Rana Art Dent -clinica stomatologica si implantologie - Bucuresti
Aparate Dentare
Aparate dentare estetice şi practice
Mulţi deja ştiu care este scopul aparatelor dentare: ele corectează anomaliile de aşezare sau muşcătură ale danturii. Deşi sunt purtate pe o perioadă lungă (circa doi ani), aparatele au efecte permanente. Există mai multe tipuri de aparate dentare: fixe ori mobile, vizibile ori invizibile. În funcţie de problema dentară, stomatologul recomandă cel mai bun tip de aparat.
Pe scurt, aparatul aliniază şi îndreaptă dinţii prin forţa unei presiuni uşoare, dar continue asupra dinţilor şi maxilarelor. Această procedură înseamnă vizite regulate la stomatolog şi un regim alimentar atent monitorizat.
Aparate dentare fixe
Aparatele dentare fixe pot fi nu doar din mai multe materiale, ci şi cu tipuri de prindere diferite, ce exercită grade unice de presiune.
- Brackeţi metalici: Modelul de aparat dentar metalic este cel mai popular printre pacienţii din ortodonţie şi cel mai uşor de recunoscut. Brackeţii metalici sunt uniţi printr-un arc sau fir ortodontic. Tratamentul cu acest aparat poate dura între 6 luni şi 2 ani.
- Brackeţi din ceramică: Dacă optezi pentru un aparat dentar ceramic, o să observi că brackeţii din ceramică sunt mai puţin vizibili decât cei din metal, mulţumită culorii albe. Deşi aparatul necesită un buget mai mare şi are o rezistenţă mai mică decât cel de metalic, este preferat pentru aspectul său estetic. Tratamentul poate dura mai puţin decât cel cu aparat metalic, dacă este îngrijit corect.
- Brackeţi din safir: Aparatul din safir este mai rezistent şi estetic decât opţiunile de mai sus. Spre deosebire de firul ortodontic/arcul din ceramică, ce se poate colora din cauza mâncării, aparatul din safir îşi păstrează culoarea. Brackeţii din safir sunt, de obicei, transparenţi, fiind vizibil doar firul. Durata medie de tratament este de 1,5 ani.
Din gama aparatelor dentare fixe face parte şi cel autoligaturant – metalic sau estetic. Aici, modulele de pe elastice sunt eliminate (brackeţii sunt conectaţi pe un sistem glisant, în loc de unul elastic) şi, astfel, aparatul este mai confortabil. Fără prezenţa acelor module, aparatul are şi un risc mai mic să adune placă bacteriană.
Aparatul dentar lingual este plasat pe partea interioară a danturii şi nu este vizibil. Acest gen de aparat este preferat de adolescenţi, pentru că prezintă mai puţine riscuri să se dezvolte carii. Însă, aparatul poate fi incomod pentru limbă.
Un aparat special conceput pentru adulţi este acel aparat dentar invizibil, de tip Invisalign. Aparatul acoperă întreaga dantură cu o peliculă transparentă detaşabilă. Din această cauză, tratamentul este întotdeauna personalizat.
Aparate dentare mobile
Opţiunea de aparat dentar mobil este eficientă pentru copiii cu vârste între 6 – 7 ani, respectiv 11 – 12 ani. Aparatul trebuie purtat circa 20 ore/zi, după indicaţiile stomatologului. Tratamentul durează cel puţin un an şi necesită intervenţia săptămânală a părintelui, care trebuie să activeze şurubul.
Ca să îţi alegi aparatul dentar potrivit problemelor şi preferinţelor tale, ai nevoie de o vizită la ortodont. Îl poţi găsi într-unul dintre cabinetele clinicii Rana Art Dent, din sector 4. Împreună cu medicul, poţi alege aparatul tău preferat, la preţ optim!