Andrei Valentina , Cabinet Individual de Psihologie Bucuresti

Consiliere si informare pentru parinti

...
Consiliere si informare pentru parinti

Meseria de parinte este una foarte importanta, dacă nu chiar cea mai importanta din viata noastra. Insa putini dintre noi sunt pregatiti pentru ea.

Nu exista scoli pentru parinti, desi multi dintre acestia par a sti de la nastere cum se cresc copiii, facand ceea ce au facut si parintii lor sau … contrariul, in functie de parerea fiecaruia despre educatia primita.

Cea mai importanta calitate a unui parinte este dragostea pentru copilul sau. Insa dragostea cu care îi înconjurăm pe copii nu pare a fi intotdeauna suficientă.

Vedem deseori parinti si copii inclestati intr-o batalie a vointelor din care nu exista invingatori. Vedem confuzie in ochii copiilor si suparare in cei ai parintilor. Foarte repede copiii primesc eticheta de “neascultator” sau “razgaiat”, in timp ce parintii sunt criticati in legatura cu atitudinea lor blanda sau permisiva.

Exista principii educationale, foarte simple si universal valabile care, aplicate cu consecventa, rabdare si dragoste, amelioreaza considerabil relatiile dintre parinti si copii si ii pregatesc pe acestia din urma sa faca fata provocarilor vietii de adult, dar si sa traiasca in armonie atat cu ceilalti, cat si cu ei insisi.

Consilierea parintilor este o componenta importanta, obligatorie in psihoterapia copilului si adolescentului. Ea pune accent pe interactiunile dintre parinti si copii si pe nevoile pe care le au copiii si adolescentii din partea parintilor lor.

Atunci cand lucram terapeutic cu un copil, este esential sa luam in considerare mediul in care traieste copilul. Partea cea mai importanta a mediului este, de obicei, familia. Daca lucram numai cu copilul, atunci rezultatele terapeutice vor fi limitate in timp si, odata incheiata terapia, vor reapare comportamentele suparatoare sau nedorite.

Prin psihoterapie, parintii invata sa isi modeleze atitudinea parentala in functie de nevoile concrete ale copiilor, sa comunice constant unul cu altul in problemele legate de disciplina si comportament ale copilului, sa ofere copiilor mesaje importante legate de constanta si siguranta.

Psihoterapia nu se adreseaza doar parintilor ai caror copii au probleme psihologice grave sau doar parintilor care au fost acuzati ca sunt “parinti rai”. Psihoterapia este utila pentru fiecare parinte in parte, deoarece contribuie la dezvoltarea abilitatilor parentale.