Darie, Manea si Asociatii - Societate de Avocatura Bucuresti
Dobandire cetatenie Romana
Intrebare: Parintii mei sunt din Irak si doresc sa obtin cetatenie romana. Am nevoie de un avocat care sa ma ajute in acest demers. Care este procedura legala, va rog?
Raspuns: Cabinetul nostru de avocatura ofera reprezentare si consultanta juridica in vederea obtinerii sau redobandirii cetateniei romane. Totodata, avocatii nostri se ocupa de obtinerea actelor de stare civila, precum si orice alte acte, de pe intreg teritoriul Romaniei, pentru completarea dosarului de obtinere al cetateniei romane. Asiguram reprezentare la completarea, depunerea si ridicarea dosarului.
Cetatenia romana se poate dobandi in urmatoarele moduri: nastere, adoptie si acordare la cerere. Vom exemplifica in cele ce urmeaza dobandirea cetateniei romane la cerere sau redobandirea acesteia de catre persoanele ce si-au pierdut-o inainte de decembrie 1989. Cetatenia romana se acorda la cerere persoanei fara cetatenie sau cetateanului strain, daca îndeplineste urmatoarele conditii: a) s-a nascut si domiciliaza, la data cererii, pe teritoriul Romaniei sau, desi nu s-a nascut pe acest teritoriu, domiciliaza in conditiile legii pe teritoriul statului roman de cel putin 8 ani sau, in cazul in care este casatorit si convietuieste cu un cetatean roman, de cel putin 5 ani de la data casatoriei; b) dovedeste, prin comportament, actiuni si atitudine, loialitate fata de statul roman, nu intreprinde sau sprijina actiuni impotriva ordinii de drept sau a securitatii nationale si declara ca nici în trecut nu a întreprins asemenea actiuni; c) a implinit varsta de 18 ani; d) are asigurate in Romania mijloace legale pentru o existenta decenta, in conditiile stabilite de legislatia privind regimul strainilor; e) este cunoscut cu o buna comportare si nu a fost condamnat in tara sau in strainatate pentru o infractiune care il face nedemn de a fi cetatean roman; f) cunoaste limba romana si poseda notiuni elementare de cultura si civilizatie romaneasca, in masura suficienta pentru a se integra în viata sociala; g) cunoaste prevederile Constitutiei Romaniei. Termenele prevazute la alin. 1 lit. a) pot fi reduse pana la jumatate in cazul in care solicitantul este o personalitate recunoscuta pe plan international ori a investit in Romania sume care depasesc 500.000 euro.
Intrebare: Am plecat din tara inainte de '89 si mi-am pierdut cetatenia romana. Cum o pot redobandi, este complicat procesul? Planuiesc sa ma reintorc in tara.
Raspuns: Redobandirea cetateniei romane de catre fostii cetateni romani care înainte de data de 22 decembrie 1989 au pierdut cetatenia romana din motive neimputabile lor sau aceasta cetatenie le-a fost ridicata fara voia lor, precum si descendentii acestora pana la gradul II pot redobandi. ori li se poate acorda cetatenia romana, la cerere, cu pastrarea cetateniei straine si stabilirea domiciliului in tara sau cu mentinerea acestuia in strainatate, daca indeplinesc conditiile:
a) dovedeste, prin comportament, actiuni si atitudine, loialitate fata de statul roman, nu intreprinde sau sprijina actiuni impotriva ordinii de drept sau a securitatii nationale si declara ca nici în trecut nu a intreprins asemenea actiuni; b) a împlinit varsta de 18 ani; c) este cunoscut cu o buna comportare si nu a fost condamnat in tara sau în strainatate pentru o infractiune care il face nedemn de a fi cetatean roman; d) cunoaste limba romana si poseda notiuni elementare de cultura si civilizatie romaneasca, in masura suficienta pentru a se integra in viata sociala; Va prezentam procedura de dobandire a cetateniei romane: Cererea de acordare a cetateniei romane se adreseaza comisiei pentru constatarea conditiilor de acordare a cetateniei, care functioneaza pe langa Ministerul Justitiei. Examinarea cererii de catre comisie se va putea face numai dupa trecerea de 30 de zile de la data publicarii acesteia. In vederea solutionarii cererii, comisia poate dispune de: a) invitarea petitionarului pentru completarea actelor, pentru orice explicatii, precum si la interviu. Neprezentarea nejustificata a acestuia la doua termene consecutive atrage respingerea cererii ca nesustinuta; b) solicitarea de relatii de la orice autoritati; c) citarea oricarei persoane care ar putea da informatii folositoare. Firma nostra de avocatura are o vasta experienta in ceea ce priveste obtinerea sau redobandirea cetateniei romane. Avocatii nostri din Bucuresti va vor acorda asistenta necesara in vederea definitivarii procesului de dobandire cetatenie romana si obtinerea unui pasaport romanesc. Sunati-ne pentru consultanta juridica gratuita.