Velvet Dental-clinica stomatologica-Bucuresti
Estetica dentara
Incrustatiile reprezinta o varianta noua si superioara plombelor, fiind realizate in laboratorul de tehnica dentara din diverse materiale: foita de aur, compozit sau ceramica. Pacientii au devenit tot mai constienti de avantajele acestor piese protetice, preferandu-le in detrimentul obturatiilor (plombelor).
Incrustatiile se realizeaza in doua sedinte : in prima sedinta medicul stomatolog indeparteaza in totalitate tesuturile cariate, amprenteaza dintele pentru viitoarea piesa protetica si pune o plomba temporara pentru protectie, urmand ca la cateva zile distanta incrustatia sa vina din laboratorul de tehnica dentara si sa fie cimentata in cabinet.
Iată un avantaj al incrustatiilor fata de plombe : materialul obisnuit de obturatie, compozitul, poate suferi microcontractii marginale in momentul intaririi lui cu lampa UV, care pot permite in timp aparitia de microinfiltratii marginale, si eventual al unei carii secundare. Acest lucru este evitat in cazul incrustatiilor, care sunt tratate la temperaturi inalte in laborator, ceea ce le confera stabilitate dimensionala. Mai mult, ele se cimenteaza cu substante adezive speciale, fotopolimerizabile, care sigilieaza eficient spatiul dintre dinte si incrustatie, si cresc rezistenta acesteia.
In cazul cariilor din apropierea gingiei, exista posibilitatea ca plomba sa nu fie perfect adaptata cavitatii create. In schimb, incrustatia, fiind realizata pe un model de lucru, se potriveste perfect spatiului ramas dupa curatarea cariei si reface conturul dintelui. Materialul in exces ramas in apropierea gingiei favorizeaza acumularea de placa bacteriana, care induce inflamatia gingiei. In timp, excesul de material neindepartat mentine suferinta gingiei, care devine cronica, si se poate transforma in punga parodontala – cu afectarea osului din zona respectiva.
Cand realizam incrustatii, amprentam dintii care vor primi piesele protetice, dintii care musca pe acestia, cat si relatia dintre cele doua arcade dentare (muscatura / ocluzia). Piesa protetica va reproduce anatomia dintelui afectat in relatie cu dintii vecini, si dintii antagonisti. Astfel, se reface corespunzator contactul cu dintii vecini: gingia va fi protejata de impactul direct al alimentelor – astfel se evita traumatizarea papilelor si se mentine sanatatea gingivala. Pe de alta parte, refacerea anatomiei dintelui afectat in concordanta cu muscatura pacientului asigura protectia articulatiei temporo mandibulare si ale structurilor de suport ale dintilor . Daca muscatura este refacuta corect, fortele care se genereaza in timpul masticatiei se transmit corect in oasele maxilare, fiind amortizate de ligamentele dintilor. Dar daca realizam o plomba / obturatie neadaptata, fortele generate sunt mai mari si se transmit atat in articulatia temporo – mandibulara (apar dureri si disfunctii pe termen lung) cat si in os (apar pungi parodontale si osul se reduce ca volum, dintele in cauza fiind in trauma ocluzala).
In concluzie, incrustatiile sunt alegerea potrivita nu numai din ratiuni estetice – stabilitate coloristica in timp si luciul piesei protetice – sau durata de viata mult mai mare decat a plombelor obisnuite, dar mai ales din motivele mai sus explicate – refacerea unei muscaturi corecte, oferind astfel protectie tesuturilor de suport ale dintilor – gingia si oasele maxilare. O solutie estetica, functionala, rapida si durabila.
Programeza-te acum, la un specialist in estetica dentara ca sa aflii mai multe informatii despre incrustatia dentara.
Tot mai multă lume este atrasă de ideea unui zâmbet perfect și de modurile în care îl pot obține. Nu vă place culoarea dinților dumneavoastră? Sau forma lor? Sunteți reținuți atunci când zâmbiți? Vreți să aveți și dumneavoastră zâmbetul de Hollywood? Fațetele dentare pot fi răspunsul!
Acestea au grosimea unei coji de ou, sunt realizate individualizat din porțelan, fiind translucide, și odată lipite pe suprafața dintelui, conferă estetica și fizionomia dorite. Procedura este minim invazivă, fără să necesite îndepărtarea nervului. Mai mult de atât, există tipuri de fațete (așa numitele „no-prep”) care se aplică direct de dinte, fără să fie necesară atingerea acestuia cu freza dentară.
Fațetele sunt recomandate pentru modificarea culorii și formei dinților sau pentru alinierea acestora, dacă vorbim de ușoare malpoziții. De asemenea, sunt utilizate pentru închiderea spatiilor interdentare („strungareata”), sau pentru alungirea dinților. Ulterior vizitei la medicul stomatolog, acesta vă poate indica cel mai bun tratament pentru rezolvarea cerințelor dumneavoastră estetice.
Aceste restaurări protetice se realizează foarte repede, fiind nevoie de 2-3 săptămâni și numai 3 vizite la medicul stomatolog! Șlefuirea milimetrică a suprafețelor dentare se realizează sub anestezie locală, așa că NU DOARE!
Fațetele sunt rezistente și durabile. Nu se pătează, nu irită gingia și, prin suprafața lucioasă, nu permit acumularea de placă bacteriană, DAR pentru menținerea stării de sănătate dentară, este foarte important că pacientul să mențină o igienă impecabilă.
Riscurile și efectele secundare sunt minore. O ușoară sensibilitate poate fi simțită după prepararea suprafeței dentare pentru fațetare, dar aceasta dispare în câteva zile.
Tratamentul de albire dentară este unul dintre cele mai solicitate servicii de estetică dentară, acest fapt fiind o reacţie a importanţei tot mai mare pe care societatea contemporană o acordă înfăţişării exterioare. În aceste condiţii nu este de mirare că albirea dinţilor este o procedură solicitată în special de persoanele supuse atenţiei ochiului public.
Aceste tratamente cosmetice diferă în privinţa eficacităţii, costului, durabilităţii şi a efectelor secundare, însă albirea dinţilor se referă în general la aplicarea compuşilor peroxidici pe dinte, cum ar fi peroxidul de hidrogen.
Gradul de albire a dintelui variază în funcţie de mai mulţi factori: tipul de pete, concentraţia agentului de albire din produsul utilizat, timpul în care agentul de albire acţionează pe dinte şi frecvenţa cu care tratamentul este repetat.
Există câţiva paşi necesari înaintea unui tratament de albire a dinţilor. În primul rând medicul stomatolog trebuie să stabilească dacă pacientul este un bun candidat pentru această procedură: albirea dinţilor nu este recomandată femeilor însărcinate sau celor care alăptează, persoanele cu boli gingivale sau eroziune dentară, copiilor până în 16 ani şi persoanelor cu dinţii foarte sensibili sau alergice la peroxid, nu se recomanda albire la pacientii cu dinti fisurati.
Trebuie să avem în vedere şi faptul că albirea nu are efect asupra coroanelor sau oricărui alt tip de dinte care nu este natural. Dacă aveţi o obturatie de culoarea dintelui, albirea va avea efect doar asupra suprafeţei dentare, nu şi asupra materialului din care e realizata obturatia.
Candidaţii ideli pentru albirea dinţilor sunt persoanele ce prezintă pe dinţi pete gălbui sau maronii cauzate de cafea, ceai, alcool sau medicamente.
Cu cât culoarea dinţilor se îndepărtează de la galben spre vineţiu şi cenuşiu, cu atât petele sunt mai greu de îndepărtat. Dacă vă aşteptaţi ca după tratament să beneficiaţi instantaneu de dantură albă strălucitoare, este posibil să fiţi dezamăgiţi. Albirea presupune deschiderea nuanţei de alb cu câteva grade, rezultatul final depinzând de natura şi gravitatea petelor asupra dintelui, iar obturaţia se poate evidenţia inestetic.
Procedura de albire executată de către medicul stomatolog are cea mai mare eficienţă, deoarece se foloseşte cea mai mare concentraţie de peroxid: până la 38 %. Tratamentul poate dura în jur de 3 şedinţe, iar în urma acestuia pacienţii vor avea dinţi cu până la 3 nuanţe mai albi. Rezultatul albirii durează în medie 2-3 ani, dar se poate repeta după această perioadă.
ALBIREA DINTILOR IN CABINET
Tratamentul de albire în cabinetul stomatologic se desfăşoară în modul următor: medicul izolează gingiile pentru a le proteja - cu gel sau baraj de cauciuc (diga) şi aplică gelul cu peroxid pe suprafaţa externă a dinţilor. Apoi se proiectează o lumină specială - leduri sau laser - pe suprafeţele dentare, timp de 30 - 60 minute, finctie de substanta activa. Cea mai eficienta la ora actuala este metoda de albire cu laser Zoom sau albire cu plasma, fiind unul dintre cele mai utilizate sisteme de albire din clinicile din occident. Procedeul consta in trei sedinte de 15-20 minute care se pot realiza in aceeasi zi, metoda fiind cea mai rapida. Un alt sistem de albire eficient este cel ce utilizeaza geluri de albire Opalescence. Cel care se utilizeaza numai in cabinet, are o concentratie crescuta 35%, are actiune rapida, 90 minute si se face sub supravegherea medicului.
Albirea cu laser a dinţilor este considerată a fi cel mai eficient şi mai sigur tratament de albire.
Tratamentele de albire dentară sunt considerate a fi proceduri stomatologice sigure atunci când sunt efectuate corect, de către profesionişti.
ALBIREA DINTILOR CU GUTIERE (acasa)
Exista si varianta de gel pentru acasa care are o concentratie mica de 15%, si care se aplica in timpul noptii sau cateva ore pe zi, cu ajutorul unor gutiere, timp de mai multe zile, in functie de rezultatul dorit.
In cazul in care optezi pentru albirea dintilor acasa, iata ce trebuie sa faci:
-
- Spala-te riguros pe dinti inainte de aplicarea gelului de albire;
- Aplica gelul Opalescence in portiunea cea mai adanca a gutierei si catre partea faciala a acesteia. ln zona molarilor, vei folosi o cantitate mai mica de substanta. Aproximativ 1/3 sau 1/2 din cantitatea de gel din seringa va fi suficienta pentru o arcada;
- Vei fixa gutiera complet si ferm pe dinti;
- Utilizand o periuta de dinti moale, servetel sau degetul curat, vei indeparta usor excesul de gel care poate depasi marginile gutierei;
- De obicei, gutiera se poarta cate 8-10 ore pe timpul noptii sau 6 ore in timpul zilei.
- Periaza dintii si clateste bine, astfel incat sa nu ramana gel pe dinti si in gutiera.
Tratamentul dureaza 7 zile.
ALBIREA ENDODONTICA
De asemenea dispunem si de albirea endodontica care se realizeaza numai in clinica, pe dinti devitali (dinti fara nervi).
Un dinte tratat endodontic care s-a colorat mai poate fi albit ?
Da! Procedeul se numeste si albire interna si se realizeaza in mai multe sedinte. In prima sedinta se va indeparta toata plomba coronara pana la tesut dentar sanatos, se va sigila obturatia de canal cu un ciment sau compozit si se va introduce in cavitatea coronara gelu de albire, dupa care dintele va fi inchis cu un ciment provizoriu. Dupa cateva zile, gelul este indepartat si dintele este restaurat definitiv. Daca este nevoie, gelul poate fi schimbat de 2-3 ori pana la obtinerea unui rezultat satisfacator. Trebuie mentionat totusi ca albirea dentara nu este niciodata garantata, ci ea depinde foarte mult de structura dentara si de pigmentii acumulati.
MENTINEREA nuanţei albe a dinţilor necesită un efort special: evitarea alimentelor şi băuturilor colorate, o igienă orală impecabilă şi continuarea tratamentului efectuat în cabinet cu un tratament disponibil la domiciliu.Folosirea pastei de dinti potrivite este foarte importanta in mentinerea albului dintilor, precum şi evitarea pe cât posibil a fumatului, care ajută foarte mult la menţinerea unei danturi curate şi sănătoase.
Pentru un zambet stralucitor alege albirea dentara! Suna acum si fa-ti o programare la unul dintre specialistii nostri in estetica dentara! Ai un discount 50% la prima consultatie!