Enescu & Cuc - Cabinet Avocatura Bucuresti
Recuperari de creante
Creanta reprezinta un drept patrimonial in baza caruia titularul sau, numit creditor, poate pretinde altei persoane, numita debitor, sa execute prestatia la care s-a obligat si care poate consta in a da, a face sau a nu face ceva. Dreptul de creanta are un caracter relativ, fiind opozabil numai debitorului. In virtutea lui, creditorul dobandeste un drept de gaj general asupra patrimoniului debitorului. In caz de neexecutare a obligatiei, creditorul are mai multe modalitati de executare silita a debitorului. Debitorul poate cere executarea silita in natura a obligatiei cand acest lucru mai este posibil sau executarea silita prin echivalent respectiv prin obtinerea de daune-interese de la debitor in cazul in care acesta nu isi mai poate sau nu vrea sa isi mai execute de buna voie obligatiile contractuale.
Pentru a putea trece insa la executarea silita a debitorului creditorul trebuie sa detina o hotarare judecatoreasca sau un alt titlu executoriu. Aceasta hotarare judecatoreasca poate fi obtinuta prin mai multe modalitati:
- prin procedura Somatiei de plata. - printr-o procedura de drept comun, etc. Dupa obtinerea acestui hotarari judecatoresti creditorul poate trece direct la executare debitorului. Creditorul are la indemana diverse modalitati de a se apara de o eventuala insolvabilitate a debitorului. Acesta poate cere instantelor judecatoresti instituirea unui secestru asigurator asupra averii debitorului. Deasemenea poate incheia un contract de garantie reala mobiliara, contract care conform legislatiei actuale reprezinta un titlu executoriu care poate fi valorificat imediat in cazul in care in care debitoul nu isi executa obligatiile contractuale principale.
Firma noastra de avocatura va poate ajuta in toate aspectele privitoare la recuperarea creantelor. Avocatii nostri va pot acorda asistenta atat la incheiarea contractelor pentru a prevenii situatii neplacute pe durata derularii acestora cat si ulterior in cazul aparitiei unor litigii cu privire la derularea raporturilor contractuale.