Marystelv - Hidroizolatie acoperis, terase
Termoizolatii
Izolarea termica a cladirii este o etapa foarte importanta pentru a asigura mentinerea temperaturii interioare si a reduce pierderea caldurii prin pereti si acoperis. Acest procedeu poate avea loc atat la interior cat si la exterior, dar e preferabil sa fie la exterior.
O termoizolatie corect realizata va tine cont de caracteristicile cladirii precum si de temperaturile minime si maxime din zona in care este amplasata aceasta.
Partea de acoperis este importanta prin faptul ca toata caldura dintr-o incapere se ridica inspre tavan, suprafata care, daca este termoizolata bine pe exterior, pastreaza caldura si previne condensarea vaporilor. Montajul unor materiale cu proprietati izolatoare superioare aduc economie de energie atat pe timp de iarna cat si pe timp de vara.
Indicele de transfer termic masurat la un planseu de beton neizolat este de 1,5 W/mK iar valoarea trebuie redusa pana la de cinci ori mai mica pentru un confort termic sporit (0,25 w/mK). Aceasta valoare poate fi atinsa prin grosimi aproximative plecand de la 15cm polistiren sau 12cm spuma poliuretanica. Grosimea de placi termoizolante specifica fiecarei constructii in parte va fi stabilita de arhitecti pentru a obtine o valoare a conductivitatii termice cat mai mica, iar densitatea materialului se va alege in functie de obiectivul terasei. Deci valoarea de coeficient termic si performanta materialului izolator este data de grosime.
Este important unde asezam termoizolatia. Cea mai buna izolare este atunci cand materialul termic este aseazat sub hidroizolatie asa incat acesta sa ramana protejat de umezeala din exterior, respectiv asezat desupra stratului bariera de vapori asa incat sa ramana protejat de umezeala din interior. O termoizolatie imbibata cu apa sau asezata intr-un mediu umed nu mai are acelasi coeficient termic care sa permita conservarea energiei din incapere.