Kinetobebe, Centru de Recuperare Pediatrica Bucuresti
Kinetoterapie copii
In cadrul Centrului KinetoBebe puteti beneficia de tratament recuperator (gimnastica si masaj) pentru o gama larga de afectiuni printre care amintim:
- malformaţii congenitale: picior strâmb, displazii de şold, deviatii de coloana vertebrala;
- paralizii cerebrale sub toate formele clinice: hemi-, para-, tetrapareză;
- paralizii periferice: paralizii de plex brahial, radiculopatii, secţiuni nervoase traumatice;
- sechele dupa traumatisme cranio-cerebrale (TCC);
- neuropatii: senzitivo – motorii, metabolice, de inclavare;
- boli neuromusculare: distrofii musculare progresive, amiotrofii spinale, artrogripoza;
- afectiuni ortopedice: entorse, luxatii, fracturi, suferinte meniscale si ligamentare, picior plat;
- deviatii ale coloanei vertebrale: cifoze, scolioze, cifoscolioze;
- torticolis
- sindromul Down
- afectiuni reumatice: ARJ
Sedintele de kinetoterapie au o durata de 40 de minute si se desfasoara in 5 sali dotate cu toate materialele necesare activitatii terapeutice pentru copii. Programele sunt concepute pe baza trimiterii si recomandarilor medicului de specialitate, sunt particularizate si urmaresc atingerea obiectivelor caracteristice varstei cronologice a copilului.
Reprezintă una din cele mai eficiente metode kinetice în tratarea /corectarea ,atitudinilor vicioase de statica vertebrala , a Scoliozei și a boli Scheuermann. Aceasta metoda folosește respirația tridimensionala și contracția musculara pentru a corecta postura scoliotica și a obține o imagine corporala normala. Programul este strict personalizat și individual find stabilit în urma unui control la un Dr. specialist și a unei evaluării kinetice.
Obiectivele terapiei:
Reducerea gradului de scolioză, respectiv încetinirea sau stoparea progresării acestuia până la maturitatea osoasă; Dezvoltarea și stabilizarea senzaţiei de postură corectivă Creşterea capacităţii cardio-pulmonare Ameliorarea durerii Prevenirea proceselor degenerative ale diferitelor segmente (muşchi, articulaţii, zone intervertebrale) Îmbunătăţirea stării psihice si a aspectului estetic.
Aplicarea unor benzi elastice (kinesiologice) a fost utilizata initial la sportivi pentru tratarea unor afectiuni tendino-musculo-ligamentare dar au devenit foarte utile in practica medicala, intr-o arie foarte larga de afectiuni, atat la adulti, cat si la copii. Efectele fiziologice ale aplicarii benzilor sunt date de proprietatile benzilor si de metoda de aplicare a acestora pe zona afectata. Benzile Kinesiologice au :
Efect analgezic prin diminuarea presiunii interstitiale si activarii sistemului natural de aparare ( endorfin) Efect decontractant Efect de sustinere a unui muschi/grup muscular pentru a putea realiza anumite miscari cu o mai mare usurinta Sustinerea unei articulatii pentru a preveni entorsele Actiune biomecanica prin corectarea pozitiei unei articulatii ( alinieri fiziologice a acesteia) Stimularea proprioreceptorilor ce ajuta organismul sa perceapa pozitia corecta Drenaj limfatic Disparitia hematoamelor intr-un timp mult mai scurt Ele pot fi utilizate pentru tratarea unor afectiuni precum :
Afectiuni ortopedice : scolioze, spondiloze, luxatii de umar, recuperare post-operatorie, deviatii ale membrelor inferioare (picior varus equin, tal valg, genu varus sau valg, genu recurvatum). Afectiuni neurologice : hemopareze, tetrapareze, pareze de plex brahial, pareze faciale etc probleme musculo ligamentare determinate de diverse traumatisme. Torticolis muscular .
Cusca Rocher este folosita in special pentru recuperarea in afectiuni neurologice si postraumatice. Cusca de scripetoterapie ofera posibilitatea unei terapii prin mobilizarea articulatiilor si a coloanei vertebrale. Prin acest mijloc terapeutic se pot efectua miscari in toate cele 3 planuri cu rezistente diferite aplicate din directii diferite. Sistemele de scripeti permit anihilarea fortei gravitationale prin suspendari sau tractiuni antigravitationale. Rezistenta este usor de dozat si se adapteaza in functie de cerintele de moment ale procesului de recuperare. Practic prin acest mijloc se pot acoperi toate indicatiile terapiei prin miscare in diverse afectiuni ale sistemului osteoarticular, muscular si nervos. Avantaje ale scripetoterapiei:
Se poate diminua sau elimina efectul fortei gravitationale asupra aparatului locomotor Se poate regala cu precizie directia, sensul si valoarea fortei care actioneaza asupra segmentului corporal Rezistenta este constanta pe toata amplitudinea miscarii Rezistenta creste treptat prin adaugarea unor greutati suplimentare, ceea ce are un efect psihologic benefic asupra pacientului deoarece acesta isi constientizeaza progresul Scripetoterapia constituie un mijloc complex de recuperare medicala si are un loc bine determinat in tratamentul kinetoterapeutic. Pentru aplicarea scripetoterapiei se foloseste Cusca Rocher, scripeti, cordeline statice si saculeti cu nisip avand diferite greutati.