Simona Ciinaru - Cabinet Individual de Psihologie
Discriminare in paza
În majoritatea statelor democratice există legi împotriva discriminării, iar egalitatea de tratament este, în general, garantată de Constitutie. Cu toate acestea, fenomenele de discriminare există chiar și în absența unor legi pro-discriminare, chiar și împotriva eforturilor legislative de combatere a fenomenului.
A discrimina inseamna a diferenţia sau a trata diferit două persoane sau două situaţii, atunci când nu există o distincţie relevantă între acestea, sau de a trata într-o manieră identică situaţii care sunt în fapt diferite. Directive UE anti-discriminare interzic atât discriminarea directă, cât şi discriminarea indirectă şi dau aceeaşi definiţie a discriminării.
Discriminarea indirecta a rromilor. In acest sens, exista chiar si anunturi de angajare in paza care fac referire directa la persoanele de etnie rroma, formulari de genul : nu angajam rromi. Acestia sunt frecvent afectati de preconcepţii in acest sector, una dintre cele mai cunoscute fiind aceea ca nu se doreste punerea lupului paznic la oi. Firmele de paza nu recunosc discriminarea, iar refuzul direct sau voalat adresat rromilor la angajare este justificat prin ordinul de a discrimina al beneficiarilor serviciilor de paza, care nu isi doresc deteriorarea imaginii societatii lor prin angajarea unui portar rrom. Desi indirecta, si aceasta este considerata a fi tot o forma de discriminare. Pe acelasi criteriu, nici firmele de paza nu isi risca imaginea societatii lor prin prezentarea in postul beneficiarului a unui angajat rrom.
Discriminarea indirecta a femeilor in paza, desi nu atat de frecvent intalnita cum este cea a rromilor, este observata in atitudinile preconcepute are beneficiarilor la angajarea lor, ele fiind considerate forta de munca inferioara, “sexul slab”, lipsite de capacitatea de a nu fi usor intimidate. Uneori exista si discriminare din partea angajatorului, acesta avand previziuni referitoare la productivitatea probabila a unei femei angajate, considerand ca prestanta acesteia poate fi intrerupta de casatorie, nasterea sau ingrijirea copiilor. De regula, angajatorul unei firme de paza va acorda prioritate unui candidat de sex masculin.