Bellanima, Centru de psihoterapie si psihiatrie Bucuresti

Centrul pentru adulti

...
Evaluare psihologica initiala

Primul pas pe care il recomandam pentru initierea unei interventii terapeutice este evaluarea psihologica.

La Bellanima, fiecare caz este tratat in mod personalizat, in functie de dificultatile, nevoile, obiectivele si resursele clientului nostru.

Astfel, pentru a putea identifica ce tip de interventie este necesara (consiliere psihologica, psihoterapie, psihiatrie sau abordare interdisciplinara), primul pas pe care il recomandam clientilor nostri este evaluarea psihologica.

Aceasta se realizeaza in cadrul a doua sedinte de cate o ora. In cadrul primei intalniri veti primi spre completare cateva instrumente psihologice (chestionare) de autoevaluare a starii dvs. (starea generala de bine, nivelul depresiei si anxietatii, nivelul dificultatilor interpersonale,

 

gravitatea si intensitatea simptomelor prezente, calitatea vietii, test asociativ-verbal) care au scopul de a surprinde perceptia dvs. asupra experientei emotionale curente precum si a vietii dvs.

A doua sedinta va avea loc dupa ce psihologul clinician a obtinut deja primele date despre situatia dvs, ca urmare a interpretarii instrumentelor psihologice, si va consta intr-o discutie de tip interviu semi-structurat pentru ca psihologul sa aprofundeze problema cu care va confruntati si contextul aparitiei simptomelor prezente, precum si istoricul personal si medical.

In cadrul aceleiasi intalniri, psihologul clinician va face si comunicarea concluziilor si a recomandarilor de interventie terapeutica, daca este cazul. De asemenea, acesta va sta la dispozitie pentru orice alt tip de lamuriri sau intrebari.

...
Psihoterapie individuala adulti

Psihoterapia ofera o cale spre cunoastere si redescoperire interioara pentru persoanele aflate intr-un impas existential. Astfel, cei care apeleaza la acest mod de terapie, au ocazia de a schimba felul in care simt si interactioneaza, de a recadra si a gestiona stari conflictuale, blocaje, frustrari si de a aborda strategii noi si creative de dezvoltare personala. Cabinetul este un cadru optim, care ofera confort si siguranta, facilitand deschidere catre un dialog verbal si non-verbal in limite strict confidentiale, in care psihoterapeutul si clientul creeaza impreuna relatia terapeutica.

In psihoterapia individuala, indiferent de orientarea teoretica a scolii de care apartine terapeutul, exista cateva scopuri si beneficii comune:

  • Eliberarea de simptomatologie;
  • Imbunatatirea pe termen lung a starii de spirit;
  • Cresterea stimei de sine, a valorii personale, a increderii in sine si asertivitatii;
  • Recapatarea controlului asupra vietii personale (empowerment);
  • Dezvoltarea unor relatii mai armonioase, mai sanatoase cu familia, prietenii, colegii;
  • Un echilibru si congruenta intre sinele autentic, imaginea de sine si perceptia altora despre tine;
  • Dezvoltarea capacitatii de a deveni ‚autentic’.

 

Psihoterapeutii Bellanima detin abilitati personale şi competente deosebite si sunt animati de valori profund umane, empatie si dorinta autentica de a contribui la transformarea in bine a vietii oamenilor. Alaturi de terapeut, clientul invata sa abordeze situatiile dificile, examinandu-le din alta perspectiva, sa inteleaga cauzele problemei, sa faca fata emotiilor dureroase. Specialistul este acolo pentru a-l asculta, pentru a-i oferi puncte de vedere pe care clientul nu le-a gasit ori nu le-a abordat, pentru a-l incuraja cand le evita, constient sau nu.

Psihoterapeutii Bellanima sunt formati pe baza unor orientari teoretice si stiintifice variate, putand astfel oferi clientilor nostri abordari terapeutice adaptate fiecarui caz:

  • Psihoterapie psihanalitica
  • Psihanaliza
  • Psihoterapie cognitiv-comportamentala
  • Psihoterapie prin hipnoza clinica, relaxare si tehnici ericksoniene
  • Terapie comportamentala rational-emotiva
  • Terapie rogersiana (centrata pe client)
  • Terapie de scurta durata axata pe solutii

...
Psihiatrie adulti

In cadrul Centrului Medical Bellanima credem ca problemele de sanatate mintala trebuie abordate cu cea mai mare atentie, seriozitate si umanitate, iar starea de bine a clientilor nostri este foarte importanta pentru noi.

Astfel, Bellanima va poate oferi toata gama serviciilor psihiatrice, medicii nostri fiind profesionisti cu experienta clinica si de cercetare indelungata, dobandita atat in tara cat si in strainatate.

Scopul interventiei psihiatrice este readucerea persoanei aflate in suferinta psihica cat mai aproape de modul sau obisnuit de viata, asa cum era acesta inaintea aparitiei tulburarilor. Este foarte importanta prezentarea cat mai devreme dupa momentul declansarii acestora la medicul specialist pentru un diagnostic corect si inceperea unui tratament adecvat (farmacologic si/sau psihoterapeutic).

Astfel, Bellanima va poate pune la dispozie urmatoarele servicii psihiatrice:

  • evaluare psihiatrica in vederea stabilirii diagnosticului;
  • prescriere si monitorizare a tratamentului psihofarmacologic;
  • consiliere a familiei cu privire la tulburarea diagnosticata in vederea imbunatatirii abilitatilor de relationare intra-familiala;
  • monitorizarea evolutiei si ajustarea la nevoie a interventiei terapeutice.

 

Pentru asigurarea celei mai potrivite interventii, in cadrul Centrului Medical Bellanima ne propunem o abordare integrata si sistemica unica, in cadrul careia medicul psihiatru colaboreaza, in functie de caz, cu psihologul clinician si cu psihoterapeutul, personalizand abordarea terapeutica in functie de particularitatile psihologice si de structura de personalitate ale clientului nostru.

Managementul tratamentului

Medicii psihiatri pot prescrie medicatie ca parte a tratamentului si va pot oferi o perspectiva medicala asupra tulburarii dumneavoastra. Ei pot oferi consultatii si evaluari in scopul clarificarii nevoilor dumneavoastra specifice si se vor asigura ca tratamentul dumneavoastra este adaptat in orice moment nevoilor curente. De asemenea, va pot recomanda sedinte de psihoterapie, care vor avea un rol complementar in tratamentul problemelor dvs., in multe cazuri aceasta abordare oferind cele mai bune rezultate.

Pentru persoanele care nu au prezentat tulburari psihologice, consultatia la psihiatru este recomandata in cel mai scurt timp de la aparitie unor astfel de probleme, care se pot manifesta prin insomnii, stari de anxietate, tristeti nejustificate, idei neobisnuite, tulburari de concentrare si memorie.

...
Consiliere psihologica

Consilierea psihologica este un tip de interventie care se adreseaza persoanelor aflate intr-un impas legat de rezolvarea unor situatii din viata personala sau profesionala, fara ca aceste probleme sa aiba radacini suficient de profunde care sa necesite o abordare psihoterapeutica.

In cadrul Centrului Bellanima, consilierea psihologica urmareste dezvoltarea personala, autocunoasterea si adaptarea cat mai eficienta la mediu prin deprinderea unor abilitati si capacitati in acest sens.

Fata de psihoterapie, consilierea psihologica este un demers mai restrans atat ca durata, cat si ca arie de interventie, referindu-se de obicei la o situatie de conflict specifica din viata persoanei. In general, oamenii apeleaza la un consilier psihologic atunci cand simt nevoia de a fi indrumati in luarea unei decizii punctuale legate de relatiile interpersonale (sociale,

 

de munca sau de familie), de dezvoltarea personala in contextul unui anumit parcurs profesional sau de atitudinea pe care ar trebui sa o adopte intr-o situatie foarte stresanta din viata lor.

Consilierea psihologica nu vizeaza o patologie psihologica in sine, dar este un serviciu de care pot beneficia in mod semnificativ si persoanele apropiate de cineva care are o suferinta sau o tulburare psihica. A sustine o astfel de persoana este un factor esential in recuperarea sa, implicarea membrilor familiei sau a apropiatilor avand un rol foarte important de cele mai multe ori. Consilierul psihologic va poate ajuta sa aveti o intelegere buna a ce inseamna tulburarea psihica respectiva, care este rolul dvs. in procesul de recuperare si unde se traseaza limita intre vointa si posibilitatile pacientului, intre ceea ce poate fi schimbat si ceea ce nu poate fi schimbat si trebuie acceptat, atat pentru dvs. cat si pentru persoana aflata in suferinta.

...
Psihoterapie de cuplu

Psihoterapia de cuplu se adreseaza cuplurilor, casatorite sau nu, aflate in situatia in care gradul de satisfactie al vietii in doi este mult diminuat sau in cazul altor probleme specifice de viata.

Sunt numeroase momentele cand partenerii simt nevoia unei pareri sau perspective exterioare dinamicii de cuplu, mai ales cand traverseaza situatii dificile precum:

  • partenerul pare a fi devenit aproape exclusiv parintele copilului, fiind din ce in ce mai putin sot/sotie sau iubit/iubita;
  • partenerul are o relatie extraconjugala;
  • viata sexuala nu mai este atat de satisfacatoare;
  • unul dintre parteneri nu se mai simte apreciat, inteles, dorit sau iubit de catre celalalt.

Psihoterapeutii Bellanima, gratie formarii lor teoretice si practice, sunt capabili sa abordeze toate tipurile de disfunctionalitati care pot interveni intr-o relatie de cuplu si pot lucra impreuna cu cei doi parteneri pentru depasirea lor, in scopul reconstruirii si mentinerii unei relatii vii, aducatoare de satisfactii. Acest tip de psihoterapie are ca scop atingerea unor obiective de cuplu si nu a unor obiective individuale.

 

Cei doi parteneri ai cuplului isi vor fixa teluri comune, pe care vor incerca sa le atinga cu ajutorul psihoterapeutului.

Aspectele relationale discutate intr-o psihoterapie de cuplu pot fi urmatoarele:

  • cat de bine cunosti lumea interioara a partenerului, istoria lui de viata, ingrijorarile, stresurile, bucuriile sau sperantele;
  • cum reusesti in cadrul relatiei de cuplu sa  construiesti admiratia si tandretea, cum si cand sa-ti exprimi aprecierea si respectul;
  • cum sa-ti afirmi nevoile in cuplu, cum sa fii constient de semnalele pe care partenerul ti le da si cum sa raspunzi la ele;
  • cum reusesti sa gestionezi conflictele in cuplu;
  • cum sa dai sens si sa intelegi relatia prin intermediul viziunilor, miturilor, metaforelor;
  • cum se construieste increderea in interiorul cuplului;
  • cum sa construiesti o relatie empatica, de incredere.

Psihoterapia de cuplu iti poate arata toate acestea si te poate readuce alaturi de partenerul tau intr-o relatie autentica, bazata pe empatie si incredere reciproca.

...
Psihoterapie de familie

Specialistii care utilizeaza modelele sistemice in terapia de familie considera familia ca intreg si privesc orice problema a unui membru ca un simptom al schimbarii sau conflictului in grup, astfel, psihoterapia de familie poate fi o solutie pentru problema dvs.

Un psihoterapeut de familie din cadrul centrului Bellanima va avea urmatoarea abordare fata de clientii sai:

  • va explica membrilor familiei despre cum functioneaza in general familiile si, in particular, cum functioneaza familia lor;
  • va sustine familia sa se centreze mai putin asupra unui singur membru si sa se concentreze mai mult pe familie ca intreg;
  • va sustine familia sa identifice conflictele si starile de anxietate si sa dezvolte strategii de a le gestiona sau rezolva;
  • va intari coeziunea familiei, astfel incat acestia vor lucra asupra problemelor lor impreuna, nu individual;

 

  • va sustine familia sa fata faca conflictelor in mod diferit.

In timpul sedintelor de terapie se vor utiliza punctele forte ale familiei cu scopul rezolvarii problemelor. Toti membrii isi iau responsabilitatea rezolvarii problemelor, unii membri avand mai multa nevoie sa schimbe comportamente decat altii.

Psihoterapia de familie este un tip de terapie foarte activa, membrii familiei urmand a primi sarcini terapeutice pe care sa le indeplineasca in viata de zi cu zi si apoi sa le discute cu psihoterapeutul in cadrul sedintelor urmatoare.

Numarul si frecventa sedintelor poate varia in functie de severitatea simptomelor, de dificultatea problemelor si de rezistenta unor membri de a participa la terapie. Familia si terapeutul de familie vor stabili obiective comune si vor discuta intervalul de timp necesar pentru a a atinge aceste obiective.

...
Psihoterapie de grup

Ideea psihoterapiei de grup este de a lucra cu mai multe persoane in acelasi timp. Aceasta se adreseaza celor care doresc sa-si imbunatateasca capacitatea de a face fata dificultatilor si problemelor din viata lor, in special in ceea ce priveste problemele relationale, care sunt cel mai bine abordate in terapia de grup, avand in vedere ca aceasta se concentrează pe interactiunile interpersonale. Psihoterapia de grup este sustinuta de un psihoterapeut Bellanima care are formare in psihoterapie de grup si are atat experienta lucrului cu clienti individuali cat si a lucrului cu grupurile.

Care sunt principiile si avantajele psihoterapiei de grup ?

  • Atunci cand fac parte dintr-un grup cu acelasi tip de experiente, oamenii inteleg mai usor ca procesul prin care trec este universal si ca nu sunt singuri in acest proces.
  • Grupul este format din membri care se afla in diverse stadii ale procesului terapeutic. A vedea oameni care se recupereaza inspira speranta celor care se afla la inceputul procesului terapeutic.
  • Membrii grupului sunt capabili sa ii ajute pe ceilalti prin impartasirea informatiilor.
  • Membrii grupului pot impartasi din punctele lor forte si in acest mod se ajuta unii pe ceilalti, lucru care le creste stima de sine si increderea in sine.
  • Spatiul grupului este un spatiu fantastic, in care se pot practica noi comportamente. Mediul este suportiv si ofera siguranta, permitandu-le membrilor sai sa experimenteze diverse trairi fara a resimti frica de esec.

 

  • Persoanele implicate in terapie de grup pot imita comportamentul unor participanti la grup sau pot observa si imita comportamentul terapeutului.
  • Datorita faptului ca grupul este unit intr-un scop comun, membrii sai capata un sens de apartenenta si acceptare.
  • Simpla impartasire a sentimentelor cu un grup de persoane poate produce eliberarea de simptome, de vinovatie, stres sau durere psihica.

Cum functioneaza terapia de grup?

Grupurile pot fi mici, formate din 3-4 persoane, dar in general implica 7-8 indivizi (sau uneori pot fi exista mai multi participanti). In mod tipic, grupul se intalneste o data sau de doua ori pe saptamana pentru 1-2 ore.

Minimum de sedinte de terapie de grup este in jur de 6, dar cel mai comun intalnit este un grup care se intalneste pe parcursul unui an. Grupurile pot avea sesiuni inchise sau deschise. In sesiunile deschise, sunt primitisi participanti care se pot alatura grupului la orice ora.

Este pentru mine?

Daca simti ca in viata de zi cu zi te lovesti de probleme de relationare, ca stima si increderea in sine nu sunt la cel mai inalt nivel, ca ai nevoie de un sentiment mai puternic de apartenenta si acceptare, psihoterapia de grup din cadrul Centrului Bellanima te poate ajuta.

...
Expertiza psihologica

Ce este?

Expertiza psihologica este un tip special de evaluare psihologica, care utilizeaza tehnici si instrumente specifice, in vederea emiterii unei opinii de specialitate asupra persoanei evaluate. Aceasta se finalizeaza printr-un raport care va raspunde unor obiective stabilite initial.

Cand este necesara?

Expertiza psihologica este, cel mai adesea, utilizata in scop juridic, vizand persoane implicate in intr-un proces, si se face la cererea instantei sau la solicitarea partilor implicate cu scopul de a clarifica unele obiective stabilite de catre judecator, procuror sau avocat.

Este o necesitate in sistemele juridice moderne, un demers complex de investigatie care “poate consilia si ajusta” convingerea intima a magistratului.

O expertiza psihologica poate fi solicitata pentru evaluarea capacitatii psihice, evaluarea traumei, evaluarea atasamentului copiilor fata de parinti sau pentru evaluarea abilitatilor parentale.

  Cine o poate realiza?

Opinia de specialitate este emisa doar de catre expertul psiholog. Acesta are o formare profesionala complementara in specialitatea psihologie clinica „Expertiza psihologica si psihologie clinica”, organizata de catre Institutul de Psihologie Judiciara in baza avizului Colegiului Psihologilor din Romania. Specialistul nostru care efectueaza expertize psihologice este avizat de catre Institutul de psihologie judiciara si este inscris in Tabloul expertilor psihologi.

Cat dureaza?

Durata unei expertize psihologice variaza in functie de obiectivele sale. Poate fi suficienta o singura sedinta de 2-3 ore sau pot fi necesare mai multe astfel de intalniri. Dupa finalizarea acestora, expertul psiholog va redacta raportul de expertiza psihologica.

In cazul in care doresti realizarea unei expertize psihologice, te rugam sa ne contactezi pentru a-ti oferi mai multe informatii.

...
Consiliere filosofica

Ce este?

O cale de cunoastere si descoperire de sine prin intermediul filosofiei, a dialogului filosofic sau filosofarii, pornind de la teme si subiecte relevante pentru viata personala a subiectului.

Dialogul are forma unei conversatii filosofice libere care se adanceste treptat, devenind un proces de analiza si reconstructie rationala a subiectelor abordate. Pe parcursul acestui proces, subiectul îsi dezvolta capacitatea de clarificare si întelegere a problemelor personale si de a solutiona conflictele de valori si norme sau dilemele morale atat de des întalnite în viata omului contemporan.

Abilitatile de argumentare si capacitatea de a gandi abstract specifice educatiei filosofice sunt puse in slujba lamuririi problemelor subiectului si contribuie, prin practica dialogului, la exersarea acelorasi abilitati si dezvoltarea autonomiei în gandire. In cursul dialogului specific acestei forme de “terapie pentru oamenii sanatosi”, cum a mai fost numita consilierea filosofica, subiectul parcurge un proces de reflectie si introspectie profunda însotit de consilier.

Obiective:

  • Adancirea constiintei de sine prin constientizarea convingerilor, credintelor, valorilor si normelor personale pe care subiectul le-a dobandit pe parcursul experientei

 

    maturizarii, din interactiunile sociale sau în urma reflectiilor personale.
  • Dezvoltarea abilitatilor de argumentare si gandire critica în contexte practice sau teoretice, abilitati care permit identificarea si eliminarea constienta a prejudecatilor, opiniilor contradictorii si erorilor de argumentare.
  • Dobandirea unei perspective mai ample asupra evenimentelor din viata personala prin intermediul unei analize sistematice a acestora si descifrarea semnificatiei lor pentru viata subiectului.
  • Identificarea si rafinarea viziunii mostenite asupra lumii, a setului de convingeri si credinte care ghideaza actiunile din viata de zi cu zi si influenteaza alegerile sau optiunile de viata ale fiecaruia dintre noi.

Cine poate beneficia de consiliere filosofica?

Toti cei care doresc sa se angajeze in aventura descoperirii de sine prin introspectie, sa-si largeasca orizontul gandirii si sa se elibereze de conflictele launtrice, sa-si dezvolte capacitatea de a gandi abstract si de a percepe “imaginea de ansamblu” in orice situatie de viata.

Categorii
Date de contact
0735151153
Str. Stockholm , nr. 5, sector 1,
Distribuie