Ingeo Proiect - topografie, cadastru, geodezie si GIS Bucuresti

Legislatie

...
Decretul-Lege nr.115/27.04.1938

 

DECRET-LEGE Nr. 115 din 27 aprilie 1938

 

*1)

pentru unificarea dispozitiilor privitoare la cartile funciare *2)

EMITENT: PARLAMENTUL

PUBLICATA IN: MONITORUL OFICIAL Nr. 95 din 27 aprilie 1938

*1) Modificata prin Legea din 14.VIII.1940.

A se vedea de asemenea:

- Legea din 12.VI.1930 pentru functionarea cartilor funciare centrale pentru caile ferate si canaluri, modificata prin Legea nr. 987 din 12.XI.1941;

- Legea din 15.X.1938 pentru punerea in aplicare in Bucovina a Legii pentru unificarea dispozitiilor privitoare la cartile funciare;

- Legea din 20.X.1939 pentru interpretarea art. 23 al legii din 15.X.1938;

- Legea nr. 163 din 14.III.1946 pentru inlocuirea provizorie cu carti de evidenta funciara a cartilor funciare distruse, sustrase sau pierdute:

- Legea nr. 241 din 12.VII.1947 pentru punerea in aplicare in Transilvania a Legii pentru unificarea dispozitiilor privitoare la cartile funciare;

- Legea nr. 242 din 12.VII.1947 pentru transformarea cartilor funciare provizorii in carti de publicitate funciara;

- art. 44 al Decretului nr. 32 din 31.I.1954 pentru punerea in aplicare a Codului familiei si a Decretului privitor la persoanele fizice si persoanele juridice.

*2) Dispozitiile legii pentru unificarea dispozitiilor privitoare la cartile funciare, cu exceptia articolelor 17, 18, 19, 20, 22 - 30 inclusiv, 32 - 39 inclusiv, alin. 2 al art. 40, art. 41, 42, 45, 49, alin. 2 al art. 50, art. 51, alin. 1 si 3 ale art. 52, art. 53 - 55 inclusiv, art. 84, 88 - 94 inclusiv, art. 104, 115, alin. final al art. 130 si art. 172 - 181 inclusiv, se vor aplica in mod corespunzator pentru transformarea cartilor funciare provizorii in carti de publicitate funciara, astfel cum prevede art. 38 din Legea nr. 242 din 12.VII.1947.

Asupra raportului presedintelui Consiliului Nostru de Ministri si ministrul Nostru secretar de Stat la Departamentul Justitiei cu Nr. 36.863 din 1938;

Vazand proiectul de decret pentru unificarea dispozitiunilor privitoare la cartile funciare, intocmit de Consiliul legislativ;

Vazand jurnalul Consiliului de Ministri cu Nr. 809 din 1938;

In temeiul art. 98 din Constitutiune,

Am decretat si decretam:

CAP. 1

Dispozitiuni generale

ART. 1

Cartea funciara descrie imobilele si cuprinde aratarea drepturilor reale ce au ca obiect aceste bunuri.

Drepturile personale, faptele sau alte raporturi juridice in legatura cu imobilele cuprinse in cartea funciara vor putea fi inscrise numai in cazurile anume prevazute de lege.

Sectiunea I

Paragraful 1

ART. 2

Cartile funciare sunt intocmite si numerotate pe comune.

Cartile funciare privitoare la imobilele din aceeasi comuna alcatuiesc registrul funciar al comunei.

Daca o comuna este alcatuita din mai multe sate, cartile funciare se vor numerota pe sate si vor alcatui registrele funciare ale acestora.

ART. 3

Cartile funciare se tin intr-un singur exemplar la judecatorie, ca instanta de carti funciare.

Paragraful 2

ART. 4

Cartea funciara se va alcatui, in afara de titlu, din trei parti:

Partea I. Descrierea imobilelor;

Partea II. Inscrierile privitoare la dreptul de proprietate;

Partea III. Inscrierile privitoare la sarcini.

ART. 5

Inscrierile sunt de trei feluri:

1. Intabularea;

2. Inscrierea provizorie;

3. Notarea.

ART. 6

Cartea funciara se intregeste cu planul, inscrisurile privitoare la inscrieri si registrul de intrare.

ART. 7

Planul cuprinde parcelele din comuna cu aratarea numarului fiecareia.

Orice schimbare in intinderea unei parcele se va trece pe plan in temeiul schitei prezentate de parti.

ART. 8

De pe fiecare inscris, in temeiul caruia se face o inscriere in cartea funciara, se va opri o copie, a carei conformitate cu originalul se va adeveri din oficiu.

Aceste copii se vor pastra in arhiva alcatuind dosarele cartii funciare.

Paragraful 3

ART. 9

La fiecare instanta de carti funciare, se vor tine:

1. Registrul de intrare;

2. Repertorii alfabetice, care vor cuprinde numele proprietarilor cu aratarea numarului de carte funciara in care sunt inscrisi;

3. Repertorii parcelare, cu aratarea numarului parcelelor si a cartilor funciare in care sunt inscrise;

4. Registrele si condicile de evidenta prevazute in regulamentul acestei legi.

Repertoriile prevazute in punctele 2 si 3 se vor tine pe comune, iar in cazul prevazut de art. 2, al. 3, pe sate.

ART. 10

Oricine poate cerceta cartile funciare, planurile si arhiva. Conducatorul de carti funciare va elibera, la cerere, extracte, certificate sau copii legalizate de pe acestea.

Nici o autoritate nu va putea cere trimiterea originalului cartii funciare sau al planurilor. Numai instantele judecatoresti vor putea sa ceara dosarul inscrisurilor privitoare la o inscriere atacata.

Sectiunea a II-a

Pragraful 1

ART. 11

Drepturile tabulare sunt drepturile reale asupra imobilelor inscrise in cartea funciara si anume:

1. Dreptul de proprietate;

2. Dreptul de superficie;

3. Dreptul de uzufruct, uz, abitatiune si servitute;

4. Dreptul de ipoteca.

ART. 12

Obiectul drepturilor tabulare este corpul funciar care poate fi alcatuit dintr-una sau mai multe parcele.

Aceeasi carte funciara a poate cuprinde mai multe corpuri funciare.

ART. 13

Corpul funciar se va modifica prin:

1. Alipiri, cand mai multe parcele se unesc intr-un singur corp funciar sau cand se adauga o noua parcela la un corp funciar sau se mareste intinderea unei parcele;

2. Dezlipiri, cand se desparte o parcela de la un corp funciar sau se micsoreaza intinderea unei parcele.

ART. 14

In caz de alipire sau dezlipire se vor savarsi daca va fi nevoie:

1. Transcrieri, cand o parcela se trece dintr-o carte funciara intr-alta;

2. Reinscrieri, cand dezlipindu-se o parcela, aceasta se va trece in aceeasi carte funciara ca un corp funciar de sine statator sau ca parcela unui alt corp funciar, ori daca transcriindu-se o parte din parcela intr-o alta carte funciara, restul se trece in vechea carte funciara cu aratarea noului numar si al intinderii.

ART. 15

Daca toate parcelele inscrise intr-o carte funciara au fost transcrise sau au incetat de a mai fi obiecte de carte funciara, aceasta se va inchide si nu va mai putea fi redeschisa pentru noi inscrieri.

Paragraful 2

ART. 16

Imobilele ce apartin domeniului public se vor inscrie numai in registrele speciale ale comunei sau ale satului, in cazul prevazut de art. 2, al. 3, ce se vor tine la instanta de carte funciara.

Imobilele intreprinderilor publice de cai ferate sau ale canalurilor se vor inscrie si in registrele centrale. Tot astfel, se vor inscrie imobilele intreprinderilor private de cai ferate sau ale canalurilor, daca Statul are dreptul de a le rascumpara sau de a le dobandi.

Proprietatea miniera se va inscrie numai in registrul minier.

Paragraful 3

ART. 17

Drepturile reale asupra imobilelor se vor dobandi numai daca intre cel care da si cel care primeste dreptul este acord de vointa asupra constituirii sau stramutarii, in temeiul unei cauze aratate, iar constituirea sau stramutarea a fost inscrisa in cartea funciara.

Drepturile reale se vor stinge numai daca radierea s-a inscris in cartea funciara cu consimtamantul titularului; consimtamantul nu va fi de trebuinta daca dreptul se stinge prin implinirea termenului aratat in inscriere sau prin moartea titularului.

Daca dreptul, care urmeaza sa fie radiat, este grevat in folosul unei terte persoane, radierea se va face cu pastrarea dreptului acestei persoane.

Hotararea judecatoreasca sau, in cazurile anume prevazute de lege, deciziunea autoritatii administrative, vor inlocui acordul de vointa sau consimtamantul.

ART. 18

Dispozitiunile privitoare la dobandirea sau stingerea drepturilor se vor aplica, de asemenea, in cazul modificarilor lor.

Paragraful 4

ART. 19

Inscrierea unui drept se poate savarsi numai:

1. Impotriva aceluia care la inregistrarea cererii este inscris ca titular al dreptului asupra caruia inscrierea urmeaza sa fie facuta;

2. Impotriva aceluia care, inainte de a fi fost inscris, si-a grevat dreptul, daca amandoua inscrierile se cer deodata.

ART. 20

Daca mai multe persoane si-au cedat succesiv una celeilalte dreptul de a dobandi prin inscriere un bun nemiscator, iar inscrierile nu s-au facut, cel din urma indreptatit va putea cere inscrierea dobandirilor succesive, deodata cu aceea a dreptului sau, dovedind prin inscrisuri originale, intreg sirul actelor juridice care intemeiaza inscrierile.

ART. 21

Inscrierile intemeiate pe obligatiile defunctului se vor putea savarsi si dupa ce dreptul mostenitorului a fost inscris, in masura in care se dovedeste ca mostenitorul este tinut de aceste obligatii.

...
Legea nr.499/12.11.2004

 

LEGE nr. 499 din 12 noiembrie 2004 privind aprobarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 41/2004 pentru modificarea si completarea Legii cadastrului si a publicitatii imobiliare nr. 7/1996  

Articol unic

Se aproba Ordonanta de urgenta a Guvernului nr.

41 din 27 mai 2004 pentru modificarea si completarea Legii cadastrului si a publicitatii imobiliare nr. 7/1996, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 509 din 7 iunie 2004, cu urmatoarele modificari:
 

1.

La articolul I punctul 2, alineatul 2 al articolului 3 va avea urmatorul cuprins:

"La nivelul fiecarui judet si in municipiul Bucuresti se infiinteaza oficiile de cadastru si publicitate imobiliara ca unitati cu personalitate juridica in subordinea Agentiei Nationale, prin reorganizarea actualelor oficii judetene de cadastru, geodezie si cartografie si al municipiului Bucuresti si a birourilor de carte funciara de pe langa judecatorii. In circumscriptia fiecarei judecatorii se infiinteaza cate un birou de carte funciara, ca unitate subordonata Oficiului de Cadastru si Publicitate Imobiliara, care va prelua activitatea actualelor birouri de carte funciara ale judecatoriilor."

2.

La articolul I punctul 6, litera k) a articolului 5 va avea urmatorul cuprins:

"k) avizeaza expertizele efectuate de catre expertii judiciari in specialitatea topografie, geodezie si cadastru cu privire la corectitudinea datelor topografice utilizate, inainte de depunerea acestora la instantele de judecata. Avizele mentionate mai sus vor fi date de catre specialisti in domeniu ai oficiului de cadastru si publicitate imobiliara;"

3.

La articolul I punctul 8, articolul 9 va avea urmatorul cuprins:

"Art. 9

Finantarea cheltuielilor curente si de capital ale Agentiei Nationale si ale unitatilor subordonate se asigura integral din venituri proprii.

Veniturile proprii se constituie din:

a) incasari din servicii prestate;

b) tarife stabilite conform actelor normative;

c) inchirieri de spatii si aparatura;

d) donatii si sponsorizari primite potrivit legii;

e) dobanzi aferente disponibilitatilor din conturi si din depozite;

f) alte venituri.

Tarifele si incasarile prevazute la alin. 2 lit. a) si b) nu sunt purtatoare de T.V.A., fiind incluse in cazul operatiunilor de publicitate imobiliara in taxa notariala de timbru. Aceste tarife nu pot depasi 30% din valoarea taxei notariale de timbru.

Taxele de publicitate imobiliara pot fi incasate de notarii publici in numele Agentiei Nationale si pe chitantierele puse la dispozitie de catre aceasta pe baza unei negocieri intre Agentia Nationala de Cadastru si Publicitate Imobiliara si Uniunea Nationala a Notarilor Publici si care va face obiectul protocolului de colaborare.

Tarifele se stabilesc, se modifica si se actualizeaza prin ordin al ministrului administratiei si internelor, la propunerea Consiliului de administratie al Agentiei Nationale.

Veniturile incasate se vireaza in contul Agentiei Nationale deschis la Trezoreria Statului.

Agentia Nationala poate colabora cu persoane fizice si juridice romane sau straine de specialitate, in conditiile legii, pentru realizarea unor obiective de interes comun, corespunzatoare domeniului sau de activitate.

Agentia Nationala poate contracta credite bancare in conditiile prevazute de lege.

Agentia Nationala intocmeste anual bugetul de venituri si cheltuieli, in conformitate cu prevederile legale in vigoare.

Excedentele anuale se reporteaza in anul bugetar urmator.

Ministerul Administratiei si Internelor, prin Agentia Nationala, isi va asuma intreaga responsabilitate in implementarea Proiectului cadastrului si publicitatii imobiliare, finantat prin imprumut de la Banca Internationala pentru Reconstructie si Dezvoltare (BIRD), si a celorlalte acorduri internationale ce implica imprumuturi nerambursabile sau garantii de la stat, asumate anterior de Oficiul National de Cadastru, Geodezie si Cartografie, inclusiv pentru partea preluata de la Ministerul Justitiei.

Agentia Nationala va face toate demersurile necesare amendarii acordurilor de imprumut internationale pentru a se realiza inlocuirea Oficiului National de Cadastru, Geodezie si Cartografie si a Ministerului Justitiei cu Agentia Nationala."

4.

La articolul I punctul 10, alineatele 1 si 1 ale articolului 20 vor avea urmatorul cuprins:23

"Ocuparea postului de registrator se va face in urma sustinerii unui concurs organizat de catre Agentia Nationala. Candidatii trebuie sa fie licentiati ai unei facultati de drept acreditate si sa aiba o vechime de cel putin 5 ani in activitatea juridica.

Prin exceptie de la prevederile alin. 1, pana la data organizarii concursului, registratorii pot fi numiti din cadrul angajatilor birourilor de carte funciara care nu indeplinesc conditiile de studii, dar au cel putin 5 ani de experienta in domeniul publicitatii imobiliare."2

5.

La articolul I punctul 12, partea introductiva si litera a) ale alineatului 1 al articolului 50 vor avea urmatorul cuprins:

"Art. 50

In cazul in care registratorul admite cererea, dispune inscrierea prin incheiere, daca inscrisul indeplineste urmatoarele conditii:

a) este incheiat in forma autentica sau emana de la o autoritate publica;"

6.

La articolul I punctul 13, alineatul 2 al articolului 52 va avea urmatorul cuprins:

"Incheierea de inscriere sau de respingere poate fi atacata cu plangere, in termen de 15 zile de la comunicare, la instanta competenta din circumscriptia in care se afla imobilul. Plangerea impotriva incheierii de inscriere se depune la oficiul de cadastru si publicitate imobiliara si se inscrie in cartea funciara. Oficiul de cadastru si publicitate imobiliara este obligat sa inainteze plangerea, insotita de dosarul incheierii si copia cartii funciare, la instanta competenta."

7.

La articolul I punctul 14, alineatul 1 al articolului 56 va avea urmatorul cuprins:

"Art. 56

Notarul public care a intocmit actul prin care se constituie, se modifica, se transmite sau se stinge un drept real imobiliar este obligat sa ceara din oficiu inscrierea in cartea funciara, in ziua intocmirii lui sau cel mai tarziu a doua zi, la biroul de carte funciara in a carui raza de activitate se afla imobilul. Despre exercitarea acestei obligatii se va face mentiune expresa in cuprinsul actului sau, dupa caz, al certificatului de mostenitor. Mentiunea se va face in cazul in care pentru bunurile din masa succesorala s-a deschis carte funciara sau exista documentatie cadastrala. La autentificarea actelor prin care se constituie, se modifica sau se stinge un drept real imobiliar, notarul public va solicita un extras de carte funciara sau, dupa caz, certificat de sarcini. Pe perioada valabilitatii extrasului de carte funciara, registratorul nu va efectua nici un fel de inscriere in cartea funciara, cu exceptia aceleia pentru care a fost eliberat extrasul."

8.

Dupa articolul IV se introduce articolul IV cu urmatorul cuprins:1

"Art. IV1

In indeplinirea obligatiilor legale referitoare la publicitatea imobiliara, masurile care se au in vedere se stabilesc prin protocolul incheiat de Agentia Nationala de Cadastru si Publicitate Imobiliara si Uniunea Nationala a Notarilor Publici din Romania."

Aceasta lege a fost adoptata de Parlamentul Romaniei, cu respectarea prevederilor art. 75 si ale art. 76 alin. (1) din Constitutia Romaniei, republicata.

PRESEDINTELE CAMEREI DEPUTATILOR

VALER DORNEANU

PRESEDINTELE SENATULUI

NICOLAE VACAROIU

Publicat in Monitorul Oficial cu numarul 1069 din data de 17 noiembrie 2004

Parlamentul Romaniei

adopta prezenta lege.

 

 

...
Hotărâre nr. 1210/2004

 

Guvernul Romaniei  

din 28/07/2005

Publicat in Monitorul Oficial, Partea I nr. 727 din 10/08/2005

 

pentru modificarea si completarea Hotararii Guvernului nr. 1.210/2004 privind organizarea si functionarea Agentiei Nationale de Cadastru si Publicitate Imobiliara

Hotarare nr. 869/2005 

 

În temeiul art. 108 din Constituţie, republicată, şi al art. III din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 41/2004 pentru modificarea şi completarea Legii cadastrului şi a publicităţii imobiliare nr. 7/1996,

Guvernul României adopt

ă prezenta hotărâre.

Art. 1.

 

 

ilor subordonate.

de administrare a patrimoniului propriu şi a unităţ de îndrumare, sprijin şi control, în aplicarea corectă a prevederilor legale în domeniul cadastrului şi publicităţ

ii imobiliare;

de autoritate de stat, prin care se dispun şi se asigură supravegherea şi controlul aplicării şi respectării reglementă

rilor în vigoare;

de reprezentare, prin care se asigură, în numele statului sau al Guvernului României, reprezentarea pe plan intern şi internaţ

ional;

de reglementare a activităţii, prin care se asigură, în conformitate cu strategia adoptată, realizarea cadrului juridic şi elaborarea reglementă

rilor specifice;

de strategie, prin care se elaborează strategia în conformitate cu politica Guvernului şi cu tendinţele în plan internaţ

ional;

- Pentru realizarea obiectivelor din domeniile sale de activitate Agenţia Naţională, ca unică autoritate în domeniu, îndeplineşte următoarele funcţ

ii:

Agenţia Naţională are sediul în municipiul Bucureş

ti.

- (1) Agenţia Naţională de Cadastru şi Publicitate Imobiliară, denumită în continuare Agenţia Naţională, se organizează ca instituţie publică, cu personalitate juridică, unica autoritate în domeniu aflată în subordinea Ministerului Administraţiei şi Internelor, prin reorganizarea Oficiului Naţional de Cadastru, Geodezie şi Cartografie şi preluarea activităţii privind publicitatea imobiliară de la Ministerul Justiţ

 

iei.

Categorii
Date de contact
0762268666
Str. General Atanasie Demosthene, nr. 22, sector 5, Bucuresti
Distribuie