Dentalspark-cabinet stomatologic- Bucuresti
Parodontologie - tratamentul afectiunilor gingiei
Ar trebui sa fiu ingrijorat daca gingiile mele sangereaza?
Da, deoarece sangerarea gingiilor este unul dintre semnele asociate inflamatiei si reprezinta un indicator de boala parodontala. Cei mai multi pacienti observa sangerarea gingiilor la periaj sau la folosirea atei dentare.
Cum pot afla daca am boala parodontala?
Diagnosticul de boala parodontala se stabileste dupa o examinare clinica atenta a pacientului completata intotdeauna de un examen radiologic. Deseori pacientii prezinta semne cum ar fi sangerarea si retractia gingiilor, modificari de culoare ale acestora, pierderea de masa osoasa alveolara, care determina diferite grade de mobilitate dentara pana la pierderea dintilor. Medicul chirurg va evalua sanatatea dumneavoastra orala si va va oferi un diagnostic precis.
Care este diferenta intre gingivita si parodontita?
Atat gingivita cat si parodontita sunt boli ale parodontiului. Diferenta consta in principal in gradul de afectare a tesuturilor parodontale. Gingivita este o inflamatie a gingiilor fara deteriorare permanenta, iar dintele inca este bine ancorat in tesutul osos. Parodontita reprezinta o etapa avansata a bolii cand infectia tesuturilor moi parodontale si pierderea osoasa devin importante, atragand dupa sine mobilitate si pierdere dentara.
De ce nu simt nicio durere desi sufar de boala parodontala?
Parodontopatia este de multe ori o boala cronica, dar tacuta. Pacientii nu simt de obicei nicio durere, in ciuda leziunilor in curs de desfasurare. Boala parodontala distruge continuu legaturile dintre dinti, tesuturi moi si os. Pacientii care simt durere se incadreaza de multe ori in situatia in care optiunile de tratament devin limitate. De aceea, cea mai importanta atitudine are drept scop descoperirea bolii in faze incipente pentru oprirea evolutiei leziunilor si astfel prevenirea agravarii acestora.
Exista o legatura intre sanatatea mea generala si starea mea de sanatate parodontala?
Cercetarile au aratat ca starea generala de sanatate poate fi influentata de afectiunile parodontale, mai ales in ceea ce priveste bolile cardiovasculare, diabetul, patologia asociata sarcinii si bolile renale.
Pot beneficia de tratamentul prin implant daca sufar de boala parodontala?
Da, intrucat boala parodontala reprezinta afectiunea parodontiului, tesut asociat dintilor naturali. Din acest motiv, implantul dentar nu asociaza parodontopatie.
Care sunt tratamentele pentru boala parodontala?
Tratamentul variaza in functie de stadiul, respectiv gravitatea bolii. Dupa un diagnostic complet, medicul chirurg va poate recomanda un tratament variind de la un simplu detartraj pana la interventia chirurgicala. Detartrajul poate necesita mai multe sedinte pentru a fi complet. Exista mai multe tipuri de interventii chirurgicale, dar toate sunt concepute pentru a opri evolutia bolii parodontale. Implanturile pot fi incluse in terapie pentru a ajuta la restabilirea integritatii arcadelor dentare atat din punct de vedere fizionomic cat si functional.
Sunt aceste tratamente dureroase?
Procedurile de terapie parodontala sunt de obicei realizate sub anestezie locala, administrata prin injectare. Orice durere postoperatorie poate fi de obicei controlata cu medicamente antialgice obisnuite.
Ce este operatia cu lambou?
Aceasta interventie chirurgicala devine necesara in cazul in care tesuturile parodontale infectate nu pot fi accesibile si indepartate prin mijloace conservatoare. Operatia implica ridicarea lambourilor gingivale cu eliminarea depunerilor subgingivale de tartru si a tesutului moale alterat. Gingiile sunt apoi suturate in jurul dintilor. Dupa operatie gingiile se vindeca si sufera un proces de retractie in jurul dintelui, determinand uneori un aspect mai alungit al acestuia.
Ce reprezinta grefele osoase si ale tesutului parodontal?
In plus fata de operatia cu lambou, medicul chirurg poate recomanda proceduri pentru sustinerea regenerarii osoase si a tesutului gingival pierdut in urma bolii parodontale. Regenerarea tisulara ghidata este o valoroasa achizitie terapeutica si consta in blocarea proliferarii tesutului epitelial in interiorul defectelor osoase parodontale si de stimulare a restructurarii conjunctive la acest nivel. Acest rol de bariera il au “membranele”. Rezultatele obtinute prin folosirea membranelor sunt mai bune daca se aplica subiacent si un material de aditie, grefa osoasa constand in os natural sau sintetic. Grefa este plasata în zona defectelor osoase, promovand cresterea osoasa. Poate fi aplicata de asemenea o matrice proteica (EMODGAIN), cu efecte similare si sinergice. Deoarece fiecare caz este diferit, nu este posibil sa se prevadă cu certitudine care grefe vor avea succes pe termen lung. Rezultatele tratamentului depind de foarte multe aspecte, inclusiv de cat de avansata este boala parodontala, care este igiena orala a pacientului, precum si de anumiti factori de risc, cum ar fi fumatul, care pot sa scada foarte mult sansele de succes.