care, in combinatie cu sarurile biliare si pigmentii biliari, duc la formarea calculilor (pietre de mici dimensiuni). Pot exista intre 1 si 200 de astfel de mici pietre (2-3 mm). Calculii biliari apar ca urmare a cristalizarii colesterolului si altor constituenti ai bilei.

 

Calculii biliari reprezinta formatiuni dure, asemanatoare unor pietre, formate prin depunerea de colesterol, pigmenti, saruri biliare, carbonati si fosfati de calciu etc. in vezica biliara, ca urmare a neeliminarii lor prin canalele biliare.

 

Durerea in zona stomacului, cel mai comun simptom

 

Chiar si cele mai mici formatiuni de tip nisip biliar sau namol biliar pot cauza simptome specifice, atentionandu-ne asupra necesitatii investigatiilor medicale. Cel mai frecvent simptom  al litiazei biliare este durerea in zona epigastrica (zona stomacului) si in partea superioara dreapta a abdomenului, aria subcostala dreapta (hipocondrul drept).

 

Tulburarile dispeptice asociate, alte semne

 

Pacientii cu calculi biliari acuza tulburari dispeptice asociate, precum greturi, balonari postprandiale, eructatii, gust amar, varsaturi, flatulenta (acumulari de gaze in stomac si intestine), greutate sau presiune in capul pieptului, dureri ce pot sa iradieze, in cazul miscarii calculilor (criza/colica biliara), din zona subcostala dreapta pana spre umarul drept.

 

Criza biliara debuteaza de obicei brusc, dupa o masa copioasa

 

Motivul debutului crizei este miscarea calculului pe canalul cistic sau calea biliara principala, determinand obstructia (astuparea) canalului si intreruperea fluxului biliar, insotite de dureri. La unii pacienti poate aparea in timpul noptii, ca urmare a unei cine bogate in grasimi. La inceput, pacientul este agitat, apoi isi cauta o pozitie confortabila in care durerea sa fie cat mai putin resimtita. Orice miscare, inclusiv respiratia rapida, poate spori durerea in criza biliara. Colica poate reaparea la interval de cateva ore, zile, sau saptamani, pana ce calculul va fi eliminat.

 

Dieta inadecvata, principala cauza

 

Printre cauzele producerii litiazei biliare se numara in primul rand regimul alimentar necorespunzator, excesul de grasimi si conservanti, alimentele „prea rafinate”, obezitatea, sedentarismul, curele de slabire repetate si drastice (slabesc ficatul), precum si tratamentele indelungate cu medicamente, in special cu antibiotice. Femeile care folosesc anticonceptionale mult timp, mai ales fara a efectua controale periodice, pot acuza dureri de etiologie biliara.

 

Regim alimentar dietetic si sarac in grasimi

 

Pacientii cu litiaza biliara necesita mentinerea unui regim alimentar cat mai dietetic si sarac in grasimi. De asemenea, vor fi sfatuiti sa evite orice fel de abuz alimentar. Se recomanda eliminarea sau controlarea constipatiei, precum si efectuarea exercitiilor fizice regulate. Este esential sa se reduca nivelul de stres, precum si tratarea corecta si la timp a tulburarilor endocrine, bolilor de nutritie, infectiilor biliare si intestinale. Acest lucru poate preveni aparitia litiazei biliare.

 

Unele studii arata ca exista si o predispozitie genetica pentru a dezvolta litiaza biliara, situatii in care preventia nu este eficienta. In restul cazurilor, aceasta se realizeaza printr-un regim de viata sanatos, o dieta echilibrata si saraca in grasimi, fara abuz de proteine, ape bogate in saruri minerale, lactate grase.

 

Indepartarea vezicii biliare, cel mai eficient tratament

 

In cele mai multe cazuri, litiaza biliara se opereaza chirurgical, laparoscopic sau prin interventie clasica (colecistectomia – extirparea vezicii biliare). Cea mai precisa metoda de detectie a calculilor biliari este ecografia vezicii biliare. Studiile indelungate si experienta medicilor au aratat ca tratamentul medicamentos nu este foarte eficient. Cel mai sigur mod de a elimina definitiv crizele biliare este indepartarea vezicii biliare si a canalului biliar prin interventie chirurgicala. In cazul alegerii metodei laparoscopice (recomandata la circa 70-75% dintre pacienti), persoana poate pleca acasa dupa 48 de ore, urmand ca, in foarte scurt timp, sa-si poata relua activitatea.

 

Dr. Costin Anca,

Medic primar medicina de familie,

Competenta ecografie generala,

Medcenter Iasi, 0332/405.266, www.medcenter.ro

...
Tusea, responsabila de aparitia durerilor de cap

Durerea de cap nu este straina niciunuia dintre noi, dar cea provocata de tuse este un tip mai neobisnuit si mai rar de durere. Aceasta poate fi declansata nu numai de tuse, ci si de stranut, suflatul nasului, ras, plans, tipat, cantat.

Acest tip de durere de cap se imparte in doua categorii: durerile de cap primare si secundare. Primele apar in absenta unei afectiuni intracraniene, nu implica riscuri deosebite, apar sub forma de episoade limitate si se amelioreaza in timp chiar si fara tratament. Durerile secundare de cap sunt mai grave, fiind cauzate de modificari structurale din interiorul cutiei craniene, ce pot necesita interventie chirurgicala.

Durerile primare de cap pot dura pana la 30 de minute

Durerile primare de cap debuteaza brusc, in timpul sau imediat dupa un acces de tuse, dureaza de obicei de la cateva secunde la cateva minute, uneori pana la 30 de minute. Durerea este ascutita, sub forma de junghi, afectand ambele parti ale capului (dreapta si stanga). Poate fi urmata cateva ore de o senzatie neplacuta, ca o durere surda. Nu se asociaza cu greata, varsaturi, congestie nazala sau lacrimare. Cauza nu este cunoscuta, desi se suspecteaza ca presiunea crescuta intracraniana provocata de tuse poate juca un rol.

Factorii de risc: varsta peste 40 de ani si sexul masculin

Tusea, ridicarea de greutati sau incordarea brusca a organismului duc la cresterea presiunii intratoracice si intra-abdominale, impiedicand intoarcerea sangelui venos la nivelul inimii si crescand in acest fel presiunea venoasa centrala si pe cea intracraniana. Factorii de risc sunt reprezentati de varsta (peste 40 de ani) si sexul masculin.

Mai mult de 80% din populatie prezinta sau a prezentat la un moment dat dureri de cap determinate de tuse.

Durerile secundare de cap, rezultatul unei afectiuni la baza creierului

Durerile secundare de cap sunt adesea similare cu cele primare, desi durata lor este mai lunga, de la o zi pana la cateva zile. Pentru a exclude durerea secundara de cap sunt necesare teste suplimentare, de imagistica cerebrala. Cauza durerii secundare de cap este de cele mai multe ori o afectiune localizata la baza creierului, unde acesta se uneste cu maduva spinarii, cum ar fi un defect de forma al craniului, de structura a cerebelului, un anevrism cerebral sau o tumora craniana. Principalul factor de risc este varsta mai mica de 40 de ani.

Investigatii recomandate: tomografia computerizata si RMN-ul

Testele recomandate de medic in vederea stabilirii diagnosticului sunt reprezentate de tomografia computerizata cerebrala (TC) si rezonanta magnetica nucleara cerebrala (RMN). In timpul examinarii RMN se utilizeaza un camp magnetic si unde radio pentru a crea imagini transversale ale structurilor cerebrale si pentru a identifica anomaliile structurale responsabile de durere. Tomografia computerizata scaneaza creierul, combinand imaginile obtinute prin rotirea unei unitati de raze X in jurul corpului.

Durerile primare de cap, ameliorate cu antiinflamatoare sau diuretice

Tratamentul este diferit in cele doua forme de durere. In cazul pacientilor cu durere primara de cap declansata de tuse, medicul recomanda de obicei medicamente care previn sau amelioreaza durerea (antiinflamatoare sau diuretice – scad producerea lichidului cefalorahidian). Rareori se indica punctia lombara prin care se indeparteaza o anumita cantitate de lichid cefalorahidian, scazand astfel presiunea intracraniana care poate declansa durerea.

Durerile secundare de cap, tratate prin interventie chirurgicala

De cele mai multe ori, in cazul durerii secundare de cap este necesara interventia chirurgicala pentru corectarea anomaliei de structura a creierului. Medicamentele nu sunt de regula eficiente in prevenirea acestui tip de durere. Totusi, ameliorarea durerii cu medicamente nu indica o durere de cap secundara.

Cum prevenim durerile de cap provocate de tuse?

Prevenirea cauzelor care declanseaza durerea de cap, adica tusea, stranutul etc., poate fi utila in scaderea numarului de episoade dureroase. Masurile preventive sunt:

  • Tratarea infectiilor respiratorii (bronsite);
  • Recomandarea de medicamente antitusive, laxative (pentru indepartarea constipatiei) si evitarea produselor care au ca efect secundar tusea;
  • Vaccinarea antigripala anuala;
  • Evitarea ridicarii de greutati.

Dr. Camelia Diaconu,

Medic primar medicina interna,

Asist. Univ. UMF „Carol Davila”,

Doctor in medicina