Flavin
Aminoacizi
Arginina apartine grupei aminoacizilor semiesentiali, adica atunci cand in organism este nevoie de multa arginina (de exemplu in perioada cresterii), atunci este necesara suplimentarea externa. Amino Arginin are efect asupra producerii monoxidului de nitrogen, care are efect de dilatare a vaselor sanguine, marind potenta, alimentarea cu sange si implicit cu substante nutritive si oxigenarea organelor. Amplifica producerea insulinei, fara a ridica nivelul glicemiei.Amino Arginin contribuie la detoxifierea ficatului si la regenerarea ficatului gras. Actionand asupra hipofizei, intensifica eliberarea hormonului de crestere. Ajuta la producerea colagenului. Impiedica descompunerea tesuturilor si ajuta la regenerarea muschilor prin aceea ca regleaza eliminarea amoniacului produs in organism.Combinatia de 1:1 a doi aminoacizi, Arginina si Lizina amplifica in mod natural eliberarea hormonului de crestere in organism, astfel se intensifica masa musculara si creste randamentul, fiind foarte avantajoasa mai ales in cazul celor care depun efort fizic si in cazul sportivilor.Amino Arginin intarzie dezvoltarea tumorilor si a cancerului prin intensificarea functiilor imunitare. Creste capacitatea activitatii glandei timus prin fabricarea de limfocite T (celule T), componente esentiale ale sistemului imunitar. Arginina poate fi benefica pentru cei care sufera de boli maligne care afecteaza sistemul imunitar. Este indicata pentru bolile de ficat cum este ciroza hepatica sau ficatul gras, ajuta la detoxifierea ficatului neutralizand amoniacul. Poate reduce efectele toxice cornice ale alcoolului.
Lizina este unul dintre aminoacizii esentiali care compun proteinele noastre. La copii este nelipsit in dezvoltare, la adulti este deosebit de folositor pentru vindecarea, regenerarea ranilor si operatiilor. In lipsa lui, calciul introdus prin hrana nu se poate asimila in oase si dinti. Este buna pentru o crestere corecta si o buna dezvoltare a oaselor la copii; ajuta la absorbtia calciului si mentine o balanta corecta a azotului la adulti. Acest aminoacid ajuta la producerea anticorpilor, hormonilor si enzimelor si este util in formarea colagenului si in refacerea tesuturilor. Pentru ca ajuta la construirea proteinei musculare, este bunapentru refacerea acesteia dupa operatii si accidente in sport. Scade nivelul trigliceridelor serice.Alta calitate utila a acestui aminoacid este capacitatea lui mare de a combate raceala si virusurile herpetice. Luand suplimente de L-lizina impreuna cu vitamina C si bioflavonoizi se poate lupta impotriva herpesului, in special daca sunt evitate alimentele continand arginina. Amino Lizin poate ameliora intoxicatia acuta cu alcool.Amino Lizin are un rol important producerea colagenului care reprezinta fondul organic al oaselor si al pielii. Pe langa aceasta, intareste sistemul imunitar si este cunoscut pentru efectul impotriva virusilor.Lizina este un aminoacid esential si nu poate fi fabricata de organism. Este vital sa fie introdusa in cantitati corespunzatoare. Carenta ei poate duce la anemie, ochi injectati, boli enzimatice, caderea parului si lipsa de concentrare, iritabilitate, pierdere a energiei, dereglari de reproducere, intarziere a cresterii si pierdere in greutate.Combinatia de 1:1 a doi aminoacizi, Arginina si Lizina amplifica in mod natural eliberarea hormonului de crestere in organism, astfel se intensifica masa musculara si creste randamentul, fiind foarte avantajoasa mai ales in cazul celor care depun efort fizic si in cazul sportivilor.Amino Lizin restrange virusul herpesului (Herpes simplex) si aparitia herpesului labial (Herpes labialis). Amino Lizin este eficient si in prevenirea zonei zoster si a varicelei. Are efect benefic pentru sanatatea inimii, pentru ca impiedica depunerea materiilor de prisos pe peretii arterelor.
L-glutamina, care poate fi considerata „mama” tuturor compusilor amino, este cel mai popular aminoacid. Are rol in mentinerea echilibrului hidric al spatiului delimitat de membrana celulara, marind volumul celular (efect de volumizare celulara). L-glutamina nu este un aminoacid esential, ci doar potential-esential, deoarece poate fi sintetizata in organism. Cu toate acestea, in cazul unei nevoi crescute este necesara suplimentarea acestui aminoacid prin aport extern.
L-glutamina este raspandita in: tesutul osos, pulmonar, ficat, creier si peretele gastric. Circa 60% din rezerva noastra de L-glutamina este stocata la nivelul tesutului osos.
Are rol in stimularea creierului prin capacitatea de legare a unor mari cantitati de amoniac cu potential inhibitor. Ajuta la dezvoltarea capacitatii intelectuale, imbunatateste spiritul de observatie, amelioreaza starile de epuizare mentala. Poate fi folosit ca adjuvant in tratamentul alcoolismului. Faciliteaza vindecarea ulceratiilor, scade oboseala si depresia.
Are rol benefic in tratamentul impotentei.
Faciliteaza vindecarea ranilor, stimuleaza sistemul imunitar si impiedica aparitia efectelor secundare neplacute ale unor tratamente medicamentoase, cum ar fi chemoterapia. Grabeste procesul de vindecare in urma intervetiilor chirurgicale, traumatismelor si in cazul pacientilor cu cancer.
60% din totalul aminoacizilor prezenti in celulele musculaturii scheletice este format din glutamina, adica din cei 18 aminoacizi, glutamina reprezinta 60% din tesutul muscular. In anumite conditii, cum ar fi solicitarea fizica intensa, rezervele de glutamina se pot epuiza. Nivelul glutaminei poate scadea cu un procent de pana la 50%. In aceste situatii apare necesitatea suplimentarii rezervelor de glutamina cu ajutorul produselor de tip supliment alimentar.
Proportia de glutamina din muschi depinde de mai multi factori printre care ranile, stresul, alimentatia deficitara, foametea. Din aceste motive si in aceste circumstante, glutamina este considerata un aminoacid esential.