Vio Instal Serv - Instalatii stingere incendii, sanitare, termice Bucuresti

Instalatii termice

...
Instalatii termice

Alegere unei centrale termice potrivite pentru locuinta ta, indiferent de faptul ca vorbim despre o constructie veche sau

despre o casa noua, are la baza mai multe informatii, fara de care nu se poate face alegerea corecta.

Pentru a te descurca în alegerea tipului de centrala, sau mai bine spus în alegerea tipului de încalzire, va trebui sa stii cât de

eficiente sunt centralele termice si cât de mult te-ar putea costa întretinerea unei astfel de centrale termice, pentru o perioada de timp îndelungata.

 

Tipuri de centrale termice pe gaz în functie de tehnologia folosita
Centrale termice fara condensare
Centrale termice in condensare
Pentru a face o alegere corecta in cazul centralei trebuie sa tinem cont de o serie de factori. Numarul camerelor si al utilizatorilor, necesarul de apa calda, toate acestea ne vor face cunoscuta puterea de care va avea nevoie centrala pe care o vom cumpara. Puterea termica nu este singurul factor. Alegerea ne va fi influentata si de tipul combustibilului folosit. În functie de optiunile din zona vom alege centrale termice pe gaz metan, gaz petrolier lichefiat GPL, combustibil lichid, combustibil solid (lemne,peleti, carbune), sau electricitate. In functie de locatie vom alege si modalitatea de evacuare a gazelor de ardere, care poate fi prin tiraj natural sau tiraj fortat. De retinut, la apartamente de bloc este obligatoriu sa se utilizeze centrala termica cu tiraj fortat.

 

Ce este si cum functioneaza sistemul de încalzire în pardoseala
 

Sistemele de încalzire în pardoseala constau intr-o retea de conducte cu apa calda sau un covor de rezistente electrice montate pe sapa, sub pardoseala. Un astfel de sistem se poate instala atat la parter, cat si la demisol sau etaj, in case noi sau renovate.

Avantajele sistemelor de încalzire în pardoseala sunt: marirea spatiului prin disparitia caloriferelor, caldura uniforma, economie de combustibil (caldura venind de jos, temperatura ambientala tinta poate fi mai scazuta), protectia contra alergenilor si acarienilor prin reducerea riscului de aparitie a mucegaiului, posibilitatea de a fi instalata sub parchet, gresie, piatra (recomandata), un design mai placut.

Sistemul de încalzire prin pardoseala este adaptabil oricarui spatiu. Încalzirea prin pardoseala poate fi montata sub diferite tipuri de materiale precum gresia, parchetul, piatra, marmura sau betonul, fara sa le altereze în timp. Un sistem electric de încalzire în pardoseala poate sa functioneze pâna la 50-60 de ani fara a necesita vreo mentenanta iar în cazul în care exista defectiuni, service-ul este realizat usor, la nivel local.

 

Energia solara, o sursa inepuizabila
 

În ultima perioada s-a acordat o tot mai mare atentie surselor de energie regenerabila si efectelor pe care acestea le au asupra vietii noastre. Tocmai in acest sens, si in Romania, s-au acordat ajutoare financiare pentru montarea unor dispozitive care functioneaza cu ajutorul acestui tip de energie.

Instalarea unor panouri solare fotovoltaice pe acoperisul locuintei va va aduce, cu siguranta, o reducere considerabila a costurilor pentru factura de energie dar si independenta energetica mult dorita.

 

Pompele de caldura
Pompele de caldura functioneaza ca un aparat de aer conditionat în timpul verii si ca un cuptor electric în timpul iernii, cuprinzând astfel o unitate de încalzire si racire într-un singur dispozitiv. Coeficientul de performanta, care calculeaza raportul dintre puterea termica si consumul de energie electrica, masoara performanta unei pompe de caldura.

Pompele de caldura sunt cea mai complexa forma de încalzire electrica si racesc o casa prin colectarea caldurii din interiorul sau si o pompeaza eficient în exterior. Exista trei tipuri de pompe de caldura pe care le poti instala: cu sursa de aer, de apa sau de sol. Pompele de caldura pot colecta caldura din aer, apa sau sol si le  pot folosi pentru a încalzi sau raci casa. Atunci când instalezi o pompa de caldura acasa, trebuie sa iei în considerare utilizarea unui sistem eficient din punct de vedere energetic, tinând cont de clima din zona.