Clinica Sanamed-Bucuresti

Nutritie

...
Nutritie

Bolile metabolice cuprind atat afectiuni cu o distributie extrem de larga in randul populatiei ca diabetul zaharat, obezitatea si dislipidemiile, cat si boli rar intalnite, cum ar fi erorile innascute ale metabolismului.

Obezitatea si denutritia reprezinta afectiuni nutritional-metabolice. Obezitatea si supraponderalitatea sunt foarte raspandite, iar gradul lor de incidenta a crescut ingrijorator de mult in ultimii ani. Ele se instaleaza din cauza aducerii unui aport nutritiv peste limita, mai ales in cazul persoanelor cu predispozitie genetica. Denutritia este opusul obezitatii si este declansata de lipsa de aport nutritiv necesar procesului metabolic.

Diabetul se caracterizeaza printr-un dezechilibru la nivelul intregului metabolism. Aceasta afectiune se manifesta prin cresterea valorii glicemiei (glucozei din sange) peste valoarea normala de 126 mg/dl. Glicemia este un parametru care este mentinut in limite normale datorita unei secretii normale a hormonului pancreatic numit insulina. Valorile glicemiei intre 100 si 125 mg/dl definesc prediabetul, un grad de afectare a secretiei de insulina a pancreasului, si sunt premergatoare aparitiei diabetului zaharat. Atunci cand apare o scadere a cantitatii de insulina sau o afectare a capacitatii acesteia de a actiona corespunzator in organele periferice (muschi, ficat, tesut adipos), apare cresterea valorii glicemiei si diabetul zaharat tip 1 sau tip 2. Aceste mecanisme ale hiperglicemiei apar datorita coexistentei factorilor genetici cu alte afectiuni nutritional-metabolice (obezitatea, supraponderalitatea).

Foarte importante si recomandate sunt testele periodice de sange pentru depistarea precoce a diabetului zaharat. Acestea pot indica orice problema care implica nivelul cantitatilor de substante din sange si sunt singurele modalitati de a depista o astfel de boala.