Dentovet - Cabinet veterinar de stomatologie, Cluj Napoca

Servicii veterinare de stomatologie

...
Consultatia stomatologica veterinara

Consultatia stomatologica veterinara este realizata, intr-o prima etapa, de catre medicul veterinar curant. El va va indica necesitatea unei interventii de specialitate.

Daca nu sunteti din Cluj-Napoca, va avea loc o pre-consultatie telefonica. Aceasta va culege minime informatii legate de simptomatologie. Tot atunci vom analiza posibilitatea sincronizarii calendarelor celor implicati in caz. Va fi necesar sa ne furnizati fotografii cu problema.

Consultatia stomatologica veterinara se realizeaza in doua moduri: fara anestezie, in cazul in care pacientul ne permite acest lucru, si cu anestezie, invariabil.

Ii vom examina si consemna formula dentara, mentionand prezenta sau absenta unor dinti, starea gingiilor si a parodontiului. Sunt importante si posibila prezenta a unor formatiuni atipice, consistenta si gradul de mobilitate a tesuturilor periorale. Toate se vor efectua cu ajutorul lupelor custom-made. Cu aceste lupe avem posibilitatea sa observam chiar si cele mai mici detalii semnificative.

Mai multe informatii pe https://dentovet.ro/servicii/consultatia/

...
Laserul in stomatologia veterinara

Laserul in stomatologia veterinara a fost una dintre primele alegeri inca de la startul proiectului nostru. Astfel, am ales sa investim in Laserul cu lungime de unda de 940 nm. Am facut acest lucru pentru ca am studiat si inteles exact proprietatile Laserului asupra tesuturilor orale, dar si actiunea biostimulanta a acestuia.

Rezultatele nu au intarziat sa apara. Tratam cu succes ulceratiile linguale din Feline Calicivirus in timp record.

Realizam o membrana biologica de protectie a alveolei postextractionale si o hemostaza cu ajutorul Laserului astfel incat patrupedul dumneavoastra sa aiba o stare de confort crescut chiar si dupa interventiile sangerande.

Utilizam laserul in stomatologia veterinara pentru a steriliza pungile parodontale dupa efectuarea detartrajului reducand septicitatea acestora.

In cazul tratamentelor endodontice sterilizam canalele radiculare, ajungand astfel competitivi chiar si cu stomatologia umana. Este cunoscut faptul ca o data cu introducerea sterilizarii canalului principal radicular cu ajutorul diodei Laser, rata de succes creste, prin indepartarea smear layer-ului.

Afla mai multe aici: https://dentovet.ro/servicii/laserul/

...
Endodontia in stomatologia veterinara

Endodontia in stomatologia veterinara pentru animalele de companie este capitolul pentru care am alocat nelimitat resurse de studiu si echipamente adecvate. Intotdeauna am considerat ca bazele unei bune stomatologii veterinare reprezinta cunoasterea si realizarea unei endodontii de calitate.

Endodontia nu reprezinta doar scoaterea unui nerv dentar. Endodontia presupune realizarea unui acces corespunzator, realizarea acestuia in locul de electie. Mai presupune sa instrumentezi canalul radicular pe toata lungimea lui si sa indepartezi dentina infectata. Continua cu indepartarea tuturor resturilor biologice de pe canal, dezinfectarea si sterilizarea. La final, sa realizezi o obturatie de canal etansa, pe toata lungimea radiculara. Aceasta facuta cu materiale care pe termen lung sa fie stabile si cu proprietati de biocompatibilitate cu tesuturile periapicale.

Stomatologia umana se desfasoara in conditii de anestezie locala. Endodontia in stomatologia veterinara se realizeaza in anestezie generala, asociata cu anestezie locala. Deci, nu ne permitem sa cautam canale in sedinte multiple. Nu ne permitem sa sigilam cu orice material. De multe ori intram fara radiografii 1:1. De ce? Pentru ca, din pacate, stomatologia veterinara nu s-a dezvoltat la noi precum stomatologia umana. O mica angulatie a filmului radiologic afecteaza ireversibil proportia de redare 1:1. Dar tocmai  datorita stomatologiei umane, am reusit sa depasim toate aceste greutati.

Bineinteles ca am adus bagajul de cunostinte din cursurile de stomatologie veterinara, mai ales cele cu specializarea de endodontie in stomatologia veterinara. Canalele radiculare ale dintilor animalelor de companie avand mai multe particularitati. Stim ce sa facem ca sa le depasim, dovada stau numeroasele cazuri rezolvate cu bine si cu proba timpului.

Afla mai multe aici: https://dentovet.ro/servicii/endodontia/

...
Protetica stomatologica veterinara

Protetica veterinara pentru animalele de companie se ocupa cu confectionarea pieselor unicat care sa inlocuiasca lipsa unuia sau mai multor dinti.

Aceste piese sunt confectionate, la cerere, de catre tehnicianul dentar si inlocuiesc cu succes una sau mai multe coroane dentare absente.

Tot ce stim in cazul stomatologiei umane se aplica, cu adaptari corespunzatoare, in stomatologia veterinara. Fortele dezvoltate in masticatie la unele rase depasesc cu mult forta masticatorie umana. Va trebui sa tinem cont de toate aceste aspecte si sa alegem cea mai buna solutie terapeutica.

Protetica dentara poate fi realizata fie ancorandu-ne de dintii pacientului, fie pe implanturi dentare.

Serviciile protetice pentru animalele de companie, pe scurt protetica, au ca alternativa odontologia. Volumul de substanta dentara pierduta fiind cel care face alegerea. Protetica are o rezistenta, o estetica si o durabilitate in timp net superioara obturatiilor extinse. 

Ca structuri protetice vorbim fie de coroane integral metalice, fie de coroane de zirconiu. Pe langa caracteristicile fizice si biocompatibilitatea, estetica este cea care face diferenta majora intre cele doua tipuri de materiale. 

Afla mai multe aici: https://dentovet.ro/servicii/protetica/

...
Parodontologia stomatologica veterinara

Parodontologia veterinara este ramura care asemanatoare stomatologiei umane. Are ca principal obiect de studiu parodontiului marginal. Parasind termenii academici, parodontologia se ocupa cu bine cunoscuta ”parodontoza”.

Cu totii am auzit macar o data in viata acest termen popular ”parodontoza”. De asemenea, stim ca este o entitate patologica foarte grava. Grava nu atat prin malignitatea ei, cat prin evolutia ei. Mai grav este ca boala parodontala este plurifactoriala. In consecinta, tratamentul ei este amplu, vast si cu rezultate mai mult sau mai putin rasunatoare. Acestea sunt in relatie directa si cu disponibilitatea proprietarului de a realiza o igiena orala animalutului de companie.

Marii autori americani si japonezi, care au facut istorie in acest domeniu, atat prin cercetarile legate de etiologie, cat si prin metodele propuse pentru tratament, recunosc importanta igienei orale atat in aparitia bolii, cat si in tratarea ei. 80% din bolile parodontale remit cu o igiena orala corespunzatoare. Mult, nu? Poate nu stiti, dar japonezii au facut un studiu cu pacienti cardiaci, care nu isi mai puteau realiza igiena orala. Cei cu igiena orala zilnica corecta, fara placa bacteriana dentara prezenta, au trait mai mult decat cei fara o igiena orala corespunzatoare.

Prezenta placii bacteriene dentare la animale implica o crestere a populatiei bacteriene existente in organism si orice mica scadere a imunitatii, chiar si renumitul curent, o banala raceala sau orice altceva, duce la migrarea lor in 3 mari directii: inima, rinichi si articulatii. Desigur, se pot cantona si la nivelul altor organe, insa tropismul si rata crescuta de incidenta, este la nivelul celor enumerate mai sus.

Afla mai multe aici: https://dentovet.ro/servicii/parodontologia/

...
Odontologia stomatologica veterinara

Odontologia veterinara este ramura stomatologiei care se ocupa cu reconstructia coronara prin metode conservative, minim invazive. Se ocupa cu clasicele obturatii sau ”plombe”, cum le stim din popor. Pentru a putea apela la odontologia veterinara, distructia coronara trebuie sa fie minima. Putem apela la aceasta solutie daca pana la 50% din volumul de substanta dentara a fost pierdut. Bineinteles ca materialele de obturatie nu au rezistenta identica cu cea a ceramicii, smaltului sau a metalelor. Proprietarul va trebui sa fie mai atent la dieta si programul zilnic al animalului.

In cazul oamenilor le putem recomanda folosirea cutitului si a furculitei. In cazul animalelor de companie vom exclude jocul cu pietrele, cu obiectele dure si oasele fierte cu maduva. Acestea sunt distructive pentru dintii lor.

Volumul dentar raportat la volumul camerei pulpare,  in cazul patrupezilor, comparativ cu cel uman, este mult scazut. In consecinta, orice trauma adusa smaltului, fie ea si de ordin medical, va avea un raspuns pulpar mult mai prompt. Putine vor fi cazurile in care vom discuta de obturatie simpla in cazul animalelor de companie.

De obicei obturatiile coronare insotesc un tratament endodontic veterinar. Va trebui intotdeauna sa fiti constienti ca animalutul dumneavoastra de companie nu va mai simti durere si va incepe sa capete curaj sa muste mai serios cu dintele respectiv. Daca nu ii oferim o dieta care sa menajeze tratamentele noastre stomatologice, putem opta pentru o solutie protetica veterinara care sa ofere mai multa rezistenta. 

Obturatiile oferite de noi sunt realizate din materiale compozite  fotopolimerizabile, la culoarea dintelui. 

Alfa mai multe aici: https://dentovet.ro/servicii/odontologia/

 

...
Profilaxia stomatologica veterinara

Profilaxia reprezinta preventie.

Profilaxia inseamna sa fii un bun jucator de sah si sa anticipezi mutarile ulterioare.

Profilaxia inseamna cunoastere.

Profilaxia inseamna dragoste: atunci cand iubesti doresti sa si protejezi.

Primul pas in profilaxie este reprezentat de periajul dentar pentru animalele de companie.

Profilaxia tartrului
Profilaxia tartrului  la animale se poate realiza prin consumul de oase de vita crude, spongioase, legume si fructe crude, de tipul morcovilor sau merelor.

Jocul cu mingiutele cu proeminente de plastic si jocul cu funiile mari, de asemenea, ajuta la curatarea mecanica a dintilor.

Profilaxia fracturilor dentare presupune implicare multa din partea stapanului si consta in evitarea consumului alimentelor dure si eliminarea jocurilor cu corpuri foarte dure. In consecinta: 

·         nu oase cu maduva fierte;

·         nu oase de pui, care pot ramane intre dintii lor, neexistand posibilitatea indepartarii lor; 

·         nu jocul cu pietrele sau caratului crengilor mari si grele;

·         nu jocurilor agresive cand se produc ciocniri intre dinti.

 

Exemplu de ciobanesc german hranit cu oase de vita fierte, cu maduva buna de tot, din colectia personala.  A fost impresionant chiar si pentru mine, sa vad o intreaga gura cu dinti fracturati in marea lor majoritate cu implicarea camerelor pulpare.

Problemele ortodontice pot fi prevenite prin tratamente interceptive.

Profilaxia malpozitiilor si a inghesuirilor
Profilaxia malpozitiilor si a inghesuirilor, in copilarie, in cadrul dentitiei duble, presupune extragerea dintilor temporari, ale caror radacini nu s-au resorbit, permitand dintilor definitivi sa isi ocupe locul cuvenit pe arcada.

Eu insami m-am confruntat cu aceasta problema in cazul unei femele de schnauzer pitic. Astfel, la varsta de 7 luni, am evitat o malocluzie.

Aveti aici caninii piticei, observandu-se ca radacinile nu erau resorbite complet.

Alfa mai multe aici:

https://dentovet.ro/servicii/profilaxia/

...
Chirurgia dentara veterinara

Chirurgia dentara veterinara implica operatiile pe dintii animalelor. Cele mai cunoscute manopere ale chirurgiei orale veterinare sunt extractiile. Extractia nu inseamna doar sa tragi de un dinte ca in ”ridichea uriasa”. Nu radeti! Am vazut numeroase cazuri in care ”tragem, se fractureaza si spunem o rugaciune”. Fractura intraosoasa, cu persistenta fragmentului rupt, va duce in timp la complicatii infectioase, dureroase. Radacinile rupte nu se vor resorbi.

Afla mai multe aici:

https://dentovet.ro/servicii/chirurgia-dentara/

...
Chirurgia BMF

Chirurgia buco-maxilo-faciala ( BMF ) veterinara, asa cum ii spune si numele se ocupa de tesuturile moi si dure ale capului si gatului animalului de companie.

Astfel, malformatiile congenitale ale oaselor si tesuturilor moi, care scad calitatea vietii pacientului isi vor gasi rezolvarea in cabinetul nostru. Aici includem despicaturile de palat, de buza, macroglosiile, ankyloglosiile.

Formatiunile tumorale ale partilor moi sau ale oaselor fac si ele obiectul acestei ramuri. Va fi necesar sa realizam diverse investigatii colaterale astfel incat in momentul realizarii interventiei sa stim exact amploarea acesteia. Vom pune in balanta oportunitatea realizarii tratamentului chirurgical, astfel incat sa imbunatatim calitatea vietii postoperator.

Chirurgia BMF – traumatisme
Traumatismele viscerocraniului tin si ele de chirurgia buco-maxilo-faciala. Suntem in masura sa imobilizam fracturi osoase de diverse tipuri prin diverse tehnici.

De mare ajutor in tehnicile chirurgicale sunt aparatele, asa ca, alaturi de piezotom, avem Laserul Biolase. Ambii sunt aliati de nadejde in oferirea unor servicii de calitate ridicata.

Piezotomul ofera precizie si protectie, iar Laserul, pe langa hemostaza, ne ofera o vindecare rapida cu cantitati de antialgice mult mai scazute.

Afla mai multe aici:

https://dentovet.ro/servicii/chirurgia-bmf/

...
Stomatologia pediatrica veterinara

Stomatologia pediatrica veterinara – Pediatria stomatologica veterinara canina si felina este un capitol de sine statator in cadrul stomatologiei veterinare. Interceptia problemelor dentare la varste fragede are ecouri pentru toata viata. Pediatria stomatologica veterinara canina si felina se adreseaza proprietarilor de mici bulgari de energie, dragoste si candoare, crescatorilor, dar mai ales medicilor veterinari care vin in contact cu pacientii inca din primele saptamani de viata.

Tulburari de eruptie
Stomatologia pediatrica la pisici
Pisicile au 26 de dinti temporari si 30 definitivi. Eruptia dintilor temporari se incheie in jurul varstei de 6 saptamani, iar cea a definitivilor in jur de 6 luni.

Stomatologia pediatrica la caini
Cainii au 28 de dinti temporari si 42 definitivi. Varstele aparitiilor lor in cavitatea orala sunt identice cu ale pisicutelor. Astfel, temporarii isi vor finaliza aparitia in jurul varstei de 6 saptamani, iar definitivii in jurul varstei de 6 luni.

Ambele specii, exact ca in cazul puilor de oameni, in dentitia permanenta, au un numar mai mare de dinti. Unii dinti definitivi nu au o corespondenta in randul dintilor temporari. Cei care au, vor fi extrem de sensibili la o tulburare de-a lungul procesului de eruptie si de inlocuire, rezultand malpozitii, incluziuni sau mai grav, afectarea mugurelui dintelui definitiv.

 

Anomalii dentare in stomatologia pediatrica veterinara
Anomalii de numar
Lipsa sau prezenta in plus a unor dinti pe arcada necesita investigatie radiologica. Daca dintele permanent este prezent intraosos si daca se intervine in timp util acesta poate fi descoperit, imprimandu-i se un impuls de crestere de catre medic. Astfel, arcada va fi completa. Intarzierea in tratament va duce, fie la retentia dintelui intraosos cu aparitia chisturilor dentigere (anumite rase fiind predispuse), fie la inutilitatea descoperirii lui si implicit extractia cu lipsa unei unitati dentare pe arcada. Chisturile dentigere trebuie indepartate impreuna cu dintele cauzal pentru ca pe masura ce timpul trece, acestea cresc si ele in dimensiuni, ducand in timp la fracturi patologice.

Mai jos aveti cazul nostru prezentat si la sectiunea cazuri in care, dupa confirmarea radiologica a prezentei incisivului intraosos, am realizat o operculectomie laser. Azi, pacientul nostru are arcada completa.

Dintii supranumerari in functie de conditiile locale fie se pastreaza, fie se indeparteaza.

Anomalii de formare
In cadrul formarii dintilor, orice stimul nociv poate produce modificari de forma ale dintilor definitivi. Cand spunem stimuli nocivi ne gandim la episoadele febrile, infectii sau traumatisme, dar si la antibioticele administrate la varste tinere care pot afecta mugurele dintelui definitiv.

Hipoplazie de smalt
Bineinteles ca prima anomalie la care ne gandim atunci cand  vorbim de aceasta afectiune este hipoplazia de smalt.

Exista rase predispuse la hipoplazia de smalt.

Atat eu, cat si colegii mei de la Utrecht, am raportat in cadrul prezentarilor ca rasa akita si derivatii de akita au un numar mare de reprezentanti cu hipoplazie de smalt.

Afla mai multe aici:

https://dentovet.ro/servicii/stomatologia-pediatrica/

...
Controlul oncologic veterinar

Controlul oncologic veterinar preventiv pentru animale, la Dentovet, detecteaza agitatia celulara cu 6 luni inainte de a se exprima clinic.

Mai mult, daca avem intrebari legate de o leziune prezenta in cavitatea orala a animalului de companie, raspunsul poate veni rapid si fara prelevare de substanta.

Cancerul oral la animale are de multe ori ca punct de plecare anumite leziuni sau formatiuni specifice situate pe mucoasa cavitatii orale. Din acest motiv, atunci cand se face primul consult stomatologic, medicul veterinar stomatolog trebuie sa realizeze asa numitul control oncologic preventiv. Aceasta control presupune o investigatie amanuntita a aspectului, continutului si formei zonelor mai sus mentionate. Acestea pot avea risc in aparitia leziunilor cu potential cancerigen la animale.

Dispozitivul utilizeaza o lumina cu lungime de unda de 435-460 nm. Acesta detecteaza primele semne de inmultire celulara haotica.

Afla mai multe aici:

https://dentovet.ro/servicii/controlul-oncologic-preventiv/

...
Interpretarea imagistica veterinara

Interpretarea imagistica in stomatologia veterinara reprezinta procesul de interpretare a imaginilor radiologice. Acesta este, de fapt, esentialul muncii medicului radiolog. El integreaza imaginile de pe ecran. Aceste imagini urmeaza sa fie comparate cu imagini vazute in timpul carierei sale. Potrivit experientei sale, integreaza imaginile si cunostintele teoretice. La final, ofera un diagnostic imagistic.

Ce este imagistica medicala veterinara?
Imagistica medicala este o operatiune medicala. Acest instrument de diagnostic permite medicilor stomatologi veterinari sa faca poze structurii osoase a animalului dvs.. Scopul aceste manopere este pentru a diagnostica o afectiune sau prezenta anumitor boli. Un beneficiu major al imaginii medicale este faptul ca este non invaziv. Aceasta inseamna ca nu este necesara nicio incizie pentru a realiza o imagine a structurii osoase a animalului dvs. de companie.

Afla mai multe aici:

https://dentovet.ro/servicii/interpretarea-imagistica/