Neuropain - Centru medical Bucuresti

Consultatie reumatologie

...
Reumatologie

Ce este examenul reumatologic?
Examenul reumatologic este un pas fundamental pentru prevenirea, diagnosticarea si tratamentul bolilor reumatismale adulte. Ea este condusa de specialistul în reumatologie care se ocupa de patologii comune si mai putin frecvente: artrita, artroza, artrita reumatoida si chiar osteoporoza.

Varietatea bolilor reumatice si a simptomelor legate de originea reumatismala necesita verificari medicale si diagnostice aprofundate. Reumatologul este utilizat la sfatul medicului curant si în prezenta unor simptome cum ar fi: durere la nivelul articulatiilor, oboseala si febra.

Examenul reumatologic este util pentru monitorizarea raspunsului la terapii si pentru perfectionarea tratamentului.

În antologia medicala a fost elaborata o lista care clasifica principalele boli reumatice în 13 grupe. Toate au o baza comuna, atât în ??ceea ce priveste simptomele, cât si evolutia, chiar daca cauzele sunt diferite. Clasificarea bolilor reumatice poate fi rezumata astfel, asa cum sustine SIR, Societatea Italiana de Reumatologie:

Osteoartrita primara sau secundara: acestea sunt cele mai cunoscute boli reumatismale, clasicele “reumatismul vârstnicilor”. Acestea sunt boli degenerative care afecteaza cartilajul si oasele. Vârsta si scaderea fiziologica a productiei de colagen fac din oase progresiv mai putin densa si mai fragila. Acest lucru cauzeaza durere, rigiditate, miscare limitata si fluiditate redusa a articulatiilor. Osteoartrita primara apare atunci când, datorita trecerii timpului, afectarea osoasa este fiziologica, în timp ce osteoartrita ulterioara a vârstnicilor sunt acelea care se gasesc ca o consecinta a unei boli subiacente, care afecteaza conectivitatile, de exemplu diabetul.
Reumatismul extra-articular: aceste boli reumatice includ manifestari dureroase si adesea degenerative, care nu afecteaza în mod corespunzator osul sau articulatia, ci tesuturile moi din jur. Acestea sunt, de exemplu: fasciita, bursita, fibromialgia si oboseala cronica a muschilor. Aceste patologii au particularitatea de a crea umflari, chiar importante, în zona afectata, ceea ce duce deseori la o deformare reala.
Reumatism cronic dureros: inclusiv binecunoscutul cervical, sciatica, lomboscialtagie, care poate aparea chiar si la o vârsta frageda si devine cronic, în timp, devenind din ce în ce mai putin suportabil.
Bolile osoase: cea mai importanta este osteoporoza, o boala care afecteaza în principal femeile, de la menopauza. Este o boala în crestere, pentru care calciul nu mai este capabil sa prinda oasele, facându-le fragile si nu foarte dense, usor de rupt. Tumorile osoase, osteomalacia si boala Paget, o tulburare rara a metabolismului osos, fac de asemenea parte din acest grup.
Artrita primara: acestea sunt afectiuni care afecteaza oasele, tendoanele si articulatiile, care încep pe cont propriu, nu combinate cu alte boli sau justificate de vârsta înaintata. Într-adevar, acestea încep, de obicei, cu vârste cuprinse între 20 si 40 de ani. Cea mai fiabila ipoteza este ca în spatele ei exista o componenta genetica puternica. Artrita primara include: artrita reumatoida, spondilita anchilozanta si artrita psoriazica, care ataca si pielea.
Artrita virala, bacteriana sau fungica: acestea sunt boli cronice ale tesuturilor conjunctive declansate de o patologie sustinuta de virusi, bacterii sau ciuperci. Acestea sunt frecvente în urma, mai presus de toate, pneumoniei, meningitei, bolilor parazitare cum ar fi leishmaniasis sau sindromul Lyme.
Vasculita si boli ale tesutului conjunctiv: acestea sunt boli autoimune, în care organismul ataca propriile organe, în acest caz vasele de sânge sau tesuturile moi conectivitate. Este cazul LES, eritematosul lupus sistemic, al sclerozei sistemice si al altor variante, întotdeauna cu o baza cronica, în crestere si autoimuna.
Reumatism neurologic: care include toate neuropatiile, adica patologiile care afecteaza nervii. Exemple sunt osteomielita si sindromul Raynaud. Chiar si unele tumori osoase sunt incluse în grupul de reumatism neurologic, mai ales daca încep de la tumori cerebrale, care metastazeaza la nivelul nervilor si, în consecinta, cauzeaza durere si mobilitate limitata la oasele si muschii din jur.
Artropatii: ele sunt cauzate, ca în cazul de guta, de o tulburare metabolica la nivelul oaselor. Guta în antichitate a fost considerata “boala nobililor”, deoarece era cauzata de consumul excesiv de anumite alimente (cum ar fi carnea si derivatele). Consecinta acestei boli este un exces de acid uric în sânge, un catabolit al purinelor, a carui cristale sunt depuse în interiorul articulatiilor care cauzeaza inflamatie. Aceasta afecteaza toate articulatiile, în special genunchii si articulatiile interfalangiene (degetele)
Neoplasme: acestea sunt tumorile care pot aparea în os, tendon sau articulatie. Acestea pot fi cancere primare, care provin de la loco, sau metastaze care provin de la neoplasme nascute în alte organe. Un caz foarte frecvent este cancerul pulmonar care, aproape întotdeauna, este asociat cu cresterea metastazelor la nivelul oaselor, în special a claviculei.
Bolile generice care provoaca reumatologie: toate aceste manifestari reumatice care sunt consecinta unei patologii complete sunt incluse în aceasta categorie. De exemplu, acest grup include infectii vasculare si conjunctive ale pacientilor cu HIV, manifestari dureroase si oboseala cronica a hipotiroidismului si consecintele asupra sistemului osteo-articular cauzate de obezitate sau malnutritie.
Diverse: acestea sunt unele boli extrem de rare care ataca oasele si articulatiile, cum ar fi sindromul Parsonage-Turner, care afecteaza umarul.
Bolile reumatice idiopatice: toate manifestarile dureroase, acute sau cronice ale oaselor, articulatiilor sau tesuturilor conjunctive moi sunt inserate în ultimul grup, pentru care nu se poate identifica o cauza precisa.

Categorii
Date de contact
0787742218
Bd. Iuliu Maniu, nr. 7, Platforma Fabberom, Corp i, Et 1, camera 20, sector 6
Distribuie