Orto-Implant Expert - Clinica Ortodontie si implantologie

Extractii dentare

...
Extractii dentare

Medicii nostri stomatologi se straduie intotdeauna sa pastreze cat mai multa vreme dintii naturali ai pacientului. In anumite situatii, insa, sunt indicate extractii dentare :
– cand caria dentara a distrus foarte mult din coroana si radacina dintelui, coborand mult sub gingie
– cand caria a patruns si intre radacini, separandu-le
– cand infectia de la varful radacinii (chist, granulom) este foarte mare si nu poate fi tratata prin alte metode
– cand molarii de minte nu au loc suficient sa erupa sau au o pozitie anormala si produc complicatii
– cand exista dinti inghesuiti pe un maxilar prea mic

Dupa extractia de dinte sau molar/ masea, spatiul ramas trebuie inchis cat mai repede prin implant dentar, punte dentara sau prin deplasarea dintilor vecini cu ajutorul unui aparat dentar fix, deoarece dintii vecini si cei de pe maxilarul opus migreaza, se inclina, devin dificil de periat, se cariaza mai usor si fac parodontoza.

Rezectia apicala
Rezectia apicala este o interventie chirurgicala prin care se indeparteaza apexul (varful radacinii) dintelui, precum si tesuturile inconjuratoare, in cazul in care acestea sunt infectate. Rezectia apicala este indicata doar dupa esecul tratamentului si retratamentului endodontic nechirurgical. Accesul la nivelul apexului se realizeaza indepartand gingia si periostul, patrunzand la locul infectiei direct prin os. Rezectia apicala se incheie cu obturatia de canal retrograda.

Aditia de os
Aditia de os este o interventie chirurgicala realizata in completarea tratamentului parodontal, pentru reducerea pungilor parodontale, pentru înlocuirea osului pierdut dintr-o zona în care a existat o patologie sau în vederea aplicarii unui implant dentar.

La nivelul zonei interventiei chirurgicale, veti avea mai multe suturi (cusaturi). Firele de sutura pot fi sau nu resorbabile. Suturile intind gingia peste zona in care s-a adaugat os. Avand în vedere ca zona de grefa osoasa are un volum cu aproximativ 15% mai mare decat ceea ce era inainte la acel nivel, este imperativ sa nu indepartati buza sau obrajii pentru a examina zona si a crea astfel tractiuni suplimentare care suprasolicita zona, pot expune osul, crea durere, intarzia mult vindecarea si compromite rezultatul. Suturile vor ramane in loc 2 pana la 3 saptamini, in functie de marimea grefei, gravitatea patologiei si starea tesutului suturat. In aceasta perioada, va veti prezenta la control, pentru urmarirea evolutiei procesului de vindecare. Medicul decide in functie de caz, daca este necesar sa intarzie indepartarea suturilor pentru a asigura vindecarea adecvata.

In unele situatii, pe zona interventiei chirurgicale se aplica un ciment parodontal, de culoare roz, impregnat cu antibiotic, care va proteja zona impotriva infectiei si eliminarii particulelor utilizate pentru refacerea osului. Acest ciment ar trebui sa fie mentinut pe loc cat mai mult posibil, cel putin pana la controlul de 7 zile de la interventie, cand medicul decide daca il pastreaza, il indeparteaza sau il inlocuieste.

Igienizarea corecta postoperatorie este foarte importanta. Puteti peria dintii cu atentie, evitand zona interventiei. Este interzisa folosirea apelor de gura astringente si a solutiilor antiseptice cu potential caustic (Listerine sau similare) deoarece pot distruge grefa osoasa. Zona interventiei trebuie curatata prin spalaturi cu o seringa cu ser fiziologic, conform instructiunilor medicului.

Imediat dupa aditia osoasa trebuie sa va modificati dieta, ca de altfel dupa orice procedura de chirurgie orala evitand alimentele prea calde, prea reci, prea dure sau lipicioase. Alimentele ar trebui sa fie caldute, deoarece orice aliment care este prea fierbinte va avea un efect nociv asupra zonei operate.

Deoarece tesut osos se vindeca incet, este nevoie de conditii favorabile si de o aprovizionare cu sange locala. Fumatul dupa orice procedura chirurgicala orala va intarzia intotdeauna sau perturba vindecarea normala datorita scaderii nivelului de oxigenare a tesutulurilor. Prin urmare, fumatul este interzis in primele 7-10 zile. Vindecarea leziunilor dureaza în mod normal un minim de 21 de zile de la data la operatiei, daca nu exista alte cauze locale sau generale (diabet etc) care sa impiedice acest lucru.

Un rezultat bun nu poate fi obtinut fara cooperarea pacientului. Respectati indicatiile medicului si nu ezitati sa ne puneti intrebari pentru a va informa cat mai bine.

Afectiunile articulatiei temporo-mandibulare (ATM)
ATM este una dintre articulatiile cele mai complexe din intregul corp, capabile sa realizeze miscari de lateralitate, inainte si inapoi, rotatii si care conecteaza maxilarul cu mandibula. Unele dintre cele mai comune simptome ale problemelor ATM sunt : durerea, limitarea miscarilor mandibulare (deschiderea gurii), spasme musculare, zgomote la miscarea mandibulei (cunoscuta ‚trosnitura’).
Unele cauze posibile ale problemelor ATM includ afectiuni genetice, endocrine, infectioase, boli autoimune, traumatisme si inclestarea sau scrasnirea dintilor(bruxism).

Cauza principala a bruxismului este stresul, insa si inghesuirile dentare, obturatiile sau lucrarile protetice incorecte pot determina scrasnirea dintilor. Bruxismul conduce in timp la abraziunea (tocirea) dintilor si la parodontopatie.

O solutie pentru evitarea acestora este reducerea stresului, inlocuirea obturatiilor si protezelor incorect realizate sau deteriorate, indreptarea dintilor cu ajutorul aparatelor dentare si purtarea pe timpul noptii a unei gutiere (folie de plastic ce imbraca si protejeaza dintii).

In clinica Orto Implant Expert medicul specialist chirurg buco-maxilo-facial va determina cauzele afectiunii ATM si va asigur